Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Μεταξύ των πολύ ευάλωτων οικονομιών από το σοκ του κορωνοϊού η Ελλάδα - Στον «πάτο» της κατάταξης η Τουρκία

tags :
Scope: Μεταξύ των πολύ ευάλωτων οικονομιών από το σοκ του κορωνοϊού η Ελλάδα - Στον «πάτο» της κατάταξης η Τουρκία
Τουρκία, Αργεντινή και Γεωργία οι πιο ευάλωτες οικονομίες στο σοκ του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη Scope – Στη μέση της κατάταξης η Ελλάδα
Η Ελλάδα (ΒΒ, θετικό outlook) βρίσκεται μεταξύ των «πολύ ευάλωτων» οικονομιών από το εξωτερικό σοκ του κορωνοϊού, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, κατατάσσοντας τη χώρας μας στην ίδια κατηγορία με την Ισπανία και την Πολωνία.
Οι πιο ευάλωτες οικονομίες φέρεται να είναι η Τουρκία, η Αργεντινή και η Γεωργία, μεταξύ των 63 κρατών που λήφθηκαν υπόψη στην ανάλυση.
Σε αντίθετο κλίμα, Ταϊβάν, Κίνα και Ελβετία είναι οι πιο ανθεκτικές χώρες στο εξωτερικό σοκ της πανδημίας.
«Οι ασταθείς συνθήκες της αγοράς, που επιδεινώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, και η πτώση των τιμών του πετρελαίου το 2020, έχουν αποκαλύψει τις ευπάθειες του ισοζυγίου πληρωμών πολλών χωρών.
Ο Λίβανος αθέτησε πληρωμή χρέους 1,2 δισ. ευρώ, το χρέος της Αργεντινής και του Ισημερινού επανήλθε σε καθεστώς χρεοκοπίας, και η Ζάμπια βρίσκεται στο χείλος.
Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με μια ευρύτερη αναδυόμενη κρίση στην αγορά.
Όλα αυτά με τις τιμές Brent κάτω από 30 δολάρια το βαρέλι.
Οι εκτιμήσεις των εξωτερικών τρωτών σημείων είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της ικανότητας των χωρών να εξοφλήσουν το χρέος τους, με οικονομίες υπό τόσο έντονο άγχος. (…)
Οι βαθμολογίες για τις μεγάλες δυτικές οικονομίες ποικίλλουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν ισχυρή βαθμολογία στην εξωτερική ανθεκτικότητα, υποστηριζόμενες από την υπεροχή του δολαρίου, αν και οι ΗΠΑ εμφανίζουν σημαντικές εξωτερικές ευπάθειες.
Η Ιταλία και η Γερμανία εξακολουθούν να εμφανίζουν πλεονεκτήματα εξωτερικού τομέα -υποστηρίζονται από πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.
Η εξωτερική ανθεκτικότητα της Ιταλίας ενισχύεται επίσης από προφίλ του ιταλικού χρέους.
Η Γαλλία έχει μέση βαθμολογία, αλλά η Ισπανία συνεχίζει να σημειώνει αδύναμη βαθμολογία.
Η Scope διαπιστώνει ότι η Κύπρος, η Κροατία και η Ρουμανία είναι τα τρία κράτη μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξωτερικού σοκ.
Από την άλλη πλευρά, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Δανία είναι οι ανθεκτικές τρεις χώρες της ΕΕ», σχολιάζει επίσης ο γερμανικός οίκος.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Τα διαγράμματα και η κατάταξη:
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης