Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Άνω του 10% η ύφεση στην Ευρωζώνη στο α΄εξάμηνο του 2020, λόγω των lockdowns

Bloomberg: Άνω του 10% η ύφεση στην Ευρωζώνη στο α΄εξάμηνο του 2020, λόγω των lockdowns
Για τη Γερμανία η συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 7,6% το τρέχον τρίμηνο, στην Ιταλία 8,8%, στην Ισπανία 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 12%
Προς ύφεση άνω του 10% οδεύει η ευρωπαϊκή οικονομία στο α΄εξάμηνο του 2020, λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Bloomberg.
Ειδικότερα, οι οικονομολόγοι τοποθετούν την ύφεση άνω του 10% για την οικονομία της Ευρωζώνη την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου με το μεγαλύτερη πλήγμα, της τάξης του -8,3% - να καταγράφεται στο β΄τρίμηνο του 2020.
Ακόμα και με την αναμενόμενη ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα, η συρρίκνωση αναμένεται να ξεπεράσει το 5% για το σύνολο του 2020.
Για τη Γερμανία η συρρίκνωση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 7,6% το τρέχον τρίμηνο, στην Ιταλία 8,8%, στην Ισπανία 10% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 12%.
Τα στοιχεία αντανακλούν τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών και των οργανισμών, μεταξύ των οποίων και ο ΟΟΣΑ, για το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς.
Οι αναλυτές αναμένουν και τις εαρινές εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.
Άλλωστε, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva προειδοποιεί για τις δραματικές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, αναφέρει πως η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει, το 2020, τη χειρότερη ύφεση μετά τη Μεγάλη Ύφεση, αλλά θα μπορούσε να καταγράψει εν μέρει ανάκαμψη το 2021 εάν η πανδημία του κορωνοϊού χαλαρώσει μετά τον Ιούνιο.
«Ωστόσο, είναι ήδη σαφές ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα γίνει απότομα αρνητική το 2020» αναφέρει στο προσχέδιο της ομιλίας που θα εκφωνήσει κατά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Παράλληλα σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν ανακοινώσει μέτρα δημοσιονομικής στήριξης 8 τρισ. δολ. για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.
«Εάν η πανδημία αρχίσει να περιορίζεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους -κάτι που θα επιτρέψει τη σταδιακή άρση των περιοριστών μέτρων και το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας- η βασική μας υπόθεση είναι η μερική ανάκαμψη το 2021» τόνισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Πάντως, η ίδια προειδοποιεί ότι η πρόβλεψη είναι εξαιρετικά αβέβαιη και ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να επιδεινωθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης