Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καραμούζης: Χαμένη χρονιά το 2020 για την οικονομία - Όχι άλλα δάνεια από την Ευρώπη

Καραμούζης: Χαμένη χρονιά το 2020 για την οικονομία - Όχι άλλα δάνεια από την Ευρώπη
Για σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό κάνει λόγο ο Νίκος Καραμούζης
Είναι πολύ δύσκολο σήμερα με σοβαρότητα να κάνει κάποιος εκτιμήσεις για τις τελικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, διότι τα υγειονομικά δεδομένα δεν τα ξέρουμε ακόμη" δήλωσε ο Νίκος Καραμούζης, Πρόεδρος Grant Thornton Ελλάδος, στον Realfm 97,8.
"Δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε από την καταστολή που είμαστε σήμερα, δεν ξέρουμε ποια θα είναι η περίοδος ήπιας άρσης και σταδιακής άρσης των μέτρων, δεν ξέρουμε αν συγχρονιστούν όλες οι χώρες να εφαρμόσουν τα ίδια πρωτόκολλα για να μπορέσουν να άρουν τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί, άρα είναι μια αβέβαιη περίοδος.
Το σίγουρο είναι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, το σίγουρο είναι ότι οι επιπτώσεις για την Ελλάδα μάλλον θα είναι χειρότερες σε σχέση με τις άλλες χώρες λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας π.χ. τουρισμός, μεταφορές αποτελούν δύο σημαντικά στοιχεία του ΑΕΠ ετησίως και φαίνεται ότι αυτοί οι κλάδοι θα έχουν μονιμότερη αρνητική επίπτωση" πρόσθεσε.
"Θα είναι μια δύσκολη περίοδος για τον τουρισμό που θα διαρκέσει όχι εβδομάδες αλλά μήνες, ίσως και παραπάνω διότι θα αλλάξει κατά πάσα πιθανότητα όλο το μοντέλο του τουρισμού, που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Θα γίνουν σοβαρές αναπροσαρμογές, σίγουρα φαίνεται ατυχώς για τη χώρα μας ότι το 2020 είναι μια χαμένη χρονιά και ο τουρισμός θα υποστεί σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός, όλη η οικονομία θα υποστεί σοβαρές επιπτώσεις, εάν υιοθετήσουμε το βασικό σενάριο ότι αρχές Μαΐου αρχίζει μια σταδιακή άρση των μέτρων που θα διαρκέσει μήνες, και μπορεί να έχουμε και να αυξάνονται και να μειώνονται τα μέτρα με βάση την εξέλιξη των ανθρώπων που νοσούν.
Δεν θα εξαφανιστεί ο ιός τον Μάιο, ούτε τον Ιούνιο" σημείωσε.
"Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει και υλοποιεί μια σειρά από πυροσβεστικά μέτρα, που στοχεύει να στηρίξει τα εισοδήματα και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η βασική παράμετρος, όταν τα πράγματα ηρεμήσουν θα πρέπει να σχεδιάσουμε μια στρατηγική εξόδου από το πρόβλημα.
Εγώ θεωρώ ότι θα μας πάρει δύο με τρία χρόνια για να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν στις 31-12-2019.
Δεν θα είναι στιγμιαία η διόρθωση του προβλήματος, θα πάρει χρόνο" τόνισε.
"Το κρίσιμο είναι η Ευρώπη.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ευρώπη δεν θέλω να τα χαρακτηρίσω.
Είναι λίγο καλύτερα από το τίποτα.
Είναι δάνεια, εδώ δεν χρειαζόμαστε δάνεια, έχουμε αρκετά δάνεια.
Χρειαζόμαστε ενισχύσεις και επιδοτήσεις και επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία θα αναστηλώσουν τη χώρα" υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης