Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στα κρατητήρια και στα ΠΡΟΚΕΚΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων στα κρατητήρια και στα ΠΡΟΚΕΚΑ
Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε κρατητήρια και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, οι κκ Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Ραγκούσης
«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζουν οι κκ Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Ραγκούσης την παραμονή ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων σε κρατητήρια και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), αντί της μεταφοράς τους στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων.
Σε κοινή δήλωσή τους ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι είναι "υποχρέωση της Πολιτείας η προστασία της υγείας, αλλά και των δικαιωμάτων όλων".
Ειδικότερα, συνοδευόμενοι από τα στελέχη του Τομέα Δικαιωμάτων και του τμήματος Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Σαρρή και Νίκο Τσιγώνια, οι κ.κ. Σκουρλέτης και Ραγκούσης επισκέφθηκαν το ΑΤ Παγκρατίου, όπου διαπίστωσαν, όπως αναφέρουν, ότι 13 ασυνόδευτα παιδιά, πρόσφυγες και μετανάστες που δεν έχουν τελέσει κάποιο αδίκημα, παραμένουν στα κρατητήρια επί 20 ημέρες αντί να έχουν μεταφερθεί στις κατάλληλες δομές φιλοξενίας που προβλέπονται γι' αυτά.
Εν συνεχεία επισκέφθηκαν τη ΓΑΔΑ και είχαν συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή, Γεώργιο Γιάννινα, στον οποίο μετέφεραν τις απόψεις και τις προτάσεις του κόμματος για το θέμα.
Όπως αναφέρουν, ενημερώθηκαν ότι στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής βρίσκονται συνολικά 84 ανήλικοι της ίδιας κατηγορίας και 89 στο ΠΡΟΚΕΚΑ στην Αμυγδαλέζα.
"Πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση που επιπροσθέτως παραβιάζει και τη νομοθεσία. Κανένας ανήλικος δεν πρέπει να παραμένει στα κρατητήρια και να στερείται την προστασία που ορίζει ο νόμος, αλλά και η ίδια η κοινωνία αξιώνει, όταν πρόκειται για παιδιά", υπογραμμίζουν στη δήλωση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι "η κατάσταση πανδημίας είναι ένας πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας που επιβάλλει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας".
Προσθέτουν ότι "παρά τις προσπάθειες που τους ειπώθηκε ότι καταβάλλονται για την καθαριότητα των κρατητηρίων, παραμένει το γεγονός ότι αρκετοί ανήλικοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε χώρους κλειστούς και καταπονημένους, με ελάχιστα μέσα ατομικής προστασίας, υπό όρους που είχαν καθοριστεί ως κατάλληλοι πριν από την έλευση του ιού".
Τονίζουν ότι πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις για τα ασυνόδευτα παιδιά.
Ειδικότερα, σημειώνουν ότι "απέναντι στην αδυναμία των υφιστάμενων δομών να τα απορροφήσουν, κάτι που προβάλλεται ως ο λόγος διατήρησης αυτής της κατάστασης, οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να αξιοποιήσουν κάποια από τα δεκάδες ξενοδοχεία που δεν λειτουργούν, για να δημιουργήσουν μια μεταβατικού χαρακτήρα δομή που θα τα φιλοξενεί μέχρι να πάνε σε ειδική δομή ή να προωθηθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα".
Επισημαίνουν ως αυτονόητο ότι η τήρηση των προβλεπόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφορά και στις συνθήκες κράτησης όλων. "Πρόσφατη είναι η καταγγελία για μακροχρόνιο συνωστισμό στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε «ιδιότυπα σωφρονιστικά ιδρύματα», σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών", προσθέτουν.
Οι κ.κ. Σκουρλέτης και Ραγκούσης υπογραμμίζουν ότι "οι ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργούνται στα αστυνομικά τμήματα επιβαρύνουν και το αστυνομικό προσωπικό, που καλείται να διαχειριστεί απαιτητικές καταστάσεις σε ακατάλληλες συνθήκες και με περιορισμένα μέσα", για να σημειώσουν, τέλος, ότι "η ανάγκη λήψης μέτρων για την αλλαγή αυτής της κατάστασης είναι κάτι παραπάνω από επείγουσα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης