Τελευταία Νέα
Διεθνή

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο 2020 λόγω κορωνοϊού

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο 2020 λόγω κορωνοϊού
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η μέση ζήτηση πετρελαίου για το σύνολο του 2020 θα διαμορφωθεί στα 9,3 εκατ. βαρέλια
Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 25 ετών αναμένεται να καταγράψει η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τη σημερινή (15/4) έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19.
Ειδικότερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Απρίλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να καταγράψει ετήσια πτώση της τάξεως των 23,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως, με τον IEA να εκτιμά ωστόσο ότι θα σημειωθεί μία οριακή ανάκαμψη το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.
Όσον αφορά το σύνολο του 2020, ο IEA προβλέπει ότι η μέση ζήτηση πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως, «διαγράφοντας σχεδόν μία δεκαετία ανάπτυξης».
Παράλληλα, η μηνιαία έκθεση αναφέρει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, λόγω της συμφωνίας των OPEC+ και των περιορισμών στην παραγωγή άλλων χωρών όπως είναι ο Καναδάς και οι ΗΠΑ.
«Μειώνοντας την κορυφή της υπερπροσφοράς και ισοπεδώνοντας την καμπύλη της συσσώρευσης αποθεμάτων, βοηθούν ένα σύνθετο σύστημα να απορροφήσει τα χειρότερα από αυτή την κρίση», υπογραμμίζει ο IEA, αναφερόμενος στις χώρες των OPEC+.
«Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία η οποία θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά αρκετά ώστε να αντισταθμίσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες απώλειες στη ζήτηση», τονίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «τα επιτεύγματα της προηγούμενες εβδομάδας αποτελούν μία σταθερή αρχή».
«Εξακολουθούμε να αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ορισμένες προγραμματισμένες περικοπές στην παραγωγή και προτάσεις για τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων», αναφέρει η έκθεση, διευκρινίζοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Κορέα έχουν προσφέρει ή εξετάζουν τέτοιες αγορές».
Επιπλέον, ο IEA αναφέρει ότι «εάν οι μεταφορές στα στρατηγικά αποθέματα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, θα αντιπροσωπεύουν μία μείωση της πρσφοράς κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως».
«Η ανάκαμψη της ζήτησης για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα είναι σταδιακή», τονίζει ο IEA, προσθέτοντας ότι «η ζήτηση τον Δεκέμβριο θα παραμένει μειωμένη κατά 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τα επίπεδα του 2019».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης