Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Τα μετοχικά κουβάρια της Akazoo και το πανόραμα των ζημιών και ανύπαρκτων τζίρων - Παρανέβησαν 4 δικηγορικά γραφεία

tags :
Αποκάλυψη: Τα μετοχικά κουβάρια της Akazoo και το πανόραμα των ζημιών και ανύπαρκτων τζίρων - Παρανέβησαν 4 δικηγορικά γραφεία
Ακραίες διακυμάνσεις στη μετοχή στις 20 Απριλίου 2020 ενώ «έπιασαν δουλειά» τουλάχιστον τέσσερις αμερικάνικες δικηγορικές εταιρίες
Ακραία διακύμανση πραγματοποίησε η μετοχή της Akazoo χθες στο Nasdaq μετά την δημοσίευση της έκθεσης από την QCM η οποία αμφισβητεί ουσιαστικά την υπόσταση της εταιρίας.
Η μετοχή έκλεισε με πτώση σε ποσοστό -17,47% στα 2,22 δολάρια στο υψηλότερο σχεδόν σημείο της ημέρας έχοντας καταγράψει χαμηλό στα 1,42 δολάρια ή πτώση 44%.

Οι συναλλαγές επί της μετοχής ήταν 1,584 εκ μετοχές.
Νωρίτερα οι δικηγορικές εταιρίες Howard G. Smith, Glancy Prongay & Murray, Block & Leviton LLP και Rosen ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν έρευνα για ενδεχόμενη χρηματιστηριακή απάτη από την Akazοο και τη διοίκησή της καλώντας τους επενδυτές που έχουν χάσει χρήματα να επικοινωνήσουν μαζί τους.
Εν τω μεταξύ από τα στοιχεία που έχει καταθέσει στις αμερικάνικες αρχές προκύπτει ένα απίστευτο κουβάρι συμμετοχών και εταιριών μέσω των οποίων ελέγχεται η akazoo από τον κ. Παναγιώτη Δημητρόπουλο και την InternerQ Group Limited με έδρα το Λονδίνο.
Ο παρακάτω πίνακας με τις παραπομπές είναι αποκαλυπτικός του κουβαριού των συμμετοχών
Image
*    Represents beneficial ownership of less than 1%.
(1)    Unless otherwise indicated, all ownership is direct beneficial ownership.
(2)    Includes 1,362,230 shares owned by Modern Media LLC.
(3)    Includes 2,509,983 shares owned by Astaria Ltd..
(4)    Includes 354,109 shares owned by Freremon Limited.
(5)    Consists of shares owned by InternetQ.  Panagiotis Dimitropoulos owns 61.6% of Pitragon, which may be deemed to beneficially own 10,214,348 of the Akazoo ordinary shares held by InternetQ. See Note 6 below. By virtue of his voting and dispositive power of Pitragon, Mr. Dimitropoulos may be deemed to beneficially own 10,214,348 of the Akazoo ordinary shares held by InternetQ. The business address of Mr. Dimitropoulos is 19 Rue de Bitbourg, L-1273, Luxembourg.
(6)    InternetQ Group Limited (“InternetQ”) is 50% owned by Pitragon Investment Limited (“Pitragon”) and 50% owned by various funds related to Tosca (the “Tosca Funds”). Each of Pitragon and Tosca select two members of the board of directors of InternetQ. The business address of InternetQ is 14 Old Queen Street, London, England, SW1H 9HP; the business address of Tosca is 150 St. Vincent Street, Glasgow, Scotland, G2 5NE; and the business address of Pitragon is 214 Arch. Makariou III, Limassol, 3030 Cyprus.
(7)    Mr. Dickey owns 100% of Modern Media, LLC.  The business address of Mr. Dickey is 3414 Peachtree Road, Suite 480, Atlanta, Georgia 303326.
(8)    Includes 10,214,348 shares owned by InternetQ. See Note 6 above. The business address of Tosca Penta Music Limited Partnership is 150 St. Vincent Street, Glasgow, Scotland, G2 5NE.
(9)    Mr. Zervos owns 100% of Astaria Ltd. The business address of Mr. Zervos is 19 Rue de Bitbourg, L-1273, Luxembourg.
(10)    Mr. Schreuder owns 100% of Freremon Limited. The business address of Mr. Schreuder is 19 Rue de Bitbourg, L-1273, Luxembourg.

Εν τω μεταξύ η InternetQ Group Limited σύμφωνα με τον τελευταίος δημοσιευμένο ισολογισμό της για τη χρήση 2018 είχε έσοδα 174 εκ ευρώ από τα οποία τα 104 εκ ευρώ ανέφερε που προέρχονται από τις δραστηριότητες της Akazoo.
Στις οικονομικές της καταστάσεις εμφάνιζε ως ενεργητικό περί τα 50 εκ ευρώ το οποίο οφειλόταν αποκλειστικά σε άυλα στοιχεία και goodwill ύψους 83 εκ ευρώ.
Οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας έχουν ελεγχθεί από τον κ. Αλέκο Χριστοφή της AGK Partners με έδρα το Λονδίνο.
Σημειώνεται ότι  η InternetQ Group Limited αγόρασε όλες τις μετοχές της InetrnetQ PLC όταν αυτή βγήκε από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και μετονομάστηκε σε InternetQ Ltd και στη συνέχεια σε Minimob Ltd.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της InternetQ Group Limited στην Ελλάδα θυγατρικές είναι η InternetQ Telecommunications and Internet Services ΑΕ (100%), η Escape mobile Dialogue ΕΠΕ (99,7%) και η Akazoo AE (67%).
Η Escape Mobile Dialogue στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό 2018 είχε αρνητική καθαρή θέση 365 χιλιάδες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις 535 χιλιάδες ευρώ. Τα έσοδα χρήσης ήταν 20 χιλιάδες ευρώ και οι ζημίες 59 χιλιάδες ευρώ.
 H Akazzo έχει καθαρή θέση 52.000 ευρώ (χρήση 2018) είχε δάνεια 1,1, εκ ευρώ (ποιος της τα έδωσε άραγε) και τζίρο 16 χιλιάδες ευρώ !!! (το 2017 είχε 72 χιλιάδες) και απαιτήσεις 1,1 εκ ευρώ (από που να προέρχονται οι απαιτήσεις; εκτός των 325 χιλιάδων που χρωστά στην (Internet Q ΑΕ!!!).
Και στις δύο προαναφερθείσες εταιρίες δεν υπάρχει έλεγχος από ορκωτό και η πρώτη ανάγνωση δείχνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει δραστηριότητα αλλά μόνο δάνεια και στην περίπτωση της Akazoo απαιτήσεις.
Η Internet Q είχε πωλήσεις για την χρήση 2018 € 2.847.723 (2017: € 3.894.108).
Στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας αναφέρεται ότι «κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Εταιρίας υπερέβαιναν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού κατά € 5.710.431 (2017: €5.718.601)». (σ.σ. σε αυτό το θέμα γίνεται και η μόνη ουσιαστική παρατήρηση του ορκωτού ελεγκτή της Auditplus κ. Ζαφειράτου).
Η χρηματοδότηση της Εταιρίας για το άμεσομέλλον, θεωρείται εξασφαλισμένη δεδομένου ότι η διοίκηση της μετόχου Εταιρίας έχει διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει την Εταιρία εφόσον κριθεί αναγκαίο» . Δηλαδή η διαβεβαίωση σε απλά ελληνικά προερχόταν από τον … διαβεβαιούντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη χρήση 2015 η Εταιρία δεν αποδέχθηκε τον φορολογικό έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών ενώ για τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018 η Εταιρία δεν έχει
υπαχθεί στο φορολογικό έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών που έγινε προαιρετικός.
Παρ όλα αυτά και ενώ αρνήθηκε τον έλεγχο το 2015 η φορολογική αρχή δεν την έλεγξε.

Τι ανέφερε από τις 20 Απριλίου 2020 το bankingnews

Μπορεί η Quintessential Capital Management να υποσχόταν την "ώρα της τιμωρίας" (δείτε εδώ), κυματίζοντας μάλιστα και την ελληνική σημαία στο τελευταίο της post, αλλά η πολυαναμενόμενη έκθεση αφορά την Akazoo.
Η μετοχή της Akazoo SONG, υποχωρεί μετά την έκθεση της QCM -27% στα 1,96 δολάρια.

Η Akazoo είναι μια εταιρεία στην οποία οι χρήστες μπορούν να κάνουν streaming μουσική, είναι εισηγμένη στον αμερικανικό δείκτη Nasdaq από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ η φορολογική της έδρα είναι στο Λουξεμβούργο.
Τώρα... ποια είναι η σύνδεση της Akazoo με την Ελλάδα;
Η εταιρεία αποτελούσε στο παρελθόν μέρος μιας ελληνικής εταιρείας με την επωνυμία "InternetQ", ενώ ιδρύθηκε το 2000 από τον Π. Δημητρόπουλο.
H InternetQ ήταν εισηγμένη στην αγορά AIM του Λονδίνου μέχρι τις αρχές του 2016, όταν και βγήκε εκτός διαπραγμάτευσης μετά τους ισχυρισμούς για απάτη, από το βρετανικό σάιτ Shareprophets.
Το 2015 απέκτησε το 2015 την R&R χρησιμοποιώντας 17 εκατ. δολάρια από placement της Tosca/Penta, ενώ το 2019 επανεντάχθηκε στον Nasdaq μέσω της διαδικασίας reverse merger, με μία εταιρεία-κέλυφος μετρητών (cash sell).
Image
Σύμφωνα με την QCM η εν λόγω εταιρεία θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.
Και αυτό διότι θέλουν να πιστεύουν οι επενδυτές ότι είναι:
- Μια επιτυχημένη πλατφόρμα streaming μουσικής
- Οι χρήστες της είναι στα 44 εκατ.
- Οι συνδρομητές είναι στα 5,5 εκατ.
- Τα έσοδα είναι περίπου 140 εκατ. δολάρια
- Ο ρυθμός αύξησης εσόδων είναι 39%
Image
Ωστόσο, σύμφωνα με την QCM, η Akazoo μπορεί να είναι απλώς μια μικρή, ζημιογόνος εταιρεία, με αμελητέα βάση χρηστών και πωλήσεις.
Απασχολεί μόλις 26 υπαλλήλους, ενώ στην προσπάθεια της QCM να ανοίξει σχετικούς λογαριασμούς από πάρα πολλές χώρες στις οποίες η εταιρεία ισχυρίζεται ότι είναι παρούσα, έλαβε το μήνυμα ότι η Akazoo δεν έχει υπηρεσίες στις χώρες αυτές.
Στις μόνες χώρες που κατάφερε να ανοίξει λογαριασμό ήταν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πολωνία, η Μαλαισία και η Ινδονησία.
Image
Το μόνο που έχει καταφέρει η Akazoo να κάνει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την QCM είναι να «κάψει» 20 εκατ. δολάρια, ενώ ισχυρίζεται ότι παράγει εκατομμύρια κερδών.
Image
Και που πήγαν τα μετρητά;
Σε άϋλα στοιχεία ενεργητικού
Image
Η έκθεση καταλήγει πως «έχουμε επίσης σοβαρές υποψίες για πιθανές παραβάσεις των πνευματικών δικαιωμάτων, πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος και άλλες περιπτώσεις παραβιάσεων της νομοθεσίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων».

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr 25 Αυγούστου 2019

« Χρυσάφι» η συμμετοχή στην InternetQ για την Diorama - Τα επίμαχα σημεία του deal

Τα πρώτα του κέρδη ετοιμάζεται να εγγράψει το private equity fund εγχώριων συμφερόντων (Δασκαλόπουλος), Diorama Investment, χάρη σε ένα δαιδαλώδες deal που ενδέχεται να σφραγίσει τη γεωμετρική ανάπτυξη της έμμεσης συμμετοχής του στην εταιρεία music streaming, Akazoo Ltd.
H Akazoo Ltd αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους servicer’s music streaming, εξυπηρετώντας πάνω από 4 εκατ. πελάτες σε Ευρώπη, Ασία, Ν. Αμερική και Αφρική.
Ιδρύθηκε από την InternetQ Ltd, τον Ιούνιο του 2015 και αγοράστηκε, αμέσως μετά, από την ελληνική InternetQ.
Μετά την απόκτησή της, η ελληνική InternetQ εισέφερε στην Akazoo την ομώνυμη πλατφόρμα λογισμικού αξίας 10,7 εκατ. ευρώ.
Εν συνεχεία, ο όμιλος InternetQ εισέφερε το 100% της συμμετοχής της στην Akazoo Ltd στην R&R Music Ltd, αποκτώντας το 82,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο έπεσε στο 67,73% μετά την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 17 εκατ. ευρώ που κάλυψε η Tosca fund, ένας από τους μετόχους μειοψηφίας της R&R Music.
Η R&R Music μετονομάστηκε εκ νέου σε Akazoo με έδρα πλέον την Μεγάλη Βρετανία, ενώ εν τω μεταξύ το 67,73% που ήλεγχε η ελληνική Internet Q μεταβιβάστηκε, μέσω ανταλλαγής, στη μητρική της κυπριακή InternetQ Ltd, στην οποία συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό η Diorama.   
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο μεταξύ Akazoo Ltd και Modern Media Acquisition προβλέπει τη συνένωση των δύο εταιρειών με εισφορά των μετοχών τους σε μια νέα κοινή εταιρεία συμμετοχών, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία εν συνεχεία θα προχωρήσει σε IPO για την εισαγωγή της στο Nasdaq.  
Το συνολικό deal αξίας 469 εκατ. δολαρίων πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 17 Σεπτεμβρίου.
Η Modern Media Acquisition αποτελεί όχημα ειδικού σκοπού, που συστάθηκε από το private equity fund Macquarie και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της MMDM’s, L. Dickey, με στόχο να προχωρήσει σε εξαγορά.
Διαφορετικά, θα πρέπει να επιστρέψει στους επενδυτές 211 εκατ. δολάρια.
Όσοι από τους επενδυτές έχουν δεσμευτεί να βάλουν κεφάλαια στην Modern Media Acquisition, θα λάβουν μια νέα μετοχή της εταιρείας συμμετοχών για κάθε υφιστάμενη μετοχή της Modern Media Acquisition, την οποία θα εισφέρουν.
Οι μέτοχοί της Akazoo (InternetQ, Tosca fund) θα λάβουν μετοχές της νέας εταιρείας συμμετοχών, που θα αντιστοιχούν σε αξία επιχείρησης 380 εκατ. δολαρίων (μείον οποιαδήποτε πληρωμή σε μετρητά).
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι μέτοχοι της Akazoo θα λάβουν μετρητά ύψους 20 εκατ. δολαρίων για να ανταλλάξουν μέρος των μετοχών τους, στο βαθμό που τα διαθέσιμα μετρητά της Modern Media Acquisition, μετά την καταβολή των εξόδων ξεπερνούν τα 110 εκατ. δολάρια.
Το private equity fund Diorama Investments απέκτησε, στο τέλος του 2015, στρατηγική μειοψηφική συμμετοχή στην InternetQ αγοράζοντας ποσοστό μετοχών από υφιστάμενο μέτοχο, έναντι τιμήματος 12 εκατ. ευρώ.
Ακολούθησε αύξηση κεφαλαίου στην οποία άσκησε τα δικαιώματά που του αναλογούσαν.
Η αξία της επένδυσής του έχει πολλαπλασιασθεί με βάση το enterprise value της Akazoo, θυγατρική κατά 67,73% της InternetQ.
Είναι περίπου βέβαιο ότι τόσο η Tosca, ως απευθείας μέτοχος μειοψηφίας της Akazoo, όσο και η Diorama ως έμμεσος μέτοχος μέσω της InternetQ θα αποεπενδυθούν, εγγράφοντας υψηλές αποδόσεις για τους επενδυτές τους.
Σημειώνεται ότι βασικός επενδυτής στο Diorama είναι ο Δ. Δασκαλόπουλος ο οποίος έβαλε περίπου 50 εκατ. ευρώ από τα 135 εκατ. ευρώ, που συγκέντρωσε το fund.
Η DECA Investments ΑΕΔΟΕΕ αποτελεί τον αποκλειστικό διαχειριστή του Diorama Investments.
Η συνδυασμένη εταιρεία θα συνεχίσει να διευθύνεται από την έμπειρη ομάδα διαχείρισης της Akazooυπό την ηγεσία του Απόστολου Ζέρβου, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Akazoo.
Ο Lew Dickey θα είναι Πρόεδρος της συνδυασμένης εταιρείας.
Ο Απόστολος Ν. Ζέρβος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Akazoo, ανέφερε:
«Η συναλλαγή αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας φάσης ανάπτυξης για την Akazoo.
Στόχος μας ήταν πάντα να παρέχουμε στους πελάτες μας την πιο συναρπαστική εμπειρία των χρηστών μέσα από βαθιά γνώση των τοπικών προτιμήσεων και μια εκτεταμένη βιβλιοθήκη μουσικού περιεχομένου.
Έχουμε εκτελέσει με επιτυχία αυτήν την αποστολή από την ίδρυσή μας το 2010 και συνεχίζουμε, επιτυγχάνοντας κερδοφορία.
Σήμερα εξυπηρετούμε περισσότερους από 4,3 εκατομμύρια συνδρομητές και, καθώς βλέπουμε την επόμενη φάση ανάπτυξης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχείς να συνεργαστούμε με τους Lew και MMDM».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης