Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι κρύβει η βιασύνη για το 7ετές ομόλογο... με τελικό αγοραστή την ΕΚΤ μέσω των ελληνικών τραπεζών - Οι μαύρες τρύπες θα κλείσουν με δανεικά

Τι κρύβει η βιασύνη για το 7ετές ομόλογο...  με τελικό αγοραστή την ΕΚΤ μέσω των ελληνικών τραπεζών - Οι μαύρες τρύπες θα κλείσουν με δανεικά
Η Ελλάδα με δανεικά από τις αγορές και με την συμβολή της ΕΚΤ θα βρει ρευστότητα για να καλύψει τις μαύρες τρύπες….
Έντονο παρασκήνιο κρύβει η επίσπευση της έκδοσης νέου 7ετούς ομολόγου από την Ελλάδα - τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους - εν μέσω Μεγάλης εβδομάδας.
Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν θα καλυφθεί αυτό είναι αυτονόητο, θα έχει μεγάλη υπερκάλυψη συν τοις άλλοις γιατί ο τελικός αγοραστής θα είναι η ΕΚΤ… που θα το αγοράσει στην δευτερογενή αγορά και από τις ελληνικές τράπεζες που θα μπουν επιθετικά στην έκδοση μεταξύ άλλων. 
Η υπερκάλυψη θα είναι μεγάλη πάνω από 11-12 δισεκ. γιατί θα συμμετάσχουν επιθετικά και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες στην δευτερογενή αγορά μπορούν να το πουλήσουν στην ΕΚΤ μέσω του προγράμματος Πανδημίας και όχι μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης που η Ελλάδα είναι εκτός λόγω πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Όμως υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα.
1)Γιατί η Ελλάδα επίσπευσε την έκδοση ομολόγου;
2)Γιατί η Ελλάδα αποφάσισε να εκδώσει 7ετές ομόλογο;
3)Τι θα καλύψει η Ελλάδα με τα 3 δισεκ. ευρώ που θα αντλήσει;

Απαντήσεις

1)Η Ελλάδα επίσπευσε την έκδοση ομολόγου με το πρόσχημα ότι τον Μάιο – υπήρχε σχεδιασμός για έκδοση 5 Μαΐου – θα υπάρξουν πολλές εκδόσεις ομολόγων από ευρωπαϊκά κράτη... πέραν από Κύπρο και Ιταλία θα βγουν τις προσεχείς εβδομάδες 7 χώρες για να αναζητήσουν κεφάλαια.
Η Ελλάδα έπρεπε να βγει πιο άμεσα γιατί προφανώς και τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Όμως ο λόγος αυτός είναι προσχηματικός.
Η πραγματική αιτία της επίσπευσης είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα ρευστότητα.
Την ίδια στιγμή από το Eurogroup το αποτέλεσμα ήταν περίπου απαράδεκτο, στην Ελλάδα ανησυχούν ότι και τα 3,8 δισεκ. κεφάλαια να πάρουν από τον ESM μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Υγεία… μπορεί να βρεθούν στο μέλλον να εφαρμόζουν μνημονιακούς όρους.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα άπαξ και δεν μπορεί να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. του ESM δεν είχε άλλη επιλογή για έξοδο στις αγορές.

2)Δεν έχει γίνει κατανοητό γιατί η Ελλάδα δεν βγήκε με έκδοση 10ετούς στις αγορές αλλά 7ετές όταν οι διαφορές με όρους επιτοκίων είναι ασήμαντες.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 108,90 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 102 μονάδες βάσης και απόδοση 1,54%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Η Ελλάδα θα δανειστεί φθηνότερα από την τελευταία έκδοση 7ετούς, είχε δανειστεί στο 1,90% και με το νέο 7ετές θα δανειστεί στο 2%.
Η Ελλάδα – αυτό δεν επιβεβαιώνεται – έχει πάρει εντολή από την ΕΚΤ ότι θα αγοράζει ομόλογα που δεν ξεπερνούν την διάρκεια του 2032 οπότε και λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

3)Η Ελλάδα με το νέο 7ετές ομόλογο ουσιαστικά αντλεί ρευστότητα για να κλείσει τις μαύρες τρύπες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής.
Να καταστεί ξεκάθαρο, δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση για την δημοσιονομική εκτροπή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση καλείται να την αντιμετωπίσει.
Η Ελλάδα με δανεικά από τις αγορές και με την συμβολή της ΕΚΤ θα βρει ρευστότητα για να καλύψει τις μαύρες τρύπες….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης