Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute: Οι 6 λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το σοκ της ανεργίας λόγω κορωνοϊού, γρηγορότερα από την Ευρώπη

Mises Institute: Οι 6 λόγοι για τους οποίους οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το σοκ της ανεργίας λόγω κορωνοϊού, γρηγορότερα από την Ευρώπη
Ο δυναμισμός της αγοράς στις ΗΠΑ, η δύναμη του επιχειρηματικού ιστού, ο μηχανισμός χρηματοδότησης, το φορολογικό και νομικό πλαίσιο είναι παράγοντες που θα ευνοήσουν την γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ
Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες που μαίνεται η μάχη με τον κορωνοϊό, είναι τόσο πρωτόγνωρα όσο και ανησυχητικά, ωστόσο, όπως τονίζεται σε ανάλυσης του Ινστιτούτου Mises οι ΗΠΑ έχουν τις προδιαγραφές να ξεπεράσουν το σοκ της ανόδου της ανεργίας λόγω της πανδημίας και να επουλώσουν την πληγή στην εργασιακή αγορά γρηγορότερα από την Ευρώπη, επιστρέφοντας στην προηγούμενη, εξαιρετική πορεία δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Οι λόγοι που καθιστούν εφικτή μια γρήγορη επαναφορά, όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο Mises είναι οι εξής:

1. Η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκινά από μια συγκριτικά ισχυρότερη βάση.
Η ανεργία άγγιξε χαμηλό 50 ετών τον Φεβρουάριο 2020 και παρά την έναρξη της κρίσης τον Μάρτιο, ανήλθε στο 4,4% την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.
Αυτό συγκρίνεται με ποσοστό ανεργίας 7,3% για τα κράτη της Ευρωζώνης και 6,5% στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο.
Σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, η ανεργία ανήλθε σε 13% και 16%, αντίστοιχα.
Το ποσοστό υποαπασχόλησης είναι επίσης σημαντικά καλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το μη προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας ήταν 8,9% το Μάρτιο.
Τα αντίστοιχα συγκρίσιμα μεγέθη υποαπασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται σε 15% και 12% στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας από το αναγκαστικό κλείσιμο των οικονομιών λόγω των μέτρων περιορισμού του COVID-19 είναι απλώς συγκλονιστικό.
Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας ανέφερε ότι οι πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας παγκοσμίως μπορούν να ανέλθουν σε 36 εκατομμύρια.
Δυστυχώς, αυτός ο αριθμός μπορεί να είναι υποτιμημένος.
Ο αριθμός των ανέργων το β' τρίμηνο του 2020 στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να αυξηθεί στα 52 εκατομμύρια, ποσοστό ανεργίας δηλαδή 32%, σύμφωνα με έκθεση της Fed του St. Louis.
Μόνο στην Ισπανία, ο αριθμός των ανέργων θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια, ποσοστό ανεργίας 35% κατά τις εκτιμήσεις μας, ενώ οι άνεργοι, θα μπορούσαν να αυξηθούν σε 57 εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Το κλειδί για μια ισχυρή ανάκαμψη έγκειται στον δυναμισμό της αγοράς εργασίας και τη δύναμη του επιχειρηματικού ιστού, αλλά και σε έναν διαφοροποιημένο και ανοιχτό μηχανισμό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ανακτήσουν τις χαμένες θέσεις εργασίας μέσα σε 1 ως 3 μήνες.
Στην Ευρωζώνη, αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 έως 6 μήνες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, η οποία στην έναρξη της κρίσης και των μέτρων περιορισμού, είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας όλων των εποχών, δηλαδή 3,2%.
Για χώρες με περισσότερο ανελαστικές εργασιακές σχέσεις, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, αυτή η ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει από 14 μήνες έως 2 χρόνια.
Το κλειδί για την γρήγορη και αποτελεσματική ανάκτηση θέσεων εργασίας είναι ο συνδυασμός μιας ευέλικτης αγοράς εργασίας, ενός ελκυστικού επενδυτικού πλαισίου και σταθερών πολιτικών που διατηρούν τον επιχειρηματικό ιστό της χώρας.
Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδοσιακά μείωναν την ανεργία γρηγορότερα και είχαν καλύτερη ανταπόκριση στην αύξηση των μισθών από την Ευρωζώνη.

3. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των αντικινήτρων.
Στην Ευρωζώνη, η υπερβολική παρέμβαση στο εργασιακό και επιχειρηματικό περιβάλλον και τα αυξημένα εργασιακά δικαιώματα, λειτουργούν ανασταλτικά σε μια ανάκαμψη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δαπανά περίπου 1% του ΑΕΠ ετησίως σε προγράμματα απασχόλησης και επιδοτήσεις, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των κορυφαίων οικονομιών.
Η υπερβολική ρύθμιση λειτουργεί ως εμπόδιο στις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε περιόδους ανάπτυξης και δημιουργεί αρνητικά κίνητρα για ανάκαμψη μετά από περιόδους κρίσης.
Αυτό ήταν εμφανές κατά την τελευταία κρίση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστέρησε την ανάκαμψή της κατά τέσσερα χρόνια λόγω της αυξημένης παρέμβασης και των κανονιστικών εμποδίων.

4. Ο χρηματοδοτικός μηχανισμός είναι επίσης βασικός.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πραγματική οικονομία βασίζεται λιγότερο στη χρηματοδότηση των τραπεζών από ό, τι στην πλειονότητα της Ευρώπης.
Η εξάρτηση της πραγματικής οικονομίας από τη χρηματοδότηση των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά στο 80%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σύγκριση με το 17% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Federal Reserve Board.
Αυτός ο δυναμισμός και το άνοιγμα στη χρηματοδότηση επιχειρηματικών ευκαιριών βοήθησε παραδοσιακά τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψή τους από την ύφεση, επιτυγχάνοντας ταχύτερη ανάπτυξη και περισσότερη δημιουργία θέσεων εργασίας.

5. Ένα ελκυστικό φορολογικό σύστημα είναι απαραίτητο για γρήγορη ανάκαμψη.
Δυστυχώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι κυβερνήσεις τείνουν να αυξάνουν φόρους των επιχειρήσεων και των κεφαλαίων σε περιόδους ύφεσης, γεγονός που πλήττει σημαντικά την ανάκαμψη.

6. Η νομική και επενδυτική ασφάλεια είναι επίσης θεμελιώδους σημασίας για μια βιώσιμη και ταχεία ανάκαμψη και, δυστυχώς, τα παρεμβατικά μηνύματα που προέρχονται από κυβερνήσεις δημιουργούν λιγότερη εισροή ξένων επενδύσεων και χαμηλότερη ανάπτυξη.
Η πρόσφατη απόφαση των ιταλικών και ισπανικών κυβερνήσεων να απαγορεύσουν τις απολύσεις διά νόμου και να παρέμβουν στις τιμές, πιθανότατα θα αποδειχθεί αναποτελεσματική, καθώς η ανεργία θα αυξηθεί ούτως ή άλλως λόγω της καταστροφής των επιχειρήσεων που αναγκάζονται να κλείσουν και πιθανότατα θα βλάψουν τις μελλοντικές εισροές επενδύσεων.
Η παύση της οικονομίας μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες ζημιές στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αποκαλυφθούν ή αντιμετωπιστούν σε λίγους μήνες.
Γι 'αυτό είναι σημαντικό να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού με αποτελεσματικά μέτρα, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι κάθε μήνας παύσης σημαίνει εκατομμύρια άνεργους και κλεισίματα χιλιάδων επιχειρήσεων.
Η καλύτερη πορεία δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στην υγεία, καθώς και του κινδύνου οικονομικής κατάρρευσης, είναι να ακολουθήσουμε τη στρατηγική της Νότιας Κορέας και της Σιγκαπούρης, που συνίσταται στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων πρόληψης και τεστς, στη διατήρηση του επιχειρηματικού ιστού, στην παροχή εξοπλισμού ασφάλειας και πρωτοκόλλων υγείας, ώστε να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις και να διασφαλίσουν ότι η οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί ενώ ελέγχεται η κρίση υγείας.
Δεν πρόκειται να ξεχαστεί αυτό που ζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και επιχειρήσεις ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη οι κυβερνήσεις να διατηρήσουν τον επιχειρηματικό ιστό για να αποφύγουν μια οικονομική ύφεση με μακροχρόνιες κοινωνικές συνέπειες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης