Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η βιαστική έκδοση 7ετούς ομολόγου στο 2% έδειξε αδυναμία - Πιέσεις σε τράπεζες -6% και ΧΑ -3,28% στις 607 μον. – Η αγορά προσεχώς W

Η βιαστική έκδοση 7ετούς ομολόγου στο 2% έδειξε αδυναμία - Πιέσεις σε τράπεζες -6% και ΧΑ -3,28% στις 607 μον. – Η αγορά προσεχώς W
Η βιαστική έκδοση 7ετούς ομολόγου έδειξε αδυναμία και απέδειξε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει ταμειακό πρόβλημα
(upd16)Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στις 607 μονάδες, ειδικότερα στις τράπεζες έως -6% αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips ακολουθώντας την διεθνή πτώση μετά και από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει το χειρότερό της έτος μετά το 1930 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η Ελλάδα στην προσπάθεια της να αποφύγει την Προληπτική Πιστωτική Γραμμή ECCL μετά και την άρνηση των δανειστών να χρησιμοποιηθεί έστω και προσωρινά το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. βγήκε βιαστικά στις αγορές με έκδοση 7ετούς ομολόγου. 
Η βιαστική έκδοση αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν έχει επιλογές και αυτό το είδαν οι αγορές που αμέσως πίεσαν τις τιμές και αύξησαν τις αποδόσεις και όλα αυτά ενώ η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Η Ελλάδα με την βιαστική έκδοση στις αγορές έστειλε λάθος μήνυμα στους επενδυτές.
Το επιτόκιο στο 7ετές ομόλογο δεν ενθουσίασε καθώς αναμενόταν στο 1,60% και εκδόθηκε στο 2%-2,02% δηλαδή υψηλότερα από τα επίπεδα της προηγούμενης έκδοσης του 7ετούς που ήταν στο 1,90%.

Στόχος ήταν το ελληνικό δημόσιο να αντλήσει 3 δισεκ. με τις προσφορές στα 6,4 δισ. ευρώ ενώ είχε εκτιμηθεί ότι θα ανέλθουν στα 11 με 12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνεται, ότι με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου θα ενισχυθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς θεωρούν ότι η συγκεκριμένη επιλογή έχει μηδαμινό κόστος για την οικονομία και την χώρα σε σχέση με την γραμμή χρηματοδότησης του ESM, η οποία ενδεχομένως θα έχει κρυφές δεσμεύσεις και δυσμενείς όρους δανεισμού.
Ως προς την πορεία του χρηματιστηρίου το bankingnews παρουσιάζει μια εκτίμηση που θεωρεί ότι είναι ρεαλιστική.
Η αγορά από τα υψηλά των 948 μονάδων, υποχώρησε έως τις 470 μονάδες, ακολούθησε άνοδος έως τις 628 μονάδες, μπορεί η άνοδος να συνεχιστεί πριν υπάρξει νέα πτώση που όμως δεν θα οδηγήσει σε νέα χαμηλά και ακολούθως θα ξεκινήσει μια πιο ήπια άνοδος.
Image

Στην σημερινή συνεδρίαση, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -6,25% και ακολούθησαν Εθνική -5,54%, Alpha Bank -5,43% και Πειραιώς -4,41%..
Σε σταθερό υποβαθμίζει το outlook των ελληνικών τραπεζών η Moody's αναφέροντας ότι θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα στην κερδοφορία τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού ενώ τα NPEs θα παραμείνουν κοντά στο 40%.
Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Ελλάκτωρα -7,38%, ΔΕΗ -4,92%, Viohalco -4,91%, Motor Oil -4,63%, Coca Cola -4,35%.....
Σταθεροποιητικά έκλεισε η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής +0,11% με έντονες διακυμάνσεις, μετά το χθεσινό (14/4) +30% καθώς ανακοινώθηκε η κατ΄ αρχήν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων  με την Belterra Investments του Ομίλου Σαββίδη για την πώληση του Πόρτο Καρράς, με το τίμημα στα 205 εκατ. ευρώ.
Έντονο παρασκήνιο κρύβει η επίσπευση της έκδοσης νέου 7ετούς ομολόγου από τον ΟΔΔΗΧ εν μέσω Μεγάλης εβδομάδας καθώς η χώρα βρίσκεται στα όρια ταμειακά και έχοντας ως βασική ανησυχία ότι και άλλες χώρες θα σπεύσουν να δανειστούν… επιτάχυνε για την έκδοση του 7ετούς.
Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ τα κεφάλαια που πήρε από τον ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας γιατί αφενός υπέβαλλε αίτημα στους θεσμούς και απορρίφθηκε αφετέρου γιατί τα κεφάλαια αυτά έχουν δοθεί για το ελληνικό χρέος.
Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ αγοράζουν ελληνικά ομόλογα όπως και Ιταλικά και παρ΄ όλα αυτά οι αποδόσεις αυξάνονται.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ – η Ελλάδα δεν είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – προφανώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε όλη την καμπύλη θα ήταν πολύ υψηλότερες.
Η Ελλάδα με το νέο 7ετές ομόλογο ουσιαστικά άντλησεί ρευστότητα για να κλείσει τις μαύρες τρύπες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής που έχει προκαλέσει ο covid-19 .
Από την άλλη, επιδείνωση καταγράφεται στο 10ετές ομόλογο στο 2,05% , ομοίως και στο ιταλικό 10ετές στο 1,90% με το μεταξύ τους spread στις 15 μονάδες βάσης .
Επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 232 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8870 μονάδες από 8554 μονάδες χθες 15/4

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,84% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,37%.
Λίγο πριν τις 15:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -7,30%
Λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης εντάθηκαν πέρα από τις τράπεζες και οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,49%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 347,58 μονάδες με πτώση -5,59%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -3,28% στις 607 μονάδες έχοντας υψηλό στις 625,88 μονάδες και χαμηλό στις 606,26 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12,4 σε πακέτα, ο όγκος 45 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,37 εκατ. ευρώ και όγκου 8,8 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 243 χιλ. τεμάχια αξίας 2,81 εκατ. ευρώ και ο Περσέας δύο πακέτα 8,185 εκατ. τεμαχίων συνολικής αξίας 9,41 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 607 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 500 και οι 470 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 και ακολουθούν οι 650 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 347 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 300 μονάδες και ακολουθούν οι 270 και οι 250 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των  380-390 μονάδων και ακολουθούν οι 420 μονάδες.

Η επικαιρότητα

Την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει απτόητος την δραματική του πορεία, μεγαλώνοντας τις λίστες κρουσμάτων σε 2 εκατομμύρια και 128 χιλιάδες νεκρούς, τα κράτη αναμένουν με αγωνία την κορύφωση της επιδημίας και προσπαθούν μέσα από χαραμάδες αισιοδοξίας, να συγκεντρώσουν δυνάμεις ώστε να σχεδιάσουν την επόμενη μέρα, με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πάντως, εξακολουθεί να εφιστά την προσοχή και να προειδοποιεί να μην χαλαρώσουν ακόμη τα μέτρα και ότι η όποια άρση τους θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σταδιακά, υποστηρίζοντας πως χρειάζονται 12 μήνες ακόμη για το εμβόλιο.
Σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον covid 19 παγκοσμίως με τους νεκρούς να προσεγγίζουν τις 128 χιλιάδες, ενώ όσοι θεραπεύτηκαν ξεπερνούν τους 500 χιλιάδες.
Οι ΗΠΑ, εδραιωμένες στην πρώτη θέση της τραγωδίας, μετρούν τους περισσότερους νεκρούς (26.059) και τα περισσότερα κρούσματα πάνω από 609.685)
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 177.633 και 18.579 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 21.067 νεκρούς και 162.488 κρούσματα.
Στους 102 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στα 2170, τη στιγμή που κυβέρνηση και επιστήμονες διαμηνύουν πως αυτή η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι πολίτες να εφησυχάσουν και να σταματήσουν να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το σενάριο να απαγορεύσει την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων από τις 20:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και καθ’όλη τη διάρκεια της Κυριακής του Πάσχα σε μια προσπάθεια να περιορίσει κατά το μέγιστο τις μετακινήσεις και την κυκλοφορία των πολιτών.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (15/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει το χειρότερό της έτος μετά το 1930 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
 Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,45%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,57%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,19% ενώ ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα έκλεισε αμετάβλητος

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Διευρύνονται οι απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα (15/4), μετά τα αρνητικά μακροοικονομικα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και τα αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το α' τρίμηνο του 2020 τρεις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.  
Αναλυτικότερα πτώση - ρεκόρ στις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2020 και την πτώση του μεταποιητικού δείκτη Empire State σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Τρεις τραπεζικοί κολοσσοί, οι Goldman Sachs, Citigroup και Bank of America, ανακοίνωσαν σήμερα πτώση κερδών για το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς αναγκάστηκαν να βάλουν στην άκρη δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν το κύμα των πτωχεύσεων και κόκκινων δανείων που θα φέρει η ύφεση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -3,6%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -3,5%, ο MIB στο Μιλάνο στο -3,5%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -3,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -3,1%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -2,6%, ο S&P στο -2,7% και ο Nasdaq στο -1,9% ενώ το ETF GREC κινείται στο -3,58% (5,92 δολ.).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή όμως συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,21 ευρώ, με πτώση -5,54%  με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,69 ευρώ, με πτώση -5,43%, με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,07 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,30 ευρώ, με πτώση -4,41% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3750 ευρώ, με πτώση -6,25% με όγκο 10,5 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,39 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,70 ευρώ, με πτώση -0,28% και με κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2275 ευρώ, με πτώση -5,21% και όγκο 477 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 105 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρας, ΔΕΗ, Viohalco, Motor Oil, Coca Cola.....
H Coca Cola έκλεισε στα 22,00 ευρώ, με πτώση -4,35% και κεφαλαιοποίηση στα 8,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,50 ευρώ, με πτώση -3,28% και αποτίμηση 5,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,51 ευρώ, με πτώση -4,92% και αποτίμηση 582 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0950 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 486 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,06 ευρώ με πτώση -2,62% και αποτίμηση 2,36 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,76 ευρώ, με πτώση -2,65% και κεφαλαιοποίηση 970 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,00 ευρώ με πτώση -2,76% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με πτώση -4,63% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,67 ευρώ με πτώση -2,06% και κεφαλαιοποίηση 953 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,92 ευρώ με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,72 ευρώ, με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 716 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,1250 ευρώ, με πτώση -4,73% και κεφαλαιοποίηση 163 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0647 ευρώ, με πτώση -7,04% και κεφαλαιοποίηση 61 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,05% απόρροια της βιαστικής έκδοσης 7ετούς ομολόγου

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 15 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της βιαστικής έκδοσης 7ετούς ομόλογου.
Η έκδοση του νέου 7ετούς ελληνικού ομολόγου με επιτόκιο 2% και προσφορές στα 6,4 δισεκ. δεν πήγε καλά.
Έδειξε ότι έχει ανάγκη τα κεφάλαια ελλείψει ταμείου, οι αγορές το είδαν και παρ΄ ότι αγοράζει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ… πίεσαν τις τιμές αυξάνοντας τις αποδόσεις.
Η βιαστική έκδοση 7ετούς ομολόγου ήταν ένδειξη αδυναμίας της Ελλάδος.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,05% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,08% με το αμερικανικό 10ετές 0,67% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 15 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,60 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 0,83%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,72 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 107 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,05 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,87%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 114,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,07% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,02%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 121,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,95%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 99,10 μονάδες βάσης και 1,95% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 126,80 μονάδες βάσης και απόδοση 2,09%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 132,20 μονάδες βάσης και απόδοση 2,30%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 252 μονάδες βάσης από 213 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8.870 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,32% ή 232 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της ευρωζώνης – Επιδείνωση στην Ιταλία 1,90%  

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης πλην της Ιταλίας όπου καταγράφεται επιδείνωση.     
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Απριλίου στο 1,90%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/4/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,85% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,90% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,95%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης