Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κορωνοϊός απειλεί τις διαπραγματεύσεις για τη μετα-Brexit εποχή

Ο κορωνοϊός απειλεί τις διαπραγματεύσεις για τη μετα-Brexit εποχή
Σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τη μετα-Brexit εποχή, λόγω του κορωνοϊού
Η πανδημία του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο και έχει πλήξει σφοδρά το Ηνωμένο Βασίλειο, απειλεί, εκ των άλλων, τις διαπραγματεύσεις για τη μετα-Brexit εποχή.
Η Μεγάλη Βρετανία είναι πολύ πιθανόν να αποτύχει στην προσπάθειά της να πετύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το τέλος του 2020, ενώ ο κορωνοϊός εξαπλώνεται.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson είχε κάνει έκκληση για μια εμπορική συμφωνία το τρέχον έτος, καθώς η χώρα του αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλέον βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, μέχρι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις υπόλοιπες 27 χώρες-μέλη.
Όμως το χρονοδιάγραμμα πλέον έχει «τιναχτεί στον αέρα», από τη στιγμή, μάλιστα, που ο ίδιος ο Boris Johnson πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα λόγω της μόλυνσής του από τον ιό.
«Η πανδημία έχει ναρκοθετήσει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων, αφού υποβίβασε τις συνομιλίες για το Brexit σε ένα δευτερεύον ζήτημα» ανέφερε ο Constantine Fraser, πολιτικός αναλυτής στην εταιρεία ερευνών TS Lombard.
Είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία στο προσυμφωνημένο χρονικό διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, συμπλήρωσε.
Οι βρετανικές και οι ευρωπαϊκές διαπραγματευτικές ομάδες συνομίλησαν την Τετάρτη 15 Απριλίου.
Όμως, οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων τελούν σε απομόνωση.
Ο ηγέτης της ευρωπαϊκής ομάδας διαπραγμάτευσης Michel Barnier είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό και τώρα αναρρώνει.
Από την άλλη, ο Boris Johnson αποτελεί, ως γνωστόν, και αυτός επιβεβαιωμένου κρούσμα.
Μάλιστα, χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που έγινε, ο διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έδειξε καμία διάθεση να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου.
Από νομικής άποψης, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δικαίωμα να παρατείνει την τρέχουσα μεταβατική περίοδο έως την 1η Ιουλίου.
Μια ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.
Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει έτοιμη να συζητήσει την όποια λύση και περιμένει την πρόταση του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Δεν πρέπει να αποκλείσουμε παράταση παρά την επίσημη θέση.
Οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανότατα θα δεχτούν καθυστέρηση από 6 έως 12 μήνες λόγω των συνθηκών δήλωσε η Kallum Pickering, οικονομολόγος της Berenberg Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης