Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα για corona bonds χωρίς αμοιβαιοποίηση χρέους

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ψήφισμα για corona bonds χωρίς αμοιβαιοποίηση χρέους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται αναμόρφωση εκ βάθρων, υποστηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Δεν υπάρχει άλλη λύση για την άμβλυνση των οικονομικών –και όχι μόνο– συνεπειών από την πανδημία του κορωνοϊού, πέραν των corona bonds.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πάρει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δημιουργώντας έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Υγείας, υποστήριξαν οι ευρωβουλευτές, συμπληρώνοντας:
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εκδοθούν ομόλογα τα οποία θα τελούν υπό την εγγύηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.
Το κοινό ψήφισμα «σχετικά με τη συντονισμένη δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του COVID-19 και των συνεπειών της» υπερψηφίστηκε, έπειτα από ψηφοφορία που έγινε μέσω αποστολής mail.
Το κείμενο είναι ένα μη δεσμευτικό σύνολο συστάσεων που «αναγνωρίζει τα όρια της Ένωσης να ενεργεί αποφασιστικά και την έλλειψη εκτελεστικών και δημοσιονομικών εξουσιών της Επιτροπής».
Ως εκ τούτου προτείνεται να υπάρξει μια βαθιά μεταρρυθμιστική απάντηση, βάσει της οποίας τα εθνικά κράτη θα απεμπολήσουν κυριαρχία και θα δοθούν περισσότερες εξουσίες σε μια νέα, πιθανή ευρωπαϊκή κυβέρνηση.
Το κείμενο υποστηρίζει, παράλληλα, ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές θα πρέπει να περιλάβουν και τον τομέα της υγείας, ώστε να υπάρξουν αποτελεσματικότερες και συντονισμένες απαντήσεις σε κρίσεις υγείας, ενώ προκρίνεται η δημιουργία ενός μηχανισμού αντίδρασης.
Ωστόσο, παρότι το Κοινοβούλιο κάνει λόγο για ομόλογα, αποκλείει μια αμοιβαιοποίηση του χρέους, προσπαθώντας να συμβιβάσει τις διαφορές Βορρά και Νότου.
Η πρόταση υποστηρίζει ένα σχέδιο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και υφιστάμενα κονδύλια.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ υποστήριξαν τις πιστωτικές γραμμές έκτακτης ανάγκης, αλλά δεν συμφώνησαν για τον τρόπο χρηματοδότησης ενός ταμείου αποκατάστασης.
Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 23 Απριλίου για να εξετάσουν το πακέτο των 540 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποφασίστηκε.
Να επισημανθεί πως, αν και το Κοινοβούλιο δεν έχει ιδιαίτερη αποφασιστική ισχύ, οποιαδήποτε νομοθεσία επηρεάζει τον προϋπολογισμό της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου ανάκαμψης, θα πρέπει να ψηφιστεί από τους ευρωβουλευτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης