Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Ο κορωνοϊός φέρνει μεγάλη ύφεση και το τέλος της παγκοσμιοποίησης

tags :
El-Erian: Ο κορωνοϊός φέρνει μεγάλη ύφεση και το τέλος της παγκοσμιοποίησης
«Προτεραιότητα θα δοθεί στην ανθεκτικότητα και όχι στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων» δήλωσε σε συνέντευξή του ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian
Συρρίκνωση της οικονομίας ανάλογη της Μεγάλης Ύφεσης του 1929 και το τέλος της παγκοσμιοποίησης υποστηρίζει ότι θα φέρει η πανδημία του κορωνοϊού ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco Mohamed El-Erian.
Η οικονομική κρίση που προκάλεσαν οι επιπτώσεις του Covid-19 θα οδηγήσει σε μια περίοδο από-παγκοσμιοποίησης, ωθώντας τις εταιρείες ανά τον κόσμο να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα να επιβιώσουν, δήλωσε ο αναλυτής σε συνέντευξή του στους Financial Times.
O Mohamed El-Erian, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προειδοποίησε ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου παρέμβαση από τις κυβερνήσεις για να διασωθεί ο ιδιωτικός τομέας.
«Πώς θα είναι το οικονομικό τοπίο μετά την κρίση;
Θα υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά των εταιρειών, καθώς προτεραιότητα θα δοθεί στην ανθεκτικότητα και όχι στην αποτελεσματικότητα.
Αυτή η νέα ιεράρχηση στους στόχους θα οδηγήσει σε “αποπαγκοσμιοποίηση”» είπε ο El-Erian, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι η αγορά έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πρόκειται να βγούμε από αυτό στο οποίο εισήλθαμε εσχάτως».
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος φαίνεται πως συμφωνεί με τα λεγόμενα του αναλυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath, ο οποίος τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε πρωτοφανή ύφεση, ανάλογη αυτή της Μεγάλης Ύφεσης του 1929.
«Τα lockdown που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η διασπορά του κορωνοϊού αναμένεται να μειώσουν δραματικά την παγκόσμια ανάπτυξη».
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το ΔΝΤ ανακοίνωσε στις 13 Απριλίου ότι θα παρέχει ελάφρυνση χρέους σε 25 από τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες-μέλη του για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
Η ελάφρυνση είναι ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων και θα προέλθει από ειδικό ταμείο στο οποίο μετέχουν η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κίνα, οι Κάτω Χώρες κ.ά.
Ο El-Erian είπε πως οι εταιρείες θα πρέπει επίσης να προσέχουν για κάποιους κινδύνους που θα υπάρξουν μετά το πέρας της κρίσης του κορωνοϊού.
«Υπάρχουν κίνδυνοι που πρέπει να προβλεφθούν.
Οφείλουμε να ελέγξουμε τι είδους συνέπειες μπορεί να υπάρξουν.
Ένας μεγάλος κίνδυνος ίσως αποτελέσει η κλιματική αλλαγή.
Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επιφέρουν ένα σοκ άνευ προηγουμένου, που δεν θα γνωρίζει σύνορα.
Ελπίζω ο κόσμος να συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη» είπε ο αναλυτής, συμπληρώνοντας:
«Είναι σαφές ότι η τρέχουσα ύφεση θα είναι ιδιαίτερα έντονη και μπορεί να είναι χειρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008».
Οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις οφείλουν να προετοιμαστούν και να αντεπεξέλθουν στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.
«Ορισμένες εταιρείες κάνουν πολύ επιθετικές περικοπές.
Κανείς δεν ξέρει πόσο καιρό θα διαρκέσει η καύση μετρητών.
Αν μπορεί να το υπολογίσει, τότε είναι ιδιοφυΐα.
Θα υπάρξει ανάταση, αλλά σταδιακά.
Οι κυβερνήσεις, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λάβουν προστατευτικά μέτρα» κατέληξε ο διακεκριμένος οικονομολόγος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης