Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημάδια επιβράδυνσης του κορωνοϊού διεθνώς με 2,59 εκατ. κρούσματα, 179 χιλ.νεκρούς με θνητότητα 6,9% - Ελπίδες από εμβόλια σε Βρετανία, Γερμανία

Σημάδια επιβράδυνσης του κορωνοϊού διεθνώς με 2,59 εκατ. κρούσματα, 179 χιλ.νεκρούς με θνητότητα 6,9% - Ελπίδες από εμβόλια σε Βρετανία, Γερμανία
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, διότι υπάρχει αυξημένος ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της νόσου - Ελπίδες γεννά η έναρξη κλινικών δοκιμών εμβολίου στην Οξφόρδη
(upd15) Σημάδια ύφεσης αρχίζει να εμφανίζει διεθνώς ο κορωνοιός αν και η πορεία της κάθε χώρας διαφοροποιείται ανάλογα με το που βρίσκεται στη σχετική καμπύλη των θανάτων και των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό.
Πάντως, οι πλέον πληττόμενες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία αλλά και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθούν να μετρούν καθημερινά χιλιάδες νέα κρούσματα και θανάτους.
- Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2,59 εκατομμύρια.
- Οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 179 χιλιάδες με την θνητότητα να αγγίζει το 6,9%.
- Περισσότεροι από 696 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί, αριθμός που αντιστοιχεί στο 26,8% των κρουσμάτων.

Τουλάχιστον το 80% αυτών εντοπίζονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, την πλέον πληττόμενη ήπειρο, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,23 εκατομμύρια ενώ οι θάνατοι προσεγγίζουν τους 109 χιλιάδες.
Στις ΗΠΑ, όπου ο ιός αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται ταχύτερα, οι μολύνσεις ανέρχονται σε 825 χιλιάδες και οι θάνατοι σε 45.075.

Αρκετές κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει στο πρώτο βήμα της άρσης κάποιων περιορισμών, αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς όλους τους αρχηγούς κρατών πως η μετάβαση και η επιστροφή στη νέα κανονικότητα πρέπει να γίνει σταδιακά και αργά, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Και ενώ η αβεβαιότητα και η ανησυχία μαστίζουν την ανθρωπότητα για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, ελπίδες γεννά η έναρξη κλινικών δοκιμών εμβολίου τόσο στη Μ. Βρετανία αύριο Πέμπτη 23 Απριλίου όσο και στη Γερμανία, την ώρα που ο ΟΗΕ  κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως η πανδημία και η οικονομική καταστροφή που έχει επιφέρει, θα διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στην πείνα.
Στις ΗΠΑ που έχουν δεχθεί και το ισχυρότερο πλήγμα, εξακολουθούν να μαίνονται οι αντιδράσεις ανάμεσα σε εκείνους που θέλουν την άμεση άρση των lockdowns, τα οποία χαρακτηρίζουν τυραννία και σε εκείνους που υποστηρίζουν πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη μια πρόωρη άρση των μέτρων.
Ήδη πάντως αρκετές Πολιτείες αίρουν κάποια μέτρα παρά το γεγονός ότι η πανδημία εξακολουθεί το καταστροφικό της έργο, ενώ ο πρόεδρος Donald Trump υποστήριξε πως βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.
Αποκορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων η έξοδος της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ στις Πολιτείες, όπου εκτυλίσσονται ως και σήμερα σκηνές πρωτόγνωρες, με πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, απαιτώντας άρση των μέτρων. 
Αλλά και στην Ευρώπη μια σειρά από κράτη (Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Δανία, Αυστρία, κα.) να έχουν ήδη προχωρήσει σε μερική άρση των μέτρων, στην Κίνα για ακόμα μια φορά πέρασε ένα 24ωρο, χωρίς να αναφερθεί κάποιος νέος θάνατος από τον κορωνοϊό παρά μόνο 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ η Αυστραλία οδεύει από την ερχόμενη εβδομάδα σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, ανοίγοντας τα σχολεία για περισσότερους μαθητές.

Κλινικές δοκιμές για εμβόλιο σε Μ. Βρετανία, Γερμανία

Ελπίδες γεννά για την νίκη του ιού Covid-19 η έναρξη την Πέμπτη 23 Απριλίου κλινικών δοκιμών εμβολίου, δηλαδή δοκιμές σε ανθρώπους, έπειτα από απόφαση των αρμόδιων αρχών γεγονός που επιβεβαίωσε ο Bρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, την Τρίτη 21 Απριλίου.
«Κανονικά κάτι τέτοιο θα έπαιρνε χρόνια, ωστόσο για αυτό το εμβόλιο οι επιστήμονες χρειάστηκαν πολύ λιγότερο» είπε ο υπουργός.
Ο Hancock είπε ότι θα διαθέσει 20 εκατομμύρια λίρες (24,5 εκατομμύρια δολάρια) στους επιστήμονες της Οξφόρδης, καθώς και επιπλέον 22,5 εκατομμύρια λίρες για χρηματοδότηση ερευνητών στο Imperial College London.
«Τίποτε δεν είναι σίγουρο.
Η διαδικασία της δοκιμής είναι ένα στάδιο δοκιμής και σφάλματος.
Έτσι αναπτύσσονται τα εμβόλια» δήλωσε ο Bρετανός υπουργός Υγείας.
Η επικεφαλής των ερευνητών στην Οξφόρδη καθηγήτρια Sarah Gilbert είχε πει προ ημερών ότι δουλειά πέντε ετών έχει γίνει εντός τεσσάρων ημερών, δηλώνοντας αισιόδοξη για το αποτέλεσμα παρά τις πολλές άγνωστες παραμέτρους.
Την ίδια στιγμή, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εμβολίων ανακοίνωσε την έγκριση για την έναρξη κλινικών δοκιμών στην Γερμανία για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο, πρόκειται για το τέταρτο υποψήφιο εμβόλιο παγκοσμίως για το οποίο δίνεται έγκριση για την έναρξη κλινικών δοκιμών, έχει παρασκευασθεί από την εταιρεία βιοτεχνολογίας Biontech και πρόκειται για εμβόλιο RNA.
Το Ινστιτούτο έδωσε έγκριση για την πρώτη φάση κλινικών δοκιμών επί 200 υγιών ατόμων ηλικίας από 18 έως 55 ετών ενώ ανακοίνωσε ότι η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου θα αφορά άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης και σοβαρά περιστατικά προσβολής από τον κορονοϊό.

Τάση επιβράδυνσης

Ωστόσο, ολοένα και περισσότερο υποστηρίζεται πως ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά πάρα ένα κλάσμα του αληθινού αριθμού των μολύνσεων, καθώς ένας μεγάλος αριθμός χωρών εξετάζουν μόνο τις σοβαρές περιπτώσεις.
Μετά από εβδομάδες αναρρίχησης της καμπύλης του κορωνοϊού Covid-19, τα στοιχεία δείχνουν πως φτάσαμε στο σημείο καμπής, από όπου μόνο κάθοδο μπορούμε να περιμένουμε τουλάχιστον για τα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο διεθνώς.
Η παγκόσμια αύξηση των λοιμώξεων επιβραδύνθηκε από 90% παγκοσμίως σε μόλις 38% το τελευταίο δεκαπενθήμερο όπως φαίνονται στα διαγράμματα και ο αριθμός των παγκόσμιων νέων ημερήσιων κρουσμάτων μειώθηκε σε 65.600, ο χαμηλότερος από τα τέλη Μαρτίου.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/GLOBAL.jpg?itok=I9bJnwsy
Image
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 2.593.129.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 179.694, ενώ θεραπεύτηκαν 696.948 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 24.648 νεκρούς και 183.957 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 825.306 - Στους 45.075 οι νεκροί.
- Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 208.389 και 21.717 νεκρούς
- Στους 20.796 οι νεκροί στη Γαλλία, 159.300 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 17.337 και τα κρούσματα σε 130.184.
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 145.694 και οι νεκροί σε 4.879.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 5.297 και τα κρούσματα σε 84.802.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 238 ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 10.694.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.788 και 4.632 θάνατοι.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ανέρχονται σε 11.512 ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 281.
- Στους 5.998 οι θάνατοι στο Βέλγιο και στα 40.956 τα κρούσματα.
- Στα 6.547 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 28.063 στην Ελβετία που μετρά και 1.478 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 121 οι νεκροί.
- Στους 2.259 οι νεκροί στην Τουρκία, πάνω από 95.591 τα κρούσματα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/CURVE.jpg?itok=CsPoWBGI
Προειδοποίηση ΠΟΥ: Σταδιακή η άρση των περιορισμών, διαφορετικά ο κορωνοϊός θα αναζωπυρωθεί

Σαφή προειδοποίηση ότι η άρση των περιορισμών θα πρέπει να γίνει σταδιακά, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας.
Σε δηλώσεις του ο Takeshi Kasai, επικεφαλής του ΠΟΥ στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, υποστήριξε ότι τα περιοριστικά μέτρα αποδείχθηκαν ότι είναι αποτελεσματικά, επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι θα πρέπει να συνηθίσουν σε αυτόν τον τρόπο ζωής προκειμένου οι κοινωνίες να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν και παράλληλα να είναι υπό έλεγχο ο ιός.
«Πρέπει να προσαρμόσουμε τις ζωές μας και τα υγειονομικά μας συστήματα όσο διαρκεί η επιδημία.
Τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία, αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει ο νέος τρόπος ζωής μας» υποστήριξε ο Kasai, υποστηρίζοντας πως οι κυβερνήσεις που μελετούν την άρση των μέτρων του lockdown θα πρέπει να το κάνουν προσεκτικά και σε φάσεις.
«Όσο ο ιός κυκλοφορεί, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από ένα δυνητικό ξέσπασμα» είπε ο Kasai, επαναλαμβάνοντας πως οι άνθρωποι και οι κοινωνίες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα νέο τρόπο ζωής.
Εν τω μεταξύ, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα στα τέλη του 2019 και ότι δεν προκύπτει ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.

ΟΗΕ: Η πανδημία θα διπλασιάσει τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν στην πείνα

Ο αριθμός των ανθρώπων που υφίστανται οξεία επισιτιστική ανασφάλεια είναι πιθανό να διπλασιαστεί φέτος φτάνοντας τα 265 εκατομμύρια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, μέσω του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης.
Ο "χαμένος" τουρισμός, η πτώση των εμβασμάτων, οι ταξιδιωτικοί και λοιποί περιορισμοί που επεβλήθησαν εξαιτίας της πανδημίας είναι πιθανό να οδηγήσουν ακόμα 130 εκατομμύρια ανθρώπους στο όριο της πείνας, οι οποίοι θα προστεθούν στα 135 εκατομμύρια που ήδη ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
"Ο κορωνοϊός είναι μια πιθανή καταστροφή για εκατομμύρια ανθρώπους που ήδη κρέμονταν από μια κλωστή", ανέφερε ο Arif Husain, επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής έρευνας, αξιολόγησης και παρακολούθησης του Παγκοσμίου Προγράμματος Σίτισης (World Food Programme).
"Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση, διότι εάν δεν το κάνουμε ο αντίκτυπος θα είναι τραγικός.
Το παγκόσμιο κόστος θα είναι πολύ υψηλό.
Θα χαθούν ζωές και πολλές περισσότερες παιδικές ηλικίες", ανέφερε στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τον Independent.
«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προέρχεται από ζώα και δεν κατασκευάστηκε σε  κάποιο εργαστήριο ή κάπου αλλού.
Είναι πιθανό ότι ο ιός προέρχεται από ζώο.
Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς ο ιός πέρασε από τα ζώα στους ανθρώπους αλλά «σίγουρα» υπήρξε ένα ενδιάμεσο ζώο – ξενιστής» υποστήριξε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Fadela Chaib.

ΗΠΑ: Στους 45.075 οι νεκροί, 2.751 θάνατοι σε ένα 24ωρο – Trump: Βλέπω φως στο βάθος του τούνελ

Τους 45.000 ξεπέρασαν οι θάνατοι στις ΗΠΑ από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς άλλοι 2.751 νεκροί προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα το τελευταίο 24ωρο.
Πρόκειται για έναν από τους χειρότερους ημερήσιους απολογισμούς που καταγράφονται στις ΗΠΑ από την έναρξη της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμα.
Σημειώνεται πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 825.000, καθώς χθες 21/4 καταγράφηκαν άλλα 40 χιλιάδες.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους αλλά και με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως, αλλά και η χώρα που έχει διενεργήσει τα περισσότερα τεστ, τα οποία ξεπερνούν τα 4,15 εκατομμύρια.
Επιπλέον, περισσότεροι από 75.000 άνθρωποι που νόσησαν έχουν θεραπευτεί.
Πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump εξακολουθεί να αψηφά τους αριθμούς και να δηλώνει ότι τουλάχιστον 20 Πολιτείες είναι έτοιμες να επανεκκινήσουν άμεσα την οικονομία τους.
«Βλέπω φως στην άκρη του τούνελ» υποστήριξε κατά την χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο Trump, ο οποίος είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo.
Κατόπιν της συνάντησης ο Cuomo, η Πολιτεία του οποίου έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία καθώς μετρά τουλάχιστον 20.000 θανάτους και 257 χιλιάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα, υποστήριξε πως κατέληξε σε συμφωνία με τον πρόεδρο Trump προκειμένου να διπλασιαστούν τα τεστ που γίνονται στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και αυτά να ανέλθουν σε 40.000 την ημέρα.
Όπως είπε ο Cuomo, η Πολιτεία από την πλευρά της είναι υπεύθυνη να επεκτείνει τη δυνατότητα των περίπου 300 εργαστηρίων προκειμένου να διεξάγουν τα τεστ, προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό.
Παράλληλα ο κυβερνήτης της Νέας Πολιτείας υποστήριξε πως θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες προκειμένου να εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο ενώ χαρακτήρισε «ανοιχτή και ειλικρινή» τη συνομιλία που είχε με τον Trump.
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τη συνομιλία Trump – Cuomo παραγωγική ενώ επιβεβαίωσε πως ο πρόεδρος Trump υποστήριξε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τις αρχές της Νέας Υόρκης προκειμένου να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες των τεστ.
Ειδικοί προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί να αυξηθούν οι διαγνωστικές εξετάσεις για να αρθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ιδίως η εντολή προς τους Αμερικανούς να μείνουν σπίτι καθώς αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του εξαιρετικά μολυσματικού ιού.
Image
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεσπάσουν ταραχές στις ΗΠΑ λόγω του lockdown

Tα όπλα πήραν οι Αμερικανοί για να αρθούν τα δρακόντεια περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα.
Ο κίνδυνος να ξεσπάσουν κοινωνικές ταραχές στις ΗΠΑ λόγω του lockdown φαίνεται πως έχει αυξηθεί, καθώς μάλιστα οι πολίτες πήραν τα όπλα για να αρθεί η καραντίνα.
Οι στρατιώτες της Εθνοφρουράς έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα προκειμένου να καταπνίξουν οποιαδήποτε κοινωνική αναταραχή μπορεί να ξεσπάσει.
Ιδιαίτερα οι δυτικές πολιτείες, όπως το Ντιτρόιτ και η Βαλτιμόρη, φαίνεται πως «βράζουν».
Οι κάτοικοι βγαίνουν ολοένα και συχνότερα στους δρόμους και διαδηλώνουν.
Η αρχή έγινε στο Λάσινγκ του Μίσιγκαν.
Διαδηλώσεις κατά του lockdown υπήρξαν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο στις 18 και 19 Απριλίου από οργανωμένες ομάδες που πρόσκεινται στον ακροδεξιό χώρο, σε Τέξας, Μέριλαντ, Γιούτα, Ουισκόνσιν, Ουάσιγκτον, Ιντιάνα και Κολοράντο.
Μάλιστα, ορισμένοι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν κρατώντας πιστόλια, ντουφέκια και κυνηγετικά όπλα και έφτασαν έτσι ως την Ουάσιγκτον.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν δεν είχαν προηγούμενο.
Η παύση της οικονομικής δραστηριότητας και η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας (22 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάνει αίτηση για να τους χορηγηθεί επίδομα ανεργίας) έχουν προκαλέσει την οργή των πολιτών.
Ως εκ τούτου, οι κοινωνικές αναταραχές ήταν φυσικό επόμενο.
Οι εικόνες είναι ενδεικτικές της επικινδυνότητας της κατάστασης.

Image

Νέα Υόρκη: Η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα αποτρέπει νέες αναζωπυρώσεις της επιδημίας

Η Νέα Υόρκη αποτελεί με διαφορά την πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ, όμως αυξάνονται οι ενδείξεις πως η Πολιτεία αυτή έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα.
Όπως είπε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν 481 θάνατοι στην Πολιτεία, 3 περισσότεροι από τους 478 της Δευτέρας 20/4, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 4.178 ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στην Πολιτεία στα 251.690.
«Θέλω να θέσω τον πήχη ψηλότερα με τη χαλάρωση των μέτρων.
Ας επωφεληθούμε από αυτήν την περίοδο και ας σκεφτούμε ξανά πώς θέλουμε να είναι η κοινωνία μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης.
Ο A. Cuomo δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων επί της λειτουργίας των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά προειδοποίησε ότι ηχαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα αποτρέπει νέες αναζωπυρώσεις.
«Δεν χρειάζονται διαδηλώσεις για να πεισθεί οποιοσδήποτε στην χώρα αυτή ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να βγούμε από τα σπίτια.
Κανείς», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/NYSCHART.png?itok=Cparm6Yu
Οι κυβερνήτες των Πολιτειών επισημαίνουν την ανάγκη των τεστ αντισωμάτων προκειμένου να μπορέσει να αρχίσει σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα.
Πάντως ο κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνα έδωσε εντολή να ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής και τα εμπορικά καταστήματα με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στο πόσοι πελάτες θα εξυπηρετούνται, ενώ στο Κολοράντο δόθηκε εντολή να ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα καταστήματα real estate.
Αλλά και στην Πολιτεία της Τζιόρτζια, όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερα από 1.200 νέα κρούσματα, ο κυβερνήτης Brian Kemp ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη Παρασκευή 24/4 θα ανοίξουν τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα μαγαζιά για μπόουλινγκ και για τατουάζ ενώ θα ακολουθήσουν από τις 27/4 τα σινεμά και τα εστιατόρια.

Trump: Αναστέλλει προσωρινά τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού

Εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα αναστέλλει προσωρινά και για 60 ημέρες τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ αναμένεται να υπογράψει εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
Ο Trump είχε ανακοινώσει χθες πως θα προχωρούσε σε αυτή την κίνηση προκειμένου να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας των Αμερικανών, οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως είπε ο Trump, το διάταγμα θα αφορά εκείνους που επιδιώκουν να εξασφαλίζουν τις λεγόμενες πράσινες κάρτες — άδειες μόνιμης παραμονής — και όχι όσους ζητούν βίζες προσωρινής διαμονής και εργασίας, δεν θα έχει δηλαδή εφαρμογή στους εποχικούς εργαζόμενους.
 «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον Αμερικανό εργαζόμενο.
Η παύση της μετανάστευσης θα βάλει τους άνεργους Αμερικανούς στις μπροστινές θέσεις της ουράς για τις θέσεις απασχόλησης όταν ξανανοίξει η Αμερική.
Θα ήταν άδικο οι Αμερικανοί να αντικατασταθούν από ξένα εργατικά χέρια» είπε ο Trump.
«Αυτή η παύση θα ισχύσει για περίοδο 60 ημερών», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας πως θα εξεταστεί η παράταση του μέτρου όταν θα πλησιάζει η χρονική στιγμή της λήξης της ισχύος του και ότι αυτή θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές συνθήκες.
Η απόφαση αυτή του Trump προκάλεσε αντιδράσεις, με πολιτικούς του αντιπάλους να τον κατηγορούν ότι προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την πανδημία για να προωθήσει τη σκληρή του γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης.

Δεκαπλάσια τα κρούσματα σε ΗΠΑ, Ιταλία και Κίνα από όσα αναφέρουν οι αρχές

Δέκα φορές περισσότερα είναι τα κρούσματα του κορωνοϊού σε ΗΠΑ, Ιταλία και Κίνα από τα επίσημα νούμερα που δημοσιοποιούν οι αρχές, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Ο κόσμος δεν θα μάθει ποτέ την έκταση της πανδημίας.
Οι ερευνητές συμφωνούν στο ότι το πραγματικό νούμερο των μολύνσεων του Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάζεται μέσω των μέσων ενημέρωσης – ειδικά στα κράτη που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Κίνα.
Σε αυτά τα κράτη, λόγω του πληθυσμού, δεν είναι δυνατόν να διεξαχθούν τεστ σε ευρεία κλίμακα.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/COVIDus.jpg?itok=_9Lsvyk7

Iταλία: Αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών - Στους 24.648 οι νεκροί

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 183.957, οι νεκροί έφτασαν τους 24.648, παράλληλα, 51.600 άνθρωποι έχουν ιαθεί.
Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 181.228 και είχαν χάσει την ζωή τους 24.114 άνθρωποι ενώ 48.877 είχαν θεραπευθεί.
Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 534 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.729 νέα κρούσματα. 2.723 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.
2.471 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 24.134 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.
Για 81.104 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 67.931 και οι νεκροί 12.579 .
Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 23.092, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 3.147. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 16.404, με 1.154 νεκρούς.
Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε (473 περισσότερα κρούσματα) και έχασαν την ζωή τους 80 περισσότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία . Οι θεραπευμένοι είναι 906 περισσότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο.
Στην Λομβαρδία συνεχίζει να μειώνεται η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο που η νέα μονάδα θεραπείας που είχε δημιουργηθεί στην πρώην έκθεση του Μιλάνου, είναι σχεδόν άδεια.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πάντως, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο τόνισε ότι μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο, η χρήση της προστατευτικής μάσκας θα παραμείνει σταθερά στην καθημερινή ζωή των Ιταλών.
Τη θέση ότι από τις 4 Μαΐου θα αρχίσουν να αίρονται τα πρώτα περιοριστικά μέτρα στην Ιταλία διατύπωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος υποστήριξε πως στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας θα ανακοινώσει το σχέδιο του για τη σταδιακή άρση του lockdown που επιβλήθηκε προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά της νόσου.
«Μακάρι να μπορούσα να πω να τα ανοίξουμε όλα.
Αμέσως, να αρχίσουμε από αύριο το πρωί.
Αλλά μια τέτοια απόφαση θα ήταν ανεύθυνη.
Θα είχε ως συνέπεια η καμπύλη της νόσου να αυξήθεί κατά ανεξέλεγκτο τρόπο και θα ακύρωνε όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει έως σήμερα» αναφέρει σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Conte.
«Πρέπει να δράσουμε με βάση ένα εθνικό σχέδιο, το οποίο ωστόσο να λαμβάνει υπόψη τις διάφορες ιδιαιτερότητες ανά περιφέρεια» υποστηρίζει ο Conte.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITTUES1.png?itok=O4BmNPc7

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/ITTUES2.png?itok=MQ0flazW
Ισπανία: Στους 21.717 οι νεκροί από τον κορωνοϊό, άλλοι 435 το τελευταίο 24ωρο

Στους 21.717 ανέρχονται οι νεκροί στην Ισπανία από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν άλλοι 435 θάνατοι, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σχέση με αυτόν που καταγράφηκε στις 21/4.
Αύξηση πάντως υπήρξε και στον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς αναφέρθηκαν 4.211 νέα κρούσματα, αυξημένα κατά 243 σε σχέση με αυτά που καταγράφηκαν στις 21/4, με το συνολικό αριθμό τους να φτάνει στα 208.389.
Όπως ανέφεραν οι αρμόδιες αρχές, η αύξηση των κρουσμάτων είναι στα επίπεδα του 2%, ποσοστό που επί της ουσίας καταγράφεται τις τελευταίες πέντε ημέρες, εξέλιξη που σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται ως μια ελπιδοφόρα βελτίωση.
Σημειώνεται πως οι ισπανικές αρχές αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα Τετάρτη 22/4  την παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων έως τις 9 Μαΐου.
Για δυο ακόμη εβδομάδες, ήτοι μέχρι και τις 9 Μαΐου θα παρατείνει την καραντίνα η Ισπανία, καθώς ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sánchez, ανακοίνωσε ότι  θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να παρατείνει κατά 15 ημέρες, ως τις 9 Μαΐου, την καθολική καραντίνα που έχει επιβληθεί στη χώρα.
Ωστόσο, υποστήριξε ότι τα αυστηρά μέτρα απομόνωσης θα χαλαρώσουν για τα παιδιά, τα οποία θα μπορούν να βγαίνουν με «περιορισμένο» τρόπο και «υπό όρους προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση» της νόσου Covid-19 από τις 27 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι η Ισπανία επέτρεψε αυτήν την εβδομάδα την επαναλειτουργία ορισμένων τομέων της οικονομίας, όπως της βιομηχανίας, αρχίζοντας έτσι να χαλαρώνει το lockdown που είχε επιβάλει στις 14 Μαρτίου.
Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και έχουν περιοριστεί στις αναγκαίες μετακινήσεις, π.χ. για προμήθεια τροφίμων.

Γερμανία: Στους 4.879 οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, στα 145.694 τα κρούσματα

Στους 4.789 ανέρχονται οι θάνατοι από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, καθώς άλλοι 281 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή το τελευταίο 24ωρο.
Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 145.694, καθώς καταγράφηκαν άλλα 2.237 νέα κρούσματα, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.
Σε κάθε περίπτωση ο ημερήσιος απολογισμός
 
Γαλλία: Σχεδόν 21.000 οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό, με 531 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών

Η επιδημία της νόσου Covid-19 έχει σκοτώσει 20.796 ανθρώπους στη Γαλλία, από τις αρχές Μαρτίου, εκ των οποίων οι 531 πέθαναν σε διάστημα 24 ωρών, όμως η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζει να μετριάζεται σταδιακά, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας.
Συνολικά, 12.900 έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία, ήτοι επιπλέον 387 από χθες Δευτέρα και 7.896 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας (+144), εξήγησε ο Salomon, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί.
Όμως, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται και που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται με αργούς ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται μειώθηκε για έβδομη συναπτή ημέρα, ενώ ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε πτώση για 13η συνεχόμενη ημέρα, στους 5.433, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαρτίου.
Εντούτοις, όπως επισήμανε ο Jerome Salomon, η πανδημία παραμένει «μαζική».

Βρετανία: Νέα μεγάλη άνοδος θανάτων, 800 νέοι, αύξηση 82% - Δεν αίρεται το lockdown

Στους 17.337 ανέρχονται οι νεκροί στη Βρετανία μετά τους 800 νέους που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο, των 778, της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που συνιστά αύξηση 82% σε σχέση με τους θανάτους της Δευτέρας 20/4.
Την ίδια ώρα τα κρούσματα ανέρχονται σε 130.184.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος «αναρρώνει» από τον κορωνοϊό, διαβιβάζει τις οδηγίες του στην κυβέρνηση, την ίδια ώρα που επικρίνεται για την απόκρισή του στην πανδημία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη από την ασθένεια.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη 16/4 να παρατείνει τουλάχιστον κατά τρεις εβδομάδες τα μέτρα περιορισμού που επέβαλε στις 23 Μαρτίου και δεν σκέπτεται ακόμη την έξοδο από το lockdown.
Την ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κορωνοϊού μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson.
«Η μεγάλη ανησυχία στην άρση του lockdown είναι η δεύτερη κορύφωση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-04-21_0.png?itok=7CgIgkvU
Κίνα: Δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο χωρίς θάνατο από κορωνοϊό - 30 νέα κρούσματα

Για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο η Κίνα ανακοίνωσε πως δεν υπήρξε νεκρός από την επιδημία του κορωνοϊού.
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη 21/4 καταγράφηκαν 30 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, 23 από τα οποία ήταν «εισαγόμενα», αριθμός αρκετά υψηλότερος από τα 11 κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν την προηγουμένη.
Στο καθημερινό ενημερωτικό της δελτίο, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ανέφερε επίσης ότι εντοπίστηκαν 42 ασυμπτωματικοί φορείς του SARS-CoV-2, από 37 μία ημέρα νωρίτερα.
Άλλοι 28 ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, μετά την αποθεραπεία τους.
Επισήμως, μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης στην Κίνα καταγράφονταν 4.632 θάνατοι από την COVID-19 επί συνόλου 82.788 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 77.151 ασθενείς ιάθηκαν.

Τουρκία: Νέο ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων

Στην Τουρκία οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού ανέρχονται σε 2.259 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 95.951.
Ο πρόεδρος Erdogan ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.
Ειδικότερα, μετά από σύσκεψη με το υπουργικό συμβούλιο, ο Erdogan γνωστοποίησε ότι επιβάλλεται τετραήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 πόλεις και νομούς οι οποίες παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων.
Η απαγόρευση θα αρχίσει από τα μεσάνυχτα της 22ας Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου.
Σημειώνεται ότι η 23η Απριλίου είναι εθνική εορτή για την Τουρκία και συνήθως πραγματοποιούνταν παρελάσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης