Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σημαντικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ για να διατηρηθεί σε επίπεδα χαμηλά το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων

Σημαντικές παρεμβάσεις της ΕΚΤ για να διατηρηθεί σε επίπεδα χαμηλά το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων
Τη με κάθε τρόπο στήριξη επιχειρήσεων και τραπεζών θα προωθήσει η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να μετριάσει το αντίκτυπο της κρίσης στις συνθήκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και τραπεζών
Τη με κάθε τρόπο στήριξη επιχειρήσεων και τραπεζών θα προωθήσει η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να μετριάσει το αντίκτυπο της κρίσης στις συνθήκες χρηματοδότησης επιχειρήσεων και τραπεζών, πέρα από τις επιπτώσεις στην καμπύλη κρατικών αποδόσεων.
Από την αρχή αυτής της κρίσης, έγινε σαφές  πως χρειαζόταν ιδιαίτερη  υποστήριξη σε θέματα ρευστότητας τόσο μέσα από τον τραπεζικό τομέα όσο και μέσα από την κεφαλαιαγορά, για τμήματα της οικονομίας που ήταν άμεσα εκτεθειμένα στην επιρροή από την πανδημία Corona.
Για αυτόν τον λόγο,  η EKT  αποφάσiσε να ανακατευθύνει ένα σημαντικό μέρος αγοράς των 120 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα από το  APP Asset purchase programmes( του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων)  καθώς και του PEPP  Pandemic Emergency Purchase Programme (Πρόγραμμα Πανδημίας Έκτακτης Ανάγκης) που αφορούν και τα επιλέξιμα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα.
Αυτές οι αγορές ομολόγων  του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τίτλους εμπορικούς συμβάλλουν άμεσα στη μείωση του κόστους  των πιστώσεων για μη χρηματοοικονομικές εταιρείες.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η ζώνη του ευρώ είναι παραδοσιακά μια οικονομία που βασίζεται σε τράπεζες, τα μέτρα στήριξης της ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν απίθανο να αποδειχθούν επαρκή.
Πρέπει να συνοδεύονται από μέτρα που διασφαλίζουν ότι οι όροι χρηματοδότησης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα παραμείνουν εξίσου ελκυστικοί.
Τα spread των εταιρικών ομολόγων είχαν αυξηθεί απότομα πριν από την ανακοίνωση του PEPP.
Οι αυξημένες αγορές εταιρικών ομολόγων τόσο στο APP όσο και στο PEPP συνέβαλαν αισθητά στη σταθεροποίηση των πιστωτικών περιθωρίων τόσο για τους εκδότες ποιοτικών ενεργητικών όσο και για τους εκδότες υψηλής απόδοσης και στην τόνωση της έκδοσης ομολόγων .
Η ισχυρή αναζωογόνηση της πρωτογενούς αγοράς έκδοσης εταιρικών ομολόγων υπήρξε ένας σημαντικός πυλώνας για την υποστήριξη των αποθεμάτων ασφαλείας ρευστότητας των εταιρειών  που χρειάζονται μετρητά  
Ωστόσο, οι συνθήκες χρηματοδότησης που βασίζονται στην αγορά για τις επιχειρήσεις παραμένουν σημαντικά αυστηρότερες σε σύγκριση με τις συνθήκες που επικρατούσαν τα τελευταία χρόνια, αντικατοπτρίζοντας τον τεράστιο αντίκτυπο αυτής της κρίσης και τη μεγάλη παραμένουσα αβεβαιότητα.
Τα μέτρα μας για την υποστήριξη του τραπεζικού δανεισμού, μαζί με τα συστήματα εγγύησης δανείων που παρέχονται από τις κυβερνήσεις, επιχειρούν να μετριάσουν αυτό το πρόβλημα.
Ειδικότερα, για τους αντισυμβαλλομένους που διατηρούν τα επίπεδα παροχής πιστώσεων στην πραγματική οικονομία σε καθορισμένο ορίζοντα που καλύπτει το ξέσπασμα της πανδημίας, το επιτόκιο που εφαρμόζεται στις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III) μπορεί να είναι τόσο χαμηλό όσο 25 μονάδες βάσης κάτω από το μέσο επιτόκιο της διευκόλυνσης καταθέσεων, το οποίο κινήται αυτή τη στιγμή αρνητικά στις -75 μονάδες βάσης.
Παρέχοντας ισχυρά νομισματικά κίνητρα για τις τράπεζες να διατηρήσουν τον δανεισμό τους στην πραγματική οικονομία βάσει του TLTRO-III,  η ΕΚΤ συμβάλλει σε πιο ευνοϊκούς όρους τραπεζικού δανεισμού, οι οποίοι τείνουν να εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερο βαθμό αδράνειας από το κόστος χρηματοδότησης βάσει της αγοράς.
Στην Ιταλία, για παράδειγμα, οι όροι τραπεζικού δανεισμού για τις επιχειρήσεις παρέμειναν αξιοσημείωτα ανθεκτικοί τα τελευταία χρόνια παρά τις σημαντικές μεταβολές στις συνθήκες χρηματοδότησης με βάση την αγορά των κυρίαρχων, των τραπεζών και των επιχειρήσεων. Και πάλι, τα μέτρα μας μπορούν να προσφέρουν μια πολύτιμη γέφυρα στο μέλλον και να διατηρήσουν το συνολικό εξωτερικό κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων σταθερό έως ότου η οικονομία ανακάμψει και η αβεβαιότητα μειώνεται περαιτέρω.
Το προσωπικό της ΕΚΤ αξιολογεί επί του παρόντος τον βαθμό στον οποίο η τρέχουσα κρίση θα επηρεάσει τις πιθανές μελλοντικές τροχιές πληθωρισμού και της  ανάπτυξης.
 Βραχυπρόθεσμα, ο βασικός πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης