Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

H έκδοση του ελληνικού 7ετούς ομολόγου δεν πήγε καλά – Ανέδειξε αδυναμία ρευστότητας - Υποβαθμίζουν προοπτικές οι οίκοι αξιολόγησης 24/4

H έκδοση του ελληνικού 7ετούς ομολόγου δεν πήγε καλά – Ανέδειξε αδυναμία ρευστότητας - Υποβαθμίζουν προοπτικές οι οίκοι αξιολόγησης 24/4
Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια ταμειακά και έχοντας ως βασική ανησυχία ότι και άλλες χώρες θα σπεύσουν να δανειστούν… επιτάχυνε για την έκδοση του 7ετούς.
Η έκδοση του νέου 7ετούς ελληνικού ομολόγου με επιτόκιο 2% - 2,02% και προσφορές στα 6,5 με 7 δισεκ. δεν πήγε καλά.
Έδειξε αδυναμία ρευστότητας, η βιασύνη ήταν λάθος, πέρασε λάθος μηνύματα.
Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια ταμειακά και έχοντας ως βασική ανησυχία ότι και άλλες χώρες θα σπεύσουν να δανειστούν… επιτάχυνε για την έκδοση του 7ετούς.
Ήδη οι αποδόσεις στα Ιταλικά ομόλογα έχει εκτοξευθεί στο 1,90% από 1,64% επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο το spread παρασύροντας ανοδικά και τα ελληνικά ομόλογα.
Γιατί ήταν λάθος η έκδοση;
1)Γιατί απέδειξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ρευστότητα ήταν ένα κακό μήνυμα.
2)Η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει την προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL ούτε για την Υγεία που θα δοθεί με τυπικούς όρους γιατί η Ελλάδα φοβάται κρυφούς μνημονιακούς όρους.
3)Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει προληπτική πιστωτική γραμμή για την οικονομία γιατί αυτό θα σημάνει σκληρό μνημόνιο και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το δικαιολογήσει στον ελληνικό λαό.
4)Η Ελλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ τα κεφάλαια που πήρε από τον ESM τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Αφενός γιατί υπέβαλλε αίτημα στους θεσμούς και απορρίφθηκε αφετέρου γιατί τα κεφάλαια αυτά έχουν δοθεί για το ελληνικό χρέος.
Με το πρωτογενές πλεόνασμα να έχει καταρρεύσει, η Ελλάδα θα εμφανίσει μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, το ΑΕΠ -10% στα 170 δισεκ. και μεγάλη επιδείνωση στο χρέος… οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα ξανά είναι αδύναμη.
5)Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ μέσω της ΤτΕ αγοράζουν ελληνικά ομόλογα όπως και Ιταλικά και παρ΄ όλα αυτά οι αποδόσεις αυξάνονται.
Εάν δεν υπήρχε το πρόγραμμα Πανδημίας της ΕΚΤ – η Ελλάδα δεν είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – προφανώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε όλη την καμπύλη θα ήταν πολύ υψηλότερες.
6)Στις 24 Απριλίου οι οίκοι αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRS θα αξιολογήσουν την Ελλάδα με πιθανότητα υποβάθμισης του outlook των προοπτικών από θετικές σε ουδέτερες ή αρνητικές.
Για την ώρα δεν αναμένεται υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αν και δεν αποκλείεται ούτε αυτό το σενάριο, αλλά έχει μικρότερες πιθανότητες.

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα για τη σημερινή (15/4) έκδοση 7ετούς ομολόγου

«Σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές.
Και τα κατάφερε!
Η έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους 2 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 2%, αποτελεί θετική εξέλιξη.
Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον.
Και είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%.
Σημειώνω, επιπροσθέτως, την καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές.
Με αυτά τα δεδομένα, το οικονομικό και πολιτικό εγχείρημα πέτυχε!
Η εμπιστοσύνη των αγορών στην Κυβερνητική πολιτική επιβεβαιώνεται!
Η Ελλάδα απέδειξε ότι και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μπορεί να τα καταφέρει!».


Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Έντονο παρασκήνιο κρύβει η επίσπευση της έκδοσης νέου ομολόγου από την Ελλάδα εν μέσω Μεγάλης εβδομάδας.
Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν θα καλυφθεί αυτό είναι αυτονόητο, θα έχει μεγάλη υπερκάλυψη συν τοις άλλοις γιατί τελικός αγοραστής θα είναι η ΕΚΤ… που θα το αγοράσει στην δευτερογενή αγορά.
Η υπερκάλυψη θα είναι μεγάλη  γιατί θα συμμετάσχουν επιθετικά και οι ελληνικές τράπεζες οι οποίες στην δευτερογενή αγορά μπορούν να το πουλήσουν στην ΕΚΤ μέσω του προγράμματος Πανδημίας και όχι μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης που η Ελλάδα είναι εκτός λόγω πιστοληπτικής διαβάθμισης.
Όμως υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα.
1)Γιατί η Ελλάδα επίσπευσε την έκδοση ομολόγου;
2)Γιατί η Ελλάδα αποφάσισε να εκδώσει 7ετές ομόλογο;
3)Τι θα καλύψει η Ελλάδα με τα 3 δισεκ. ευρώ που θα αντλήσει;

Απαντήσεις

1)Η Ελλάδα επίσπευσε την έκδοση ομολόγου με το πρόσχημα ότι τον Μάιο – υπήρχε σχεδιασμός για έκδοση 5 Μαΐου – θα υπάρξουν πολλές εκδόσεις ομολόγων από ευρωπαϊκά κράτη.
Η Ελλάδα έπρεπε να βγει πιο άμεσα γιατί προφανώς και τα έχει μεγαλύτερη ανάγκη.
Όμως ο λόγος αυτός είναι προσχηματικός.
Η πραγματική αιτία της επίσπευσης είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται απαραίτητα ρευστότητα.
Την ίδια στιγμή από το Eurogroup το αποτέλεσμα ήταν περίπου απαράδεκτο, στην Ελλάδα ανησυχούν ότι και τα 3,8 δισεκ. κεφάλαια να πάρουν από τον ESM μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Υγεία… μπορεί να βρεθούν στο μέλλον να εφαρμόζουν μνημονιακούς όρους.
Έτσι λοιπόν η Ελλάδα άπαξ και δεν μπορεί να πάρει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. του ESM δεν είχε άλλη επιλογή για έξοδο στις αγορές.

2)Δεν έχει γίνει κατανοητό γιατί η Ελλάδα δεν βγήκε με έκδοση 10ετούς στις αγορές αλλά 7ετές όταν οι διαφορές με όρους επιτοκίων είναι ασήμαντες.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,76%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 114,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,07% με απόδοση αγοράς 2,13% και απόδοση πώλησης 2,02%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Η Ελλάδα θα δανειστεί φθηνότερα από την τελευταία έκδοση 7ετούς, είχε δανειστεί στο 1,90% και με το νέο 7ετές θα δανειστεί στο 2%.
Η Ελλάδα – αυτό δεν επιβεβαιώνεται – έχει πάρει εντολή από την ΕΚΤ ότι θα αγοράζει ομόλογα που δεν ξεπερνούν την διάρκεια του 2032 οπότε και λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

3)Η Ελλάδα με το νέο 7ετές ομόλογο ουσιαστικά αντλεί ρευστότητα για να κλείσει τις μαύρες τρύπες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της δημοσιονομικής εκτροπής.
Να καταστεί ξεκάθαρο, δεν ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση για την δημοσιονομική εκτροπή, αλλά η ελληνική κυβέρνηση καλείται να την αντιμετωπίσει.
Η Ελλάδα με δανεικά από τις αγορές και με την συμβολή της ΕΚΤ θα βρει ρευστότητα για να καλύψει τις μαύρες τρύπες….

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης