Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ύφεση – τρόμος και απογείωση χρέους προς το 200% του ΑΕΠ στην Ελλάδα – Σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα οδηγείται ο προϋπολογισμός

Ύφεση – τρόμος και απογείωση χρέους προς το 200% του ΑΕΠ στην Ελλάδα – Σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα οδηγείται ο προϋπολογισμός
Μόνο από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες ο προϋπολογισμός θα απολέσει έσοδα ύψους 19-20 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των συνολικών εισπράξεων (54 δισ. ευρώ) για το 2020.
Σε ύφεση-τέρας οδηγεί ο κορονοϊός την ελληνική οικονομία.
Νεότερες εκτιμήσεις (μέσα σε μόνο λίγες μέρες από τις προηγούμενες για ύφεση 4%) από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα βουλιάξει από 5% έως και 10% φέτος, καταπίνοντας επιχειρήσεις, εργαζόμενους αλλά και ολόκληρα κομμάτια από τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Η διάλυση της ελληνικής οικονομίας έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που οι τρεις βασικοί πυλώνες της ανάπτυξης, τουρισμός, οικοδομή και ακτοπλοΐα, έχουν μπει σε αδράνεια.
Μόνο από τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες ο προϋπολογισμός θα απολέσει έσοδα ύψους 19-20 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των συνολικών εισπράξεων (54 δισ. ευρώ) για το 2020.
Είναι πλέον βέβαιο (με βάση τα οικονομικά μοντέλα που τρέχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) ότι ο φετινός προϋπολογισμός οδηγείται για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια σε δημοσιονομικό έλλειμμα και στο υπουργείο Οικονομικών ζούνε πλέον με τον φόβο το πόσο ακριβώς θα φτάσει…
Το θέμα είναι τι θα συμβεί στη μετά κορονοϊό εποχή, εάν δηλαδή ξυπνήσουν οι θεσμοί και εγείρουν θέμα επιβολής περιοριστικών μέτρων για την Ελλάδα, επειδή ακριβώς βρίσκεται σε πρόγραμμα εποπτείας.
Ηδη υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία εξέλιξης του δημόσιου χρέους και τη βιωσιμότητά του.
Η ύφεση έχει αλλάξει δραματικά τη σχέση χρέους προς το ΑΕΠ και θα την κάνει ακόμα χειρότερη, εφόσον η καραντίνα στην οικονομία αγγίξει και τους καλοκαιρινούς μήνες (δεν τολμάμε να μιλήσουμε για το δεύτερο κύμα κορονοϊού που λέγεται ότι θα έρθει μετά τον Σεπτέμβριο).
Το χρέος πάντως από τα επίπεδα 173,3% του ΑΕΠ (330 δισ. χρέος Γενικής Κυβέρνησης), που ήταν στο τέλος του 2019, θα εξακοντιστεί σε πάνω από 193% του ΑΕΠ.

Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση (6,8 δισ. ευρώ ή στο 3,5% του ΑΕΠ ανέρχονται τα δημοσιονομικά) δεν αρκούν για να εκτρέψουν το τέρας της ύφεσης και της χρόνιας στασιμότητας που απειλεί τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέες παρεμβάσεις (θα ακολουθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις) σύμφωνα με τις οποίες:

- Το μέτρο της έκπτωσης κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης τους αφορά και τους πληττόμενους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων. Επιπλέον το μέτρο αφορά και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις αυτές, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

- Στους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε επιχειρήσεις τους παρέχεται η ευχέρεια αναστολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Συμπεριλαμβάνονται και τα νομικά πρόσωπα, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις τυχόν ενδο-ομιλικές συναλλαγές και συνεργασίες.

- Σε επιχειρήσεις που, λόγω σφάλματος κατά την προηγούμενη περίοδο, είχαν δηλώσει ως κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) κάποιον που δεν ανταποκρινόταν στη βασική και κυριότερη δραστηριότητά τους, δίνεται η δυνατότητα να αποκαταστήσουν την ορθότητα της κατάστασης προβαίνοντας σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 24η Απριλίου 2020.
Η τροποποίηση είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι ο νέος κύριος ΚΑΔ που δηλώνεται ήταν ήδη δηλωμένος ως δευτερεύων ΚΑΔ στο μητρώο του φορολογουμένου και είναι ο ΚΑΔ της επιχείρησης με τα μεγαλύτερα ακαθάριστά έσοδα του φορολογικού έτους 2019.


- Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υποκατάστημα με ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, να συμπεριληφθούν τόσο στο σχήμα αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση τίθεται σε προσωρινή αναστολή, όσο και στο δικαίωμα έκπτωσης 40% επί του μισθώματος του υποκαταστήματος, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας της έδρας της επιχείρησης.

- Στους δικαιούχους του χρηματοδοτικού σχήματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, παράλληλα με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν από 1 έως και 500 εργαζόμενους, εντάσσονται και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών, εταιρειών περιορισμένης ευθύνης και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών, ανεξαρτήτως κλάδου, που δεν απασχολούν εργαζομένους.

- Οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων -έως πέντε εργαζόμενους-, που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ, θα πρέπει να καταχωρίσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport. Η περίοδος καταχώρισης θα ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης