Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 2% με 2,02% το επιτόκιο για το 7ετές ομόλογο με προσφορές 6,4 δισ. - Δεν ενθουσιάζει η έκδοση παρά την εμπλοκή ελληνικών τραπεζών και... ΕΚΤ

Στο 2% με 2,02% το επιτόκιο για το 7ετές ομόλογο με προσφορές 6,4 δισ. - Δεν ενθουσιάζει η έκδοση παρά την εμπλοκή ελληνικών τραπεζών και... ΕΚΤ
Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα των αρχικών προβλέψεων και εκτιμήσεων
(upd6) Χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων κινήθηκε η έκδοση του 7ετούς ομολόγου λήξης 2027 από τον Οργανισμό Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.
Στόχος ήταν το ελληνικό δημόσιο να αντλήσει 2 δισεκ. με επιτόκιο στο 7ετές ομόλογο στο 2% - 2,02% από αρχικό στόχο 1,60%.
Το επιτόκιο δεν ενθουσιάζει αφενός γιατί όλη η καμπύλη αποδόσεων λόγω της έκδοσης έχει επιδεινωθεί αφετέρου γιατί η επιδείνωση σημειώνεται ενώ η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Ταυτόχρονα ανοδικά έχει παρασύρει τις αποδόσεις και η επιδείνωση στην Ιταλία, με το 10ετές ομόλογο να έχει διαμορφωθεί στο 1,91% από 1,64% νωρίτερα.
Οι προσφορές ανέρχονται στα 6,4 δισεκ. ευρώ ενώ είχε εκτιμηθεί ότι θα ανέλθουν στα 11 με 12 δισεκ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το 10ετές ομόλογο έχει επιτόκιο πέριξ του 2,08% και από εχθές έχει επιδεινωθεί απόρροια της βιαστικής έκδοσης.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν επιδεινωθεί παρ΄ ότι στην δευτερογενή αγορά η ΕΚΤ και η ΤτΕ αγοράζουν ελληνικά ομόλογα.
Το επιτόκιο στο 7ετές ομόλογο δεν ενθουσιάζει καθώς αναμενόταν στο 1,60% και θα εκδοθεί στο 2% με 2,02% δηλαδή υψηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης έκδοσης του 7ετούς που ήταν στο 1,90%.
Η έκδοση θα υπερκαλυφθεί αφενός γιατί θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες μαζικά και επιθετικά αφετέρου γιατί τα ομόλογα αυτά θα τα αγοράσει εν συνεχεία στην δευτερογενή αγορά η ΕΚΤ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία να σημειωθεί ήδη αγοράζει ελληνικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά τις τελευταίες ημέρες.
Οι ελληνικές τράπεζες μη έχοντας περιορισμούς στις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων και με την απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει και ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος Πανδημίας – όχι μέσω ποσοτικής χαλάρωσης – θα συμμετάσχουν επιθετικά.
Το ελληνικό δημόσιο σχεδίαζε έκδοση στις 5 Μαΐου 2020 και αποφάσισε να επιταχύνει την έκδοση για 15 Απριλίου με πρόσχημα τις πολλές εκδόσεις κρατικών ομολόγων μέσα στον Μάιο.
Ο πραγματικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα αναζητάει ρευστότητα και απαιτείται για να κλείσουν πολλές μαύρες τρύπες να βρει ρευστότητα άμεσα.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να φθάσει να αντλεί 8-10 δισεκ. έως το τέλος του 2020 από τις αγορές και λαμβάνοντας υπόψη την δημοσιονομική εκτροπή να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη σημερινή (15/4) έκδοση 7ετούς ομολόγου
    
«Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές.
Και τα κατάφερε!
Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη.
Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον.
Και είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%.
Σημειώνω, επιπροσθέτως, την καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε!
Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται!
Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει!».
  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης