Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στους 100 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα με 2.145 κρούσματα - Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει Πάσχα, κλειστές οι εκκλησίες

Στους 100 οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα με 2.145 κρούσματα - Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει Πάσχα, κλειστές οι εκκλησίες
Στα 31 ανέρχονται τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες 13/4 - Μετά το Πάσχα η κορύφωση
(upd8) Στους 100 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επέλαση του κορωνοϊού καθώς τις τελευταίες ώρες καταγράφηκε ακόμα ένας θάνατος, με την κυβέρνηση και τους επιστήμονες να ζητούν από τους πολίτες να μην εφησυχάσουν και να μην χαλαρώσουν όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, με τις τελευταίες εκτιμήσεις να αναφέρουν πως η κορύφωση κρουσμάτων θα επέλθει στις 21 Απριλίου.
Ένας άνδρας 84 ετών, που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Αττικόν, είναι ο 100ός νεκρός από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την καλή επιδημιολογική εικόνα στην οποία βρίσκεται η χώρα, αν και όλοι οι αρμόδιοι εξακολουθούν να προειδοποιούν πως αν και τα χειρότερα στο γενικό πληθυσμό, τα έχουμε δει, υπάρχει κίνδυνος η καλή αυτή εικόνα να αλλάξει δραστικά από τις εστίες υπερμετάδοσης, όπως είναι οι οικισμοί Ρομά, τα γηροκομεία, οι μετανάστες και τα κρουαζιερόπλοια αλλά και από το μη σεβασμό των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στο νέο διάγγελμα του - στις 19:30 σήμερα Δευτέρα 13/4 - να ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες να μην χαλαρώσουν και να συνεχίσουν να τηρού τα περιοριστικά μέτρα, αναφέροντας πως τώρα είναι το πλέον κρίσιμο σημείο, έτσι ώστε να διατηρηθεί η καλή εικόνα που έχει η Ελλάδα σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, καμία χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, υποστήριξε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα και επεσήμανε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη στρατηγική εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο.

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: 99 νεκροί - 31 νέα κρούσματα - 2.145 συνολικά - 73 διασωληνωμένοι

Στα 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 2.145.
Ένας ασθενής έχασε τη ζωή του, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 99.
Image
Παράλληλα, 73 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 71% έχει υποκείμενο νόσημα, ενώ 16  ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ εκ των οποίων οι 17 γυναίκες.
Συνολικά έχουν ληφθεί 43.417 κλινικά δείγματα.
Image
Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Παράλληλα, ανέφερε πως μετά από λοίμωξη οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας που θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά. Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα επαναλοίμωξης.
Ασθενείς που βρέθηκαν ξανά θετικοί, θα διερευνηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Image
«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες» και «Μια φωτιά που πάει να σβήσει δεν πρέπει να αναζωπυρωθεί απο παρόμοια περιστατικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης αναφέρθηκε στα κλιμάκια του ΕΟΔΥ που τις τελευταίες 24 ώρες μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας, με τον κύριο Τσιόδρα να στέλνει το μήνυμα πως: «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό».
Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή.
Τα μόνα άτομα που θα μπορούν να επισκέπτονται είναι το προσωπικό.  
Πρέπει να υπάρχει συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρέπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.
«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.
Εξέφρασε, παράλληλα, «βαθιά ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε, που υπομένουμε όλοι μαζί»
Σε όλον τον κόσμο έχουν καταγραφεί πάνω από 1.860.000 κρούσματα και 114.982 θάνατοι. Από το ξέσπασμα της πανδημίας, 431.000 ανέρρωσαν και έγιναν καλά.
Οι ΗΠΑ έχουν αυτή την στιγμή πάνω από 560.000 κρούσματα και 22.115 νεκρούς. 32.634 έχουν αναρρώσει.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, και οι 50 πολιτείες έχουν κηρύξει ταυτόχρονα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ομοσπονδιακής καταστροφής.    
Σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί πάνω από 782.000 και 74.671 νεκρούς. το 83% των θανάτων έχουν σημειωθεί σε τέσσερις χώρες: την Ιταλία, την Ισπανία, την Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο (σ.σ. στοιχεία έως και τις 13 Απριλίου).
Image

Χαρδαλιάς: Οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για το κοινό σε όλη τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας - Δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα

Οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, τόνισε κατά τη σημερινή (13/4) ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματική αγάπης, «με δύο μόνο δυστυχώς εξαιρέσεις».
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι πέρα των νομικών συνεπειών κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί χριστιανοί από άλλους.
Κατέστησε σαφές ακόμα πως δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα, υπογραμμίζοντας ότι φέτος θα κάνουμε Πάσχα στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί, με μόνο μέλημά μας να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης της νόσου. Περαιτέρω προσέθεσε ότι αυτή η δοκιμασία θα είναι ο δικός μας Γολγοθάς που πρέπει να ανέβουμε για να έρθει η Ανάσταση, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί αυτό τον εφιάλτη.
Επίσης, ενημέρωσε ότι χθες έγιναν έλεγχοι σε οίκους ευγηρίας σε όλο το λεκανοπέδιο, όχι μόνο στη Νέα Μάκρη και διαμήνυσε ότι η προστασία της υγείας των συμπολιτών μας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες είναι αδιαπραγμάτευτη και κάλεσε όσους έχουν την ευθύνη οίκων ευγηρίας να τηρούν όλους τους όρους με προσοχή.
Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, υπογράμμισε.
Ανακοίνωσε ακόμα ότι ολοκληρώνεται αύριο η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Έκκληση του πρωθυπουργού για συμμόρφωση στη Μεγάλη Εβδομάδα ώστε να μη σβήσει η αισιοδοξία για επιστροφή στην κανονικότητα

Έκκληση στους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εθνική προσπάθεια κατά του κορωνοϊού απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε νέο του μήνυμα δίνοντας παράλληλα για πρώτη φορά το στίγμα του σχεδίου της κυβέρνησης για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποίησε πάντως, ότι ο κίνδυνος δεν πέρασε ακόμη παρά το γεγονός ότι η πανδημία υποχωρεί.
Ο Απρίλιος, είχε πει στο τελευταίο μήνυμά του, είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και το θύμισε, σημειώνοντας όμως, πως σήμερα, «σας λέω ότι αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα. Μια πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα στην οποία αποτυπώνονται φέτος τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση.
Αυτό το Πάσχα», είπε ο πρωθυπουργός, «θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της αγάπης αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα και μακριά ίσως από τους τόπους μας και δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες.
Ξέρω ότι είναι πολύ δύσκολο.
Δεν κινδυνεύει η πίστη μας αλλά η υγεία των πιστών.
Έτσι όμως θα δικαιώσουμε και το αληθινό μήνυμα της μεγάλης γιορτής που είναι η νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο».
Σε αυτές τις λίγες παραγράφους, συμπυκνώνεται το νόημα και οι λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε ξανά στους πολίτες.
Ήθελε να περάσει στον κόσμο το μήνυμά του για την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχονται αλλά και το γεγονός ότι τα πράγματα πάνε καλά και θα συνεχίσουν ακόμα καλύτερα εάν κάνουμε λίγη ακόμη υπομονή. Άλλωστε, όπως σημείωσε, όλο αυτό το διάστημα ως πολίτες και ως λαός δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Και αν αυτό μας προσφέρει, όπως ανέφερε, «μια εύλογη ικανοποίηση γιατί όχι και περηφάνια, μας εξοπλίζει ταυτόχρονα με πρόσθετο κουράγιο για να συνεχίσουμε τη μάχη.
Ο πόλεμος όμως», τόνισε ο πρωθυπουργός, «δεν κερδήθηκε ακόμα.
Τα κρούσματα μειώνονται όπως και ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η παραμικρή επανάπαυση ωστόσο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε σε 155.000 μακροχρόνια ανέργους ενώ έκανε μια σύνοψη όσων έχουν εξαγγελθεί το τελευταίο διάστημα και που συμποσούνται σε ένα ποσό 14 δισ. ευρώ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και δέκα δισ. ευρώ σε παροχή ρευστότητας.
Επιπροσθέτως, βέβαια, είναι και τα χρήματα που προσδοκούμε να πάρουμε από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία κι αυτά θα συμβάλουν στην ανάταξη της οικονομίας για να κάνει την επανεκκίνηση αμέσως μετά τη βαθιά ύφεση που αναμένουμε ότι θα επιφέρει αυτή η υγειονομική κρίση.
Με στόχο τον επόμενο χρόνο, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, να χουμε ένα δυναμικό ξεπέρασμα της κρίσης και μια αναπτυξιακή έκρηξη.
Σε ότι αφορά την επιστροφή στην κανονική ζωή, αυτή, θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά πως αυτό θα γίνεται μόνο όταν τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα.
Δηλαδή, θα είναι ένας οδικός χάρτης, θα προχωράμε βήμα - βήμα και κάθε βήμα θα δοκιμάζεται πρώτα και μετά θα πηγαίνουμε στο επόμενο, έτσι ώστε να βλέπουμε τις επιπτώσεις στην εξέλιξη της επιδημίας. Παρόλα αυτά, εξήγησε, ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά χρόνια νοσήματα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει, σταδιακά, προσεκτικά και με την αντίστροφη πορεία.
Δηλαδή όσοι μπήκαν νωρίτερα στην καραντίνα θα βγουν και νωρίτερα ενώ τελευταίες θα βγουν, οι ευπαθείς ομάδες εν γένει.

Κορύφωση της πανδημίας στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου
 
Την ίδια ώρα σύμφωνα με το μοντέλο πρόγνωσης του Ινστιτούτου ΙΗΜΕ (Institute of Health Metrics and Evaluation) του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ η κορύφωση των ημερήσιων θανάτων στην Ελλάδα από τη νόσο Covid-19 θα εμφανίσει μια σταδιακή -αν και όχι μεγάλη σε απόλυτους αριθμούς- αύξηση των ημερήσιων θανάτων, με την κορύφωση να φτάνει στις 21 Απριλίου, όταν προβλέπονται 13 θάνατοι, ενώ στη συνέχεια προβλέπεται μια βαθμιαία μείωση μέχρι την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.
Με βάση την τελευταία ανανέωση του με ελληνικά δεδομένα στις 10 Απριλίου, το μοντέλο προβλέπει ότι έως το τέλος του Μαΐου οι συνολικοί θάνατοι θα έχουν φθάσει τους 400.
Ο αριθμός 400 θεωρείται μια μέση πρόβλεψη, με το εύρος της πιθανής τιμής να κυμαίνεται από 264 έως 635 θύματα.
Ως πιθανότερη ημερομηνία που τα νοσοκομεία της Ελλάδας θα δεχθούν την κορύφωση της πίεσης τους από περιστατικά Covid-19 θεωρείται η 20ή Απριλίου.
Προβλέπεται ότι στην κορύφωση θα χρειασθούν έως 107 κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για νοσηλεία ασθενών με τη νόσο και συνολικά 424 νοσοκομειακές κλίνες για τα λιγότερο σοβαρά περιστατικά.
Με βάση αυτή την εκτίμηση, το Ινστιτούτο προβλέπει ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη σε κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης.
Οι παραπάνω προβλέψεις, σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, βασίζονται στην εκτίμηση ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα διατηρηθούν στη χώρα μας έως τον Μάιο.

Image

Στην 49η θέση η Ελλάδα

Σε σχέση με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής περίπου εννέα θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού (από επτά την προηγούμενη Κυριακή), γεγονός που την τοποθετεί στην 49η θέση διεθνώς (από 38η θέση πριν επτά μέρες) και στην 18η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 17η).
Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων, συνεπώς η χώρα μας βρίσκεται αρκετά κάτω από το διεθνή μέσο όρο.
Ακόμη, έχοντας 75 ασθενείς διασωληνωμένους σε σοβαρή-κρίσιμη κατάσταση (έναντι 92 πριν επτά μέρες), η Ελλάδα είναι πλέον 38η διεθνώς σε αριθμό σοβαρών περιστατικών (ήταν 26ή πριν επτά μέρες και 20ή πριν 14 μέρες) και 16η στην Ευρωπαϊκή Ένωση (από 13η την προηγούμενη εβδομάδα).
Η χώρα μας είναι εξάλλου στην 48η θέση παγκοσμίως (έναντι της 57ης πριν επτά μέρες), όσον αφορά τον αριθμό των ασθενών με Covid-19 που έχουν αναρρώσει πλήρως (269 έως τώρα), ενώ είναι 15η στην ΕΕ.
Όσον αφορά τον αριθμό των τεστ που κάθε χώρα έχει πραγματοποιήσει, η Ελλάδα με 37.344 τεστ βρίσκεται στην 53ή θέση παγκοσμίως (από 50ή την προηγούμενη εβδομάδα). Εξάλλου, με αναλογία 3.583 τεστ ανά εκατομμύριο πληθυσμού, βρίσκεται στην 66η θέση διεθνώς (από 57η).
Τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα στις 12 Απριλίου παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα 1,78 εκατομμύρια.
Οι θάνατοι είχαν ξεπεράσει τους 108.800, ενώ σχεδόν 404.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως.
Την πρώτη πεντάδα σε επιβεβαιωμένα κρούσματα απαρτίζουν οι ΗΠΑ (532.879), η Ισπανία (163.027), η Ιταλία (152.271), η Γαλλία (129.654) και η Γερμανία (125.452).
Οι πέντε πρώτες χώρες σε αριθμό θανάτων είναι οι ΗΠΑ (20.577), η Ιταλία (19.468), η Ισπανία (16.606), η Γαλλία (13.832) και η Βρετανία (9.875).

Παρατείνεται το λουκέτο στις επιχειρήσεις έως και τις 27 Απριλίου

Κλειστές θα παραμείνουν  έως τις ‪27 Απριλίου‬  όλες οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ και έχουν αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία τους για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η απόφαση δημοσιεύθηκε  το Σάββατο 11 Απριλίου 2020 στο ΦΕΚ, καθώςέληγε η προηγούμενη σχετική απόφαση, και από το μέτρο εξαιρούνται οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ ' οίκον (e-shop κτλ.) που προσφέρουν οι επιχειρήσεις που εντάσσονται στους 67 πληττόμενους ΚΑΔ.
Επίσης παρατείνεται η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας όλων των οργανωμένων παραλιών (δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών), των χιονοδρομικών κέντρων, των αγορών των άρθρων 37 και 38 του ν. 4497/2017 (Α ́ 171) και των αναβατήρων (τελεφερίκ).
Καθώς επίσης και όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων γυμναστικής, και των αθλητικών ομίλων.
Επίσης απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops- in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σουπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Αντιθέτως επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες αλλά και η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της χώρας.
Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης