Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δασμοί που επέβαλε ο Trump στην Κίνα θα πλήξουν τις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού

Οι δασμοί που επέβαλε ο Trump στην Κίνα θα πλήξουν τις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού
Oι δασμοί του Trump εμποδίζουν τις ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν την πανδημία
Μεγάλο κόστος θα έχουν οι δασμοί του Αμερικανού Προέδρου, Donald Trump, στην Κίνα εξαιτίας του κορωνοϊού, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται, πλέον, στο επίκεντρο της πανδημίας (557.590 κρούσματα, 22.216 νεκροί, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins).
Οι δασμοί στο εισαγόμενο ιατρικό υλικό, ιδίως από την Κίνα, είναι άλλη μία δυσμενή συνθήκη που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί πολίτες.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν, ως γνωστόν, εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο από το 2018.
Σε διάφορα χρονικά στάδια, έχουν επιβληθεί δασμοί για την εισαγωγή από τη χώρα του δράκου ιατρικού εξοπλισμού.
Στο μεταξύ, ο κορωνοϊός επελαύνει ανεξέλεγκτα στις ΗΠΑ, που πλέον είναι η χώρα με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αλλά και με τους περισσότερους νεκρούς.
Σε σύγκριση με άλλες χώρες με πιο «ευέλικτη» προσέγγιση, η επιβολή δασμών «υπονόμευσε την αμερικανική ετοιμότητα και αντίδραση στην εκδήλωση της πανδημίας», δήλωσε ο Yanzhong Huang, ανώτερος συνεργάτης για την παγκόσμια υγεία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Εάν δεν είχαν επιβληθεί δασμοί, οι ΗΠΑ θα ήταν σε καλύτερη μοίρα, σε αυτή την αγωνιώδη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.
Οι κλίνες εξαντλούνται, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, προειδοποίησε ότι σύντομα θα εξαντληθούν και οι αναπνευστήρες.
Από την άλλη, η Κίνα έχει μειώσει τις εξαγωγές κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού λόγω της πανδημίας, που κορυφώθηκε στη χώρα τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, ακόμα και όταν η κατάσταση στη χώρα εξομαλύνθηκε, οι δασμοί του προέδρου Trump ανάγκασαν το Πεκίνο να εξαγάγει ιατρικό εξοπλισμό σε άλλες χώρες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κινεζικά προϊόντα αντιμετωπίζουν προστατευτικούς δασμούς που αντιστοιχούν στο 25% της αξίας του προϊόντος.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η General Motors επιδιώκει την ελάφρυνση των δασμών σε ορισμένες κατηγορίες εξαρτημάτων που προέρχονται από την Κίνα, προκειμένου να «διευκολυνθεί» η παραγωγή ανεμιστήρων κατά του Covid-19.
Και δεν είναι μόνον αυτό.
Τέτοιου είδους οικονομικά μέτρα εκ μέρους των αμερικανικών αρχών μπορεί να επιφέρουν αντίμετρα, υπονομεύοντας την ικανότητα και των υπόλοιπων χωρών να καταπολεμήσουν τη φονική νόσο που έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.
«Αυτή είναι μια πανδημία.
Η επιτυχία για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του Covid-19 εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από το πόσο αποτελεσματικές είναι οι άλλες χώρες.
Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι νικήσαμε τον ιό, εκτός και αν οι υπόλοιπες χώρες δηλώσουν το ίδιο» υποστήριξε Κινέζος αξιωματούχος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης