Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το κραχ στο πετρέλαιο παρέσυρε σε sell off τράπεζες -12% και ΧΑ -2,59% στις 591 μον. ορατές οι 550 μον. - Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 2,30%

Το κραχ στο πετρέλαιο παρέσυρε σε sell off τράπεζες -12% και ΧΑ -2,59% στις 591 μον. ορατές οι 550 μον. -  Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές 2,30%
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 303 μονάδες με πτώση -10,53% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
(upd18)Επιθετικές πωλήσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 591 μονάδες - με χαμηλό τις 588 μονάδες - και  με επίκεντρο τις τράπεζες με απώλειες έως -12% ακολουθώντας την διεθνή πτώση ενώ τα κέρδη σε ΟΠΑΠ +5,34%, Aegean, Viohalco.. ανέκοψαν την περαιτέρω πτώση της αγοράς.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάστηκε στην πορεία των τιμών του πετρελαίου αλλά και στην επανεκκίνηση των οικονομιών με την άρση των lockdowns.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 591 μονάδες, με τις 580 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη ενώ ορατές είναι οι 550 μονάδες.
Το πρόβλημα στο αμερικανικό πετρέλαιο ξεκίνησε όταν για 100 χιλιάδες συμβόλαια Μαίου 2020 ορισμένα funds δεν μπορούσαν να τα μεταφέρουν για τον Ιούνιο 2020 και επίσης δεν μπορούσαν να τα αντικαταστήσουν με φυσικό πετρέλαιο, έτσι προκλήθηκε πανικός και η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου WTI (West Texas Intermediate), στις 20 Απριλίου 2020 κατέγραψε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών με αρνητική τιμή στα -37,63 δολάρια ανά βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο συμβόλαιο λήγει σήμερα 21/4 και βρίσκεται στα 2,85 δολ. ανά βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο της τάξης των 40,40 δολαρίων σε σχέση με χθες ενώ το ενεργό συμβόλαιο του Ιουνίου κινείται με πτώση της τάξεως του -28% στα 14 δολάρια ανά βαρέλι.
Επίσης, απώλειες -22% στα 20 δολ. ανά βαρέλι καταγράφει και το Brent.
Στην ελληνική αγορά και στις τράπεζες σημειώθηκε sell off, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -11,76% και ακολούθησαν Πειραιώς -10,83%, Eurobank -10,03% και Εθνική -9,4%.
Στα μη τραπεζικά blue chips οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Jumbo -6,34%, Motor Oil -6,28%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,68%... ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Aegean +6,55% και ΟΠΑΠ +5,34%.
Επίσης, με κέρδη 5,99% έκλεισε η Τεχνική Ολυμπιακή με έντονες τις προσδοκίες για επιστροφή κεφαλαίου μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος σε εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη
Παράταση έως τα τέλη του 2021 θα ζητήσει η Εθνική Τράπεζα με πιθανότητα να την πάρει για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Όπως έχει αναλύσει διεξοδικά το bankingnews το τίμημα που προσέφερε το CVC στα 480 με 485 εκατ ευρώ ήταν πολύ χαμηλότερο των στόχων και των εκτιμήσεων.
Να σημειωθεί ότι σε σημερινές τιμές και υπό το σοκ του κορωνοιού οι προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική θα ήταν και κάτω από 400 εκατ.
Από την άλλη, επιβραδύνεται ο ρυθμός εξάπλωσής του κορωνοϊού διεθνώς, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από την πρόθεση ολοένα και περισσότερων κρατών να προχωρήσουν από τις αρχές Μαΐου στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns σε μια προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες ύστερα από δύο και πλέον μήνες.
Ειδικότερα,  ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης εστιάζεται στην διαδικασία απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων με ορίζοντα 3 Μαίου 2020 όπου θα ξεκινήσει η διαδικασία άρσης με σταδιακό τρόπο.
To ενδιαφέρον εστιάζεται στην κρίσιμη σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 23/4, όπου αφ’ ενός αναμένεται να αποσαφηνιστούν η κατανομή των πόρων (από το πακέτο των 540 δισ. ευρώ) στα κράτη μέλη της ευρωζώνης και οι όροι και αφ ετέρου να τεθεί επί τάπητος το «Ταμείο ανάκαμψης» που θεωρείται κομβικό για την ανάσχεση της ύφεσης.
Στη κυβέρνηση μολονότι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών αναμένουν ισχυρές και δραστικές πρωτοβουλίες λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχεται η ευρωζώνη από τον κορωνοιό.
Στην αγορά ομολόγων καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,30% και το ιταλικό 10ετές στο 2,06% και με το μεταξύ τους spread στις 24 μονάδες βάσης .
Επιδείνωση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 266 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής έχει βελτιωθεί στις 8399 μονάδες.
 
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με απώλειες ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,16% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,47%.
Λίγο πριν τις 16:00 κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με απώλειες που ξεπέρασαν το 10%  και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -10,34% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -2,94%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 303,69 μονάδες με πτώση -10,53% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,59% στις 591 μονάδες έχοντας υψηλό στις 603,90 μονάδες και χαμηλό στις 588,94 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 53,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 43,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 906 χιλ. ευρώ και όγκου 75 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 579 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 25 χιλ. τεμάχια αξίας 327 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 591 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 580 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 650 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 303 μονάδες έχοντας διασπάσει την πρώτη στήριξη των 330 μονάδων και ακολουθούν οι 300 μονάδες και οι 270 και οι 250 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι380 μονάδες και ακολουθούν οι 420 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη λόγω της κρίσης του κορωνοιού θα έχουν το πλεονέκτημα της ελαστικής ερμηνείας των κριτηρίων για τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.
Στην Ελλάδα τα προβληματικά ανοίγματα ανέρχονται στο 42% και παρ΄ ότι ο SSM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης των τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι ελαστικοποιεί τα κριτήρια χαρακτηρισμού ενός κόκκινου δανείου από 90 σε 180 ημέρες και ελαστικοποιεί και την κεφαλαιακή επάρκεια…
Παρά την ελαστικοποίηση των κριτηρίων για τις τράπεζες το πρόβλημα είναι υπαρκτό και άλυτο, η ελαστικοποίηση δεν είναι λύση, ίσως να επιδεινώσει τα προβλήματα....
Εν τω μεταξύ, στην  Ευρώπη εξετάζονται διάφορα σενάρια μεταξύ πολλών την σύσταση μιας bad bank στην οποία θα μεταφερθούν τα NPEs που θα δημιουργηθούν από την κρίση του κορωνοιού.
Όμως ακόμη και μια bad bank θα απαιτήσει κεφάλαια στα οποία θα συμμετάσχουν οι τράπεζες άρα θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια.
Κάτω από οποιαδήποτε σενάριο οι ελληνικές και όχι μόνο τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, το dilution ή αραίωση των ιδιωτών μετόχων άμεσα ή έμμεσα είναι αναπόφευκτο.
Το bankingmews είχε κάνει μια πρόταση πριν καιρό, να χρησιμοποιηθούν 10 δισεκ. από το κεφαλαιακό μαξιλάρι για την εξυγίανση των τραπεζών.
Να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου 10 δισεκ. με κρατικά ή και με ιδιωτικά κεφάλαια – εάν εμφανίζονταν – το ΤΧΣ θα αύξανε το ποσοστό του λόγω dilution – αραίωσης των ιδιωτών μετόχων αλλά οι τράπεζες θα μηδένιζαν μια και έξω τα προβληματικά δάνεια και εν συνεχεία καθαρές πλέον με NPEs ακόμη και στο 1% ή 2% αντί 42% θα ιδιωτικοποιούνταν συμμετέχοντας ενεργά και δυναμικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Η κρατικοποίηση που θα συντελείτο θα ήταν προσωρινή και μόνο προσωρινή, καμία διοίκηση δεν θα άλλαζε γιατί καμία διοίκηση δεν ευθύνεται και το κράτος ως προσωρινός βασικός μέτοχος δεν θα ακολουθούσε τις πρακτικές του παρελθόντος αλλά θα είχε ένα στόχο να πουλήσει σε τιμές υψηλότερες από τις τιμές που θα συμμετείχε με τα 10 δισεκ.

Η επικαιρότητα

Σημάδια επιβράδυνσης εμφανίζει ο κορωνοϊός διεθνώς, ενώ τα κράτη ήδη σχεδιάζουν την σταδιακή άρση των lockdowns με ορόσημο τις 3 Μαίου - ήδη ορισμένες χώρες έχουν ξεκινήσει την σταδιακή απόσυρση των περιοριστικών μέτρων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ωστόσο, να εφιστά τη μέγιστη προσοχή, προειδοποιώντας ότι χαλάρωση των μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια, οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 171 χιλιάδες ενώ περισσότεροι από 656 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί,
Στις ΗΠΑ καταγράφεται ο υψηλότερος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον κόσμο, όπως και ο υψηλότερος αριθμός ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό με τους νεκρούς να φτάνουν τους 42.364 ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έχει φτάσεις τους 787.960.
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 204.178 και 21.282 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά σχεδόν 24.114 νεκρούς και 181.228 κρούσματα.
Στους 120 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα μς 2.245 κρούσματα από την επιδημία του κορωνοϊού την ώρα που το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στο πώς θα γίνει η επιστροφή, έστω και σταδιακή, στην κανονικότητα καθώς και ποια περιοριστικά μέτρα θα αρθούν πρώτα.
Άλλωστε αυτό είναι και το κύριο μέλημα της κυβέρνησης, η οποία και με ορίζοντα την 3η Μαΐου του 2020, εστιάζει στη διαδικασία απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων, τα οποία και βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα, ισχύουν έως και τις 27 Απριλίου.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τρίτη (21/4)στις ασιατικές αγορές μετά την ιστορική πτώση που σημειώθηκε στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου, λόγω της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου και της συνεχούς μείωσης στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,97%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,90%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,2% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1%

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές, μετά την ιστορική βουτιά στις τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου.
Μετά την κατάρρευση των τιμών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει τη διακοπή των εισαγωγών αργού πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να βοηθήσει τη βιομηχανία γεωτρήσεων της χώρας.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι ο όγκος των περικοπών δεν είναι αρκετός ώστε να ισορροπήσει την αγορά ενέργειας, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να υποχωρήσει ακόμα και κατά 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2020.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο -3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2,6%, ο MIB στο Μιλάνο στο -2,2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,7%, ο S&P στο -2% και ο Nasdaq στο -2,2% ενώ το ETF GREC κινείται στο -4,44% (5,86 δολ.).

Sell off στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Alpha Bank -11,76%

Sell off καταγράφηκε στις τράπεζες με την  Alpha Bank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις και να ακολουθούν οι υπόλοιπες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,06 ευρώ, με πτώση -9,40%  με όγκο 7,33 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 970 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,60 ευρώ, με πτώση -11,76%, με όγκο 12,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 926 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με πτώση -10,83% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 489 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,33 ευρώ, με πτώση -9,54% με όγκο 16,9 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,7030 ευρώ, με άνοδο +0,43% και με κεφαλαιοποίηση 314 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2110 ευρώ, με πτώση -7,25% και όγκο 338 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 97 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,10 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Motor Oil -6,28%, κέρδη +5,34% σε ΟΠΑΠ

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ
Στον αντίποδα ανοδικά ξεχώρισαν Aegean, ΟΠΑΠ, Viohalco...
H Coca Cola έκλεισε στα 21,65 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση στα 8,00 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,50 ευρώ, με πτώση -1,88% και αποτίμηση 5,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 2,4360 ευρώ, με πτώση -4,09% και αποτίμηση 565 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 1,9940 ευρώ, με πτώση -2,73% και κεφαλαιοποίηση 463 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,1950 ευρώ με άνοδο +5,34% και αποτίμηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,00 ευρώ, με πτώση -3,17% και κεφαλαιοποίηση 907 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,04 ευρώ με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,14 ευρώ, με πτώση -6,28% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,6050 ευρώ με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 944 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,00 ευρώ με πτώση -6,34% και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,74 ευρώ, με άνοδο +2,12% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,2350 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 168 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,062 ευρώ, με πτώση -4,62% και κεφαλαιοποίηση 58 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,30% λόγω ανησυχιών για την οικονομία και πετρελαίου

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 21 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα απόρροια κυρίως των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας αλλά και του κραχ στο πετρέλαιο.
Αρνητικά επιδρά και η βιαστική έκδοση 7ετούς ομόλογου που αποτέλεσε ένδειξη αδυναμίας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,30% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,06%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,30% με το αμερικανικό 10ετές 0,57% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,70 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,36% με απόδοση αγοράς 1,49% και απόδοση πώλησης 1,23%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,68% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 107,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,81% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,12 μονάδες βάσης και απόδοση 1,86%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 99,20 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 110,85 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21% με απόδοση αγοράς 2,29% και απόδοση πώλησης 2,13%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,25 μονάδες βάσης και απόδοση 2,25% με απόδοση αγοράς 2,30% και απόδοση πώλησης 2,19%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 118,78 μονάδες βάσης και απόδοση 2,20%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 96,55 μονάδες βάσης και 2,15% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 124,40 μονάδες βάσης και απόδοση 2,24%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 131,38 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 277 μονάδες βάσης από 250 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 8.399 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,66% ή 266
χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 2,06%  

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και της Ιταλίας απόρροια των ανησυχιών για την οικονομία αλλά και λόγω κραχ στα συμβόλαια Μαΐου στο αμερικανικό πετρέλαιο.     
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Απριλίου στο 2,06%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/4/2020 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,14% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,98% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,01%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης