Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ράλι στις αγορές παρά την έξαρση του κορωνοϊού - Στο επίκεντρο άρση lockdowns και το εμβόλιο - Κέρδη +2,99% ο Dow, ο DAX +3,15%

Ράλι στις αγορές παρά την έξαρση του κορωνοϊού - Στο επίκεντρο άρση lockdowns και το εμβόλιο - Κέρδη +2,99% ο Dow, ο DAX +3,15%
Ιστορική βουτιά της κινεζικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού - Μείωση 6,8% του ΑΕΠ το α’τρίμηνο του 2020 
(upd7) Σημαντική άνοδο κατέγραψαν σήμερα 17 Απριλίου 2020 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, παρά την έξαρση του κορωνοιού, με τους επενδυτές να επικεντώνονται στις ελπίδες για αποτελεσματικό φάρμακο απέναντι στον ιό και το σχέδιο για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο ανακοίνωσε η Trump.
Στην Ευρώπη το κλίμα ήταν θετικότερο αλλά στις ΗΠΑ επανέρχεται ο προβληματισμός καθώς ακόμη δεν έχει κορυφώσει ο κορωνοιός στις βασικές αμερικανικές πολιτείες.
Την ίδια ώρα, πολλές χώρες της Ευρώπης προχωρούν σε σταδιακά και προσεκτική άρση των περιοριστικων μέτρων.
Σχέδιο Opening Up America Again, για την επανέναρξη λειτουργίας της αμερικανικής οικονομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε 3 φάσεις, ανακοίνωσε ο αμερικανός Πρόεδρος Donald Trump, τονίζοντας ότι υπάρχουν 29 Πολιτείες που θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα.
Ταυτόχρονα αναφέρθηκε και στο νέο τέταρτο πακέτο στήριξης το οποίο θα ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αφορά στις υποδομές των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που ορίζουν τις προϋποθέσεις για Πολιτείες των ΗΠΑ ώστε να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα αυστηρά μέτρα που έχουν επιβληθεί για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν την εξάπλωση του κορωνοϊού ακόμη και πριν την 1η Μαΐου 2020.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στα υψηλά ημέρας με άνοδο +2,99% στις 24.242 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη +2,68% στις 2.874 μονάδες. 
Στις 8.650 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με άνοδο +1,38%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχώρησε στις 37,99 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με κέρδη +3,15% στις 10.625 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημείωσε +1,71% στις 17.055 μονάδες.
Image

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-04-17%20at%207.33.10%20AM.png?itok=IfdlWAdY


Στα εταιρικά νέα της ημέρας κατά 1,7% ενισχύεται η μετοχή της Procter & Gamble, καθώς η εταιρεία καταναλωτικών ειδών ανακοίνωσε τα κέρδη γ΄ τριμήνου χρήσης που ήταν υψηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,92 δισ. δολάρια ή 1,12 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 2,75 δισ. δολάρια ή 1,04 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,17 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 1,12 δολάρια.
Οι πωλήσεις των 17,21 δισ. Δολαρίων ενισχύθηκαν από τα 16,46 δισ. Δολάρια πριν από ένα χρόνο, αλλά χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 17,30 δισ. δολάρια.
Οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις της χρήσης 2020 υποβαθμίστηκαν και τώρα κάνουν λόγο για αύξηση 3%-4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 4%-5%.
Αναμένει δε αύξηση των πωλήσεων κατά 4%-5%, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση 3,9% στα 70,35 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία συνεχίζει να προβλέπει αύξηση των κερδών ανά μετοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις χρεώσεις απομείωσης από τις δραστηριότητες της Gillette Shave το 2019.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή προβλέπεται να αυξηθούν 8%-11%, ενώ οι εκτιμήσεις της FactSet κάνουν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 4,99 δολάρια, υποδηλώνοντας αύξηση 10,5%.

Κέρδη στην Ευρώπη

Θετικές τάσεις επικράτησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αψήφησαν τα αδύναμα μάκρο από την Κίνα και εστιάζουν σε μια ενδεχομένως υποσχόμενη θεραπεία κατά του κορωνοϊού και στα σχέδια για επανέναρξη των μεγάλων οικονομιών.
Απότομο φρένο πάτησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, φτάνοντας στο 0,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, που επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις της.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επιβεβαίωσε επίσης την αρχική εκτίμησή της και για τον δομικό πληθωρισμό.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,7% τον Μάρτιο, μετά την άνοδο κατά 1,2% του Φεβρουαρίου, με το αποτέλεσμα να απομακρύνεται περαιτέρω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαμηλότερα, αλλά κοντά, στο 2%.
Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, έδειξε ότι οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση. Ηταν χαμηλότερα από την άνοδο 1,3% του Φεβρουαρίου, αλλά σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.
Βουτιά άνω του 50% σημείωσαν οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης τον Μάρτιο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων γκρεμίστηκαν κατά 51,8%, φτάνοντας στις 853.077 οχήματα.
Η Ιταλία δέχθηκε το μεγαλύτερο χτύπημα, με πτώση 85,4%, ενώ η Γερμανία είχε απώλειες 37,7%, η Γαλλία 72,2% και η Ισπανία 69,3%.
Οι πωλήσεις BMW υποχώρησαν κατά 39,7%, ενώ η ζήτηση για Daimler μειώθηκε κατά 40,6%.
Image
Στα εταιρικά νέα της ημέρας
η Orange ανακοίνωσε ότι το ΔΣ της θα προτείνει μειωμένο μέρισμα στην ετήσια γ.σ. της 19ης Μαΐου, η οποία θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών δήλωσε ότι το δ.σ. θα προτείνει μέρισμα 50 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 0,70 σεντς που αναμενόταν προηγουμένως.
Η Orange πρόσθεσε ακόμη πως θα επανεξετάσει τον στόχο της για διανομή μερίσματος 0,70 ευρώ στο διάστημα 2020-2023 σε μεταγενέστερο στάδιο.
«Με βάση τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες μέχρι τώρα, η Orange δεν περιμένει σημαντική απόκλιση από τους στόχους του 2020, αλλά παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και τις εξελίξεις», ανακοίνωσε ο Stephane Richard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
Η Porsche AG ανακοίνωσε πως οι παραδόσεις οχημάτων της μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά το α΄ τρίμηνο, εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η εταιρεία κατασκευής σπορ οχημάτων, που ανήκει στην Volkswagen, τόνισε πως παρέδωσε 53.125 οχήματα παγκοσμίως στο α΄ τρίμηνο, χαμηλότερα 5% από τα 55.700 οχήματα στο προηγούμενο α΄ τρίμηνο.
«Μετά από αυτό το δύσκολο α΄ τρίμηνο, προετοιμαζόμαστε τώρα ενεργά για την επανέναρξη της παραγωγής», τόνισε ο Detlev von Platen, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου για πωλήσεις και marketing.
Η ελβετική εταιρεία κατασκευής ρολογιών Swatch group, ανακοίνωσε ότι θα προτείνει χαμηλότερο μέρισμα για το 2019 από αυτό που ανακοινώθηκε αρχικά, δεδομένης της κατάστασης σχετικά με τον κορωνοϊό.
Η εταιρεία θα προτείνει στην ετήσια γ.σ. της ένα μέρισμα περίπου 30% χαμηλότερο σε σχέση με αυτό που προγραμμάτιζε αρχικά.
Η Swatch προτείνει μέρισμα 5,50 φράγκων (5,68 δολαρίων) για κάθε bearer μετοχή και 1,10 φράγκα για κάθε εγγεγραμμένη μετοχή.
Όταν ανακοίνωσε τα κέρδη του 2019, είχε προτείνει 8 και 1,60 φράγκα αντίστοιχα.
Επίσης, η εταιρεία θα προτείνει μείωση 30% στην αποζημίωση των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Πρόσθεσε δε ότι η ετήσια γ.σ. θα προχωρήσει όπως είναι προγραμματισμένο, στις 14 Μαΐου, αλλά χωρίς τη φυσική παρουσία των μετόχων.

Πιέσεις στο πετρέλαιο

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές του αμερικανικού αργού, λόγω της ανησυχίας για κατάρρευση της ζήτησης στην αγορά πετρελαίου.
Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 8% στα 18,27 δολ. το βαρέλι.
Το πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρεί 0,4% στα 27,7 δολ. το βαρέλι.
Παρά τη συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής, η αγορά πετρελαίου δεν έχει σταθεροποιηθεί.



Κέρδη στις αγορές της Ασίας

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, με το κλίμα βελτιωμένο μετά την εξαγγελία του αμερικανού προέδρου περί «επανεκκίνησης» της αμερικανικής οικονομίας σύντομα, πιθανόν ακόμη και μέσα σε αυτόν τον μήνα, παρότι η μάχη με την πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο δείκτης Asia Dow σημειώνει άνοδο 2,3% στις 2.916 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο 3,15% στις 19.897 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται 2% στις 24.493 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει άνοδο 0,7% στις 2.838 μονάδες, μετά την ιστορική συρρίκνωση που κατέγραψε η οικονομία της Κίνας στο α΄τρίμηνο του 2020.
Τα futures των δεικτών της Wall Street σημειώνουν άνοδο έως +2,8%.

Ιστορική βουτιά της κινεζικής οικονομίας λόγω κορωνοϊού - Μείωση -6,8% του ΑΕΠ το α’τρίμηνο του 2020  

Iστορική βουτιά κατέγραψε το α’ τρίμηνο του 2020 η οικονομία της Κίνας, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 6,8% σε ετήσια βάση, ποσοστό που δεν έχει προηγούμενο εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, από το 1992 όταν και άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα της κινεζικής οικονομίας για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο.
Η πρωτοφανής αυτή συρρίκνωση αποδίδεται στην πανδημία του κορωνοϊού που παρέλυσε την παραγωγή και τις δαπάνες, γεγονός που εντείνει την πίεση στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι απώλειες.
Σύμφωνα με το Reuters πάντως, η συρρίκνωση αυτή είναι ελαφρά μεγαλύτερη από το -6,5% που προέβλεπαν αναλυτές, και ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2019 η κινεζική οικονομία είχε αναπτυχθεί κατά 6%.
Αν και ήδη τα εργοστάσια στην Κίνα έχουν αρχίσει να επαναλειτουργούν, αναλυτές υποστηρίζουν πως το Πεκίνο έχει μπροστά του μια τεράστια ανηφόρα να διανύσει για να δώσει ώθηση στην κινεζική οικονομία, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να καταστρέφει τη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της Κίνας αλλά και η εσωτερική ζήτηση παραμένει υπό πίεση.
«Τα αποτελέσματα του ΑΕΠ για το α’ τρίμηνο είναι σε μεγάλο βαθμό εντός των προσδοκιών, αποτιμώντας το τίμημα της οικονομικής ακινησίας όταν ολόκληρη η κοινωνία βρισκόταν σε lockdown.
Στην επόμενη φάση, ανησυχία προκαλεί η έλλειψη συνολικής ζήτησης.
Η εσωτερική ζήτηση δεν έχει ακόμα ανακάμψει πλήρως καθώς η κατανάλωση που σχετίζεται με τις κοινωνικές συναθροίσεις είναι ακόμα απαγορευμένη, ενώ η εξωτερική ζήτηση είναι πιθανό να «χτυπηθεί» καθώς η πανδημία εξαπλώνεται» υποστηρίζει ο Lu Zhengwei, οικονομικός επικεφαλής της Industrial Bank.
Εν μέσω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, «η Κίνα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες δυσκολίες και προκλήσεις στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας και της παραγωγής» είπε ο Mao Shengyong, εκπρόσωπος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.
Οι πωλήσεις λιανικής έκαναν νέα βουτιά τον Μάρτιο (–15,8%) σε ετήσια βάση, πάντως το πλήγμα για τη βιομηχανική παραγωγή ήταν λιγότερο βαρύ (–1,1%).
Κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων μηνών, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, οι πωλήσεις λιανικής είχαν υποχωρήσει κατά 20,5% ενώ η βιομηχανική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 13,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης