Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από 1/5 χωρίς προστασία α΄ κατοικίας για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και από 1/7 για όλους τους δανειολήπτες

Από 1/5 χωρίς προστασία α΄ κατοικίας για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους και από 1/7 για όλους τους δανειολήπτες
Το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται λύση έστω και την τελευταία στιγμή
Αδιάλλακτη στάση συνεχίζουν να κρατούν οι θεσμοί αναφορικά με την παράταση της 1ης κατοικίας μέχρι τα τέλη το έτους ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας με δηλώσεις του σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή στην ΕΡΤ1 είπε  μεταξύ άλλων ότι «έχουμε αποδείξει ως Κυβέρνηση ότι εμείς παρατείναμε το καθεστώς της προστασίας της Α΄ κατοικίας, το οποίο έληγε με νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης 31/12/2019.
Θα επαναλάβω ότι την κατάλληλη στιγμή θα νομοθετήσουμε, αναλαμβάνοντας την κατάλληλη πρωτοβουλία με κοινωνική ευαισθησία και αποτελεσματικότητα.
Έχουμε ακόμα χρόνο να κάνουμε τη βέλτιστη επιλογή.
Την κατάλληλη στιγμή θα απαντήσουμε.»
Με βάση το ισχύον καθεστώς σε  17 ημέρες τελειώνει ο χρόνος της προστασίας της πρώτης κατοικίας για τους εργαζόμενους που δεν περιλαμβάνονται στις ΠΝΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση για την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους από το lockdown της οικονομίας.
Σε άμεσο κίνδυνο είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι που παραμένουν στην εργασία τους όπως είναι οι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ με το συνολικό τους αριθμό να πλησιάζει τις 50.000.
Συνολικά το 10% του εργατικού δυναμικού  της χώρας από τις αρχές Μαΐου που δεν θα είναι σε θέση  να αποπληρώνουν τη ρύθμιση του στεγαστικών δανείων  θα αρχίζουν να τρέχουν οι διαδικασίες για την απώλεια της  1ης κατοικίας τους.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε  καθεστώς προστασίας λόγω του κορωνοϊου θα τυγχάνουν της  προστασίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Από την 1η Ιουλίου θα σταματήσει η  προστασία της 1ης κατοικίας και για αυτές της  κατηγορίες εργαζομένων – δανειοληπτών.
Η… πέτρα του σκανδάλου είναι η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα η οποία ακόμη μια φορά  θεωρεί ότι μία παράταση θα ενισχύει την κουλτούρα της μη αποπληρωμής των δανείων  και προτάσσει τους κινδύνους για τις τράπεζες εάν  δοθεί νέα παράταση.
Ωστόσο  η άρνηση της ΕΚΤ θα γυρίσει μπούμερανγκ για τις ίδιες τις τράπεζες καθώς τα έσοδα από  τους  πλειστηριασμούς εξαρτώνται από την αξία των ακινήτων  που βγαίνουν  προς  πώληση.
Στις παρούσες συνθήκες και με δεδομένο ότι η οικονομία μπήκε  στο «ψυγείο» είναι αμφίβολη η παρουσία αγοραστών για την απόκτηση ακινήτων από πλειστηριασμούς στις τρέχουσες τιμές.
Κτηματομεσίτης  εκτιμά  ότι το lockdown της οικονομίας θα απομακρύνει τους  αγοραστές καθώς θα προσδοκούν στην ομαλοποίηση της οικονομίας έτσι ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες για μία νέα αγορά ακινήτων η οποία αναμένεται να είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με τις αξίες που είχαν στις αρχές το έτους.
Πάντως οι τράπεζες έχουν δώσει  χρόνο  3 μηνών ανεξάρτητα από τις οικονομικές δυνατότητες των δανειοληπτών στην αποπληρωμή  των δανείων.   
Στην πράξη δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι πλειστηριασμοί καθώς  οι Δικαστικές Αρχές  εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα  μέχρι της 7 Απριλίου.
Η πρώτη δοκιμασία θα  έρθει για τους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους εάν η κυβέρνηση συνεχίζει  να  συναντά  αντιδράσεις στο αίτημα για παράταση  της προστασίας της  πρώτης κατοικίας.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης