Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προσδοκίες και ερωτήματα στο ταμπλό για το deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος – Τι περιμένουν οι επενδυτές

tags :
Προσδοκίες και ερωτήματα στο ταμπλό για το deal ΣΙΔΜΑ-Μπήτρος – Τι περιμένουν οι επενδυτές
Βελτίωση της καθαρής θέσης και βαθύ κούρεμα των τραπεζικών υποχρεώσεων περιμένει η αγορά – Ενισχύονται οι αποτιμήσεις
Σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον εντοπίζεται τις τελευταίες συνεδριάσεις στις μετοχές των ΣΙΔΜΑ και Μπήτρος μετά και την ανακοίνωση των εταιρειών (16/4) αναφορικά με τροποποίηση του συμφωνητικού μεταξύ των εταιρειών και των τραπεζών το οποίο και υπογράφθηκε.
Η συμφωνία προβλέπει τον εταιρικό μετασχηματισμό της ΣΙΔΜΑ μέσω αύξησης κεφαλαίου με εισφορά στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού που αφορούν στην εμπορία και επεξεργασία χαλυβουργικών προϊόντων της Μπήτρος αντί της αρχικά συμφωνηθείσας απόσχισης κλάδου και απορρόφησης αυτού από τη ΣΙΔΜΑ.
Οι μετοχές των δύο εταιρειών απέκτησαν ξανά αγοραστές μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και μάλιστα στο limit up.
Ωστόσο, λόγω της χαμηλής εμπορευσιμότητας η Μπήτρος αν και χθες έκανε πράξεις στο limit up, έκλεισε αμετάβλητη, ενώ η ΣΙΔΜΑ λόγω καλύτερου όγκου έκλεισε στο +20%.
Οι επενδυτές άρχισαν να είναι πιο αισιόδοξοι για τους ισολογισμούς των δύο εταιρειών και προβλέπουν σημαντική βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων και αξιόλογο κούρεμα των δανείων.
Η ΣΙΔΜΑ σύμφωνα με τον ισολογισμό 2019 είχε αρνητική καθαρή θέση 25,9 εκατ. ευρώ και οι τραπεζικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 105 εκατ. ευρώ περίπου.
Το μέσο κόστος δανεισμού για τον όμιλο ήταν στο 4,9%.
Βάσει τη συμφωνίας η εισηγμένη προσβλέπει σε μείωση του κόστους δανεισμού και σε μετατόπιση των πληρωμών κεφαλαίου.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 4,6 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 6,2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα ακούγονται στην αγορά βάσει της συμφωνίας θα γίνει κούρεμα των δανείων ώστε αυτά να βρεθούν σε επίπεδα που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Η καθαρή θέση αναμένεται να ενισχυθεί και από την αύξηση κεφαλαίου με εισφορά σε είδος αλλά και από τη διαγραφή των δανείων με αποτέλεσμα να γυρίσει θετική.
Τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι αρκετά.
Η αγορά δε γνωρίζει τη σχέση ανταλλαγής και τι ποσοστό θα έχει η Μπήτρος.
Άρα δε γνωρίζει πόσες μετοχές θα «τυπωθούν».
Επίσης δε γνωρίζει το ύψος του κουρέματος των δανείων.
Πόσα δάνεια θα πρέπει να μείνουν ώστε αυτά να μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Στο τέλος του 2019 βάσει EBITDA και καθαρού δανεισμού ο δείκτης net debt/ebitda ήταν στις 21,5 φορές.
Πόσο θα αυξηθεί το EBITDA από την εισφορά της Μπήτρος και που θα είναι ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς EBITDA μετά το κούρεμα;
Θα μπορούσε να υποχωρήσει κάτω από τις 10 φορές;
Ανάλογες είναι και οι πληροφορίες για τη Μπήτρος όπου και για τη συγκεκριμένη υπάρχει αισιοδοξία ότι θα επιστρέψει σε θετική καθαρή θέση και θα μειωθεί σημαντικά ο δανεισμός.
Η Μπήτρος δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό χρήσης 2019.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία λογιστική κατάσταση η καθαρή θέση ήταν αρνητική κατά 41,6 εκατ. ευρώ και ο τραπεζικός δανεισμός ήταν στα 124 εκατ. ευρώ περίπου με τα ταμειακά διαθέσιμα να είναι στα 3,5 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στις 230 χιλ. ευρώ.
Η «νέα» Μπήτρος θα είναι συγκριτικά μικρότερη αφού σημαντικά περιουσιακά στοιχεία θα φύγουν.
Ωστόσο, θα συνεχίσει να έχει ακίνητη περιουσία και κάποιες δραστηριότητες όπως π.χ. στην ενέργεια.
Η αποτίμηση της ΣΙΔΜΑ είναι στα 3,2 εκατ. ευρώ και της Μπήτρος στα 2,1 εκατ. ευρώ (όταν η μετοχή κάνει πράξη στο limit up).
Υπενθυμίζεται πως και στο παρελθόν βάσει της πρώτης συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί αναμενόταν η βελτίωση αυτών των μεγεθών, με αποτέλεσμα η μετοχή να κινηθεί έντονα ανοδικά, αλλά στη συνέχεια να υποχωρήσει, καθώς το deal αργούσε και στην αγορά κυκλοφόρησαν πληροφορίες για μετάθεση και το τροποποίηση των όρων της συμφωνίας, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης