Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αλλα 20 δισ. ευρώ κεφάλαια αποδεσμεύει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Αλλα 20 δισ. ευρώ κεφάλαια αποδεσμεύει η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της πανδημίας
ΕΚΤ: Οι τράπεζες θα απελευθερώσουν κεφάλαια άνω των 20 δισ. ευρώ
Η ΕΚΤ υποστηρίζει την ταχεία δράση που ανέλαβαν οι μακροπροληπτικές αρχές της ζώνης του ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου της επιδημίας του κορωνοϊού στον χρηματοπιστωτικό τομέα, απελευθερώνοντας ή μειώνοντας τα αποθέματα κεφαλαίου.
Τα μακροπροληπτικά μέτρα θα αποδεσμεύσουν περισσότερα από 20 δισ. ευρώ τραπεζικού κεφαλαίου για την απορρόφηση ζημιών και την υποστήριξη δανεισμού
Τα μέτρα συμπληρώνουν και ενισχύουν τα  προηγούμενα μικροπροληπτικά μέτρα που έλαβε η ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) υποστηρίζει τα μέτρα που έλαβαν οι  μαρκοπροληπτικής εποτπτείας  της ζώνης του ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κοροναϊού (COVID-19) στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Η ΕΚΤ αξιολόγησε τις κοινοποιήσεις που υπέβαλαν οι εθνικές αρχές για κάθε προτεινόμενο μέτρο που προβλέπει ο κανονισμός και η οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και εξέδωσε απόφαση χωρίς ένσταση, εγκρίνοντας έτσι τα μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένου του αντικυκλικού κεφαλαιακού αποθέματος.
Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι εθνικές αρχές  μακροπροληπτικής εποπτείας από τις 11 Μαρτίου 2020 θα αποδεσμεύσουν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίου Common Equity Tier 1 που κατέχονται από τράπεζες της ζώνης του ευρώ.
Περιλαμβάνουν απελευθερώσεις ή μειώσεις του αντικυκλικού κεφαλαιουχικού αποθέματος ασφαλείας, του συστήματος συστημικού κινδύνου και των ρυθμιστικών ρυθμίσεων για άλλα συστημικά σημαντικά ιδρύματα.
Επιπλέον, ορισμένες αρχές έχουν αναβάλει ή ανακαλέσει προηγούμενα ανακοινωθέντα μέτρα για την αποφυγή ασκήσεων πίεσης στις τράπεζες για τη συσσώρευση κεφαλαιακών αποθεμάτων σε ύφεση.
Αυτές οι  δράσεις συμπληρώνουν και ενισχύουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ από τις 12 Μαρτίου 2020.
Η ΕΚΤ, κατά την άσκηση των μακροπροληπτικών καθηκόντων που ανατίθενται με τον κανονισμό για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των μακροπροληπτικών μέτρων που λαμβάνονται  στις χώρες που υπόκεινται στην τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ. 
Επιπλέον, η ΕΚΤ έχει την εξουσία να εφαρμόζει, όταν απαιτείται, υψηλότερες απαιτήσεις ή αυστηρότερα μέτρα από εκείνα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης