Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις 3 Μαίου αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοιό 11 κράτη στην Ευρώπη - Προβληματίζει η Σιγκαπούρη... και η εκτίμηση της UBS

Στις 3 Μαίου αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοιό 11 κράτη στην Ευρώπη - Προβληματίζει η Σιγκαπούρη... και η εκτίμηση της UBS
H ημερομηνία 3 Μαίου 2020 είναι σημαντική για την Ευρώπη καθώς πολλά κράτη έχουν αποφασίσει να άρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοιό
Η Ευρώπη αρχίζει να επανέρχεται στην κανονικότητα, σταδιακά με προσοχή, αλλά κατανόησε έγκαιρα ότι τα lockdowns προκαλούν μεγαλύτερη καταστροφή από ότι ο κορωνοιός.
Αν και έχει ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιοριστικών μέτρων, η ημερομηνία ορόσημο για τις περισσότερες χώρες και την Ελλάδα θεωρείται η Κυριακή 3 Μαίου με στόχο στις 4 Μαίου μεγάλο μέρος της Ευρωπαικής οικονομίας να ξεκινήσει να λειτουργεί.
Ωστόσο υπάρχει και αντίλογος, η περίπτωση της Σιγκαπούρης η οποία ενώ άνοιξε την οικονομία της, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων κορωνοιού, πιθανότατα επειδή η Σιγκαπούρη στηρίζεται σε πολλούς ξένους.


Ιταλία - Άρση καραντίνας 3 Μαίου 2020

Από τις 14 Απριλίου, καταστήματα που πωλούν βιβλία, χαρτικά, παιδικά ρούχα, καθώς και στεγνωτήρια και πλυντήρια ρούχων έχουν θεωρηθεί απαραίτητες επιχειρήσεις και επιτρέπεται να ανοίγουν παράλληλα με επιχειρήσεις όπως φαρμακεία, καταστήματα κατοικίδιων ζώων, super market.
Η κατασκευή που θεωρείται απαραίτητη και επομένως επιτρέπεται να ανοίξει ξανά περιλαμβάνει την κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη δασοκομία, τα μηχανήματα και τα γεωργικά προϊόντα.
Να σημειωθεί ότι η καραντίνα έχει παραταθεί έως τις 3 Μαΐου.
Η Ιταλία καταγράφει συνολικά 173 χιλιάδες κρούσματα και περισσότερους από 23,5 χιλιάδες θανάτους.

Ισπανία - Δεν έχει οριστεί ακριβής ημερομηνία μάλλον 10 Μαίου 2020

Το Lockdown ή καραντίνα που ενεργοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου μειώνονται σταδιακά, αλλά οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές μέχρι τουλάχιστον την χρονική στιγμή που θα αποφασιστεί η πλήρη άρση της καραντίνας.
Η κυβέρνηση της Ισπανίας πάντως έχει αποφασίσει να παρατείνει ακόμη δύο εβδομάδες την καραντίνα.
Οι κατασκευαστικές και μεταποιητικές εταιρίες έχουν ενεργοποιηθεί.
Οι μαθητές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο τον Σεπτέμβριο, μια επιτροπή τοπικών εμπειρογνωμόνων υγείας ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί από την κυβέρνηση.

Γαλλία - Σταδιακή άρση της καραντίνας από 11 Μαίου 2020

Ο Πρόεδρος Macron ανακοίνωσε την σταδιακή άρση της καραντίνας από τις 11 Μαΐου.
Αλλά αυτό εξαρτάται από τη συνεχή πτώση των νέων κρουσμάτων – τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 150 χιλιάδες - και από τους κατοίκους εφόσον τηρούν τους κανόνες καραντίνας.
 Απαγορεύτηκαν μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις μέχρι τα μέσα Ιουλίου 2020.

Γερμανία - Σταδιακή άρση της καραντίνας από 3 Μαίου 2020

Η καγκελάριος Merkel ανακοίνωσε ότι οι περιορισμοί κλειδώματος θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαΐου.
Τα σχολεία και τα κομμωτήρια θα αρχίσουν αργά να ανοίγουν ξανά στις 4 Μαΐου.
Αλλά προσεχώς, καταστήματα μικρότερα των 8.600 τ.μ. μπορούν να ανοίξουν, όπως και βιβλιοπωλεία, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και καταστήματα ποδηλάτων.
Απαγορεύονται μεγάλες δημόσιες συγκεντρώσεις έως τις 31 Αυγούστου.

Ηνωμένο Βασίλειο - Σταδιακή άρση καραντίνας 3 ή 10 Μαίου 2020

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επέκταση κλειδώματος τριών εβδομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι οι περιορισμοί δεν θα αρθούν μέχρι τις αρχές Μαΐου το νωρίτερο.
Όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, ενώ τα σχολεία είναι ανοιχτά μόνο για ευάλωτα παιδιά ή παιδιά βασικών εργαζομένων.
Ωστόσο, ορισμένα εστιατόρια είναι ανοιχτά μόνο για φαγητό σε πακέτο, ενώ άλλα έκλεισαν όταν επιβλήθηκαν οι περιορίσιμοι στα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, τρεις μεγάλες αλυσίδες - η KFC, η Pret A Manger και η Burger King, άνοιξαν εκ νέου τις επιχειρήσεις τους μόνο για φαγητό σε πακέτο.

Αυστρία - Σταδιακή άρση καραντίνας 2 Μαίου 2020

 Όλα τα καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά στις 2 Μαΐου 2020.
Πρόσφατα έχουν ανοίξει σούπερ μάρκετ και μικρά καταστήματα, κέντρα κηπουρικής και δημόσια πάρκα.
Τα κομμωτήρια θα μπορούν επίσης να ανοίξουν ξανά στις αρχές Μαΐου.
Τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μόνο αργότερα μέσα στον Μάιο 2020.
Ο Αυστριακός Καγκελάριος Sebastian Kurz χαρακτήρισε την προσέγγιση της χώρας του ως «όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία, αλλά και όσο περισσότερους περιορισμούς είναι απαραίτητο».

Δανία - Σταδιακή άρση καραντίνας από την εβδομάδα 20 με 24 Απριλίου 2020

Τα σχολεία έχουν επιτραπεί να ανοίξουν ξανά για παιδιά έως 11 ετών άμεσα.
 Τα κομμωτήρια, τα ιαματικά λουτρά, οι ψυχολόγοι, οι φυσιοθεραπευτές, οι χειροπράκτες, οι οδοντίατροι και οι εκπαιδευτές οδήγησης επιτρέπεται επίσης να ανοίξουν ξανά το κατάστημα από την νέα εβδομάδα.

Σουηδία - Μεγάλο μέρος της οικονομίας δεν βρίσκεται σε καραντίνα

Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ίσως μια από τις πιο χαλαρές προσεγγίσεις για την κοινωνική απομόνωση - επιτρέπεται στα καταστήματα, τα σχολεία και τα μπαρ να παραμείνουν ανοιχτά.
Η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να κλείσει τις επιχειρήσεις εάν χρειαστεί.
Επίσης απαγορεύεται η συγκέντρωση περισσότερων από 50 ατόμων.

Βέλγιο - Σταδιακή άρση lockdown στις 3 Μαίου 2020

Το Lockdown λήγει στις 3 Μαίου 2020.
Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ανοίξει αλλά οι περισσότερες θα ανοίξουν στις 3 Μαίου 2020

Πολωνία - Οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαίου 2020

Τα καταστήματα ανοίγουν από τις 19 Απριλίου, ενώ η καραντίνα και οι απαγορεύσεις θα διαρκέσουν έως τις 3 Μαΐου τουλάχιστον.

Ελλάδα - Σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από 3 Μαίου 2020

Πιθανό σενάριο τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού και γενικά η καραντίνα που έχει επιβληθεί θα αρθούν στις 3 Μαίου ώστε από τις 4 Μαίου να ξεκινήσει η επιστροφή στην κανονικότητα σε 3 φάσεις κατά τον αμερικανικό μοντέλο και το αυστριακό μοντέλο.

Η Ιταλία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενεργοποίησε μοντέλο απαγορεύσεων σε εθνικό επίπεδο στις 9 Μαρτίου, αφού οι βόρειες περιοχές της σημείωσαν ραγδαία αύξηση σε νέα κρούσματα.
Η Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεταξύ των χωρών που ακολούθησαν.
Όμως, κάθε χώρα έχει προσπαθήσει να επιβραδύνει την εξάπλωση του κορωνοϊού με διαφορετικούς τρόπους, γεγονός που έχει αναδείξει και εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.

UBS: Εάν ανοίξουν οι οικονομίες τον Μάιο η κατανάλωση θα κινηθεί 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα

Με βάση την ελβετική τράπεζα UBS εάν ανοίξουν οι οικονομίες τον Μάιο 2020, δηλαδή αποσυρθούν οι καραντίνες μέσα στον Μάιο τότε σύντομα η παγκόσμια κατανάλωση θα αυξηθεί με στόχο να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα από τον Ιούνιο έως Σεπτέμβριο 2020.
Εάν η καραντίνα κρατήσει έως τον Ιούνιο τότε η κατανάλωση θα χρειαστεί για να φθάσει 20% χαμηλότερα στα προ κρίσης επίπεδα έως τον Δεκέμβριο του 2020.
Image

Προβληματίζει η επανεκκίνηση της Σιγκαπούρης

Ωστόσο η επανέναρξη της οικονομίας ενέχει ρίσκο όπως φαίνεται στην περίπτωση της Σιγκαπούρης η οποία άνοιξε την οικονομία και ταυτόχρονα σημειώνεται αύξηση κρουσμάτων κορωνοιού.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/SING.jpg?itok=5xf9_rb4
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης