Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιστορική συμφωνία στον OPEC+ για μείωση ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου κατά 20% ή 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Ιστορική συμφωνία στον OPEC+ για μείωση ρεκόρ της παραγωγής πετρελαίου κατά 20% ή 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του OPEC+ και αφού πρώτα κάμφθησαν οι αντιρρήσεις του Μεξικού
Ο ΟPEC, η Ρωσία και άλλα πετρελαιοπαραγωγά κράτη συμφώνησαν την Κυριακή (12/4/2020) να μειώσουν την παραγωγή σε ύψος ρεκόρ που αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παγκόσμιας προσφοράς και που αναμένεται να επιφέρει αύξηση στις τιμές του μαύρου χρυσού.
Μετά την συμφωνία το Brent κινείται σταθεροποιητικά στα 31,8 δολάρια.
Η συμφωνία έχει στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου εν μέσω της πανδημίας των κορωνοϊού αναφέρει το Reuters.
Η ομάδα, γνωστή ως OPEC +, συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον Μάιο-Ιούνιο μετά από συμβιβασμό με το Μεξικό, ανέφεραν δύο πηγές του Οργανισμού.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Prince Abdulaziz bin Salman είπε στο Reuters ότι οι πραγματικές μειώσεις από τον OPEC+ θα ανέρχονταν συνολικά σε 12,5 εκατομμύρια βαρέλια απόΣαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ.
Τρεις πηγές του OPEC + δήλωσαν ότι τα μη μέλη της Βραζιλίας, του Καναδά, της Ινδονησίας, της Νορβηγίας και των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεισφέρουν 4 εκατομμύρια έως 5 εκατομμύρια βαρέλια στο σχέδιο μείωσης.
Άλλες πηγές δήλωσαν ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ο ρυθμιστικός φορέας ενέργειας για τις πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου, θα ανακοινώσει επίσης μειώσεις  3 εκατομμύρια βαρέλια τους επόμενους μήνες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να αγοράσουν πετρέλαιο για την ενίσχυση των αποθεμάτων τους.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/opec%20chart_0.jpg?itok=0z4JXwFF
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/OPEC%2010mm%20cut.jpg?itok=iRbX5xmT
Στήριξη από Trump και Putin στη συμφωνία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Salman στηρίζουν όλοι τους τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην τηλεδιάσκεψη των χωρών του OPEC+ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Putin και ο Trump σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν επίσης θέματα στρατηγικής ασφάλειας, σύμφωνα με τη ρωσική προεδρία.

Οι αμερικανικές πιέσεις

Νωρίτερα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές από πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες που πρόσφατα κατέθεσαν νομοσχέδιο για την απομάκρυνση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σαουδική Αραβία, ζήτησαν από το Ριάντ να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία βρέθηκαν στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με άλλες χώρες - μέλη του OPEC + για τη μείωση της παραγωγής κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα (bpd) ή περίπου 10% της παγκόσμιας παραγωγής.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν μειωθεί σε χαμηλά 18 ετών, καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού έχει παραλύσει τις οικονομίες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το αίτημα στη Σαουδική Αραβία διατυπώθηκε από τους  γερουσιαστές Dan Sullivan και Kevin Cramer, ο οποίος κατάθεσε νομοσχέδιο τον Μάρτιο 2020 για την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την αραβική χώρα αλλά και την απόσυρση πυραύλων   Patriot, όπως αναφέρει το Reuters.
Το νομοσχέδιο κέρδισε τη στήριξη πολλών Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών, αν και φαίνεται πως δεν πρόκειται να ψηφιστεί.
Παρόλα αυτά οι γερουσιαστές διαδραματίζουν κατά τα φαινόμενα σημαντικό ρόλο στην αύξηση πίεσης έναν μακροπρόθεσμο στη Σαουδική Αραβία, καθώς ο Trump βρίσκεται σε συνομιλίες με τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman για τη μείωση της παραγωγής.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης