Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Φθηνότερο δανεισμό ζητούν από την ΕΚΤ οι πιο ευάλωτες οικονομίες - Τι απαντάει η Lagarde

Φθηνότερο δανεισμό ζητούν από την ΕΚΤ οι πιο ευάλωτες οικονομίες - Τι απαντάει η Lagarde
Φθηνότερη χρηματοδότηση μέσω των ευρωβουλευτών τους αιτούνται οι χώρες με ασθενέστερες οικονομίες στο πλαίσιο της πανδημίας από την ΕΚΤ
Φθηνότερη χρηματοδότηση μέσω των ευρωβουλευτών τους αιτούνται οι χώρες με ασθενέστερες οικονομίες στο πλαίσιο της πανδημίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Tις αιτιάσεις τους για τη σημαντική διαφοροποίηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ και για τον αντίχτυπο που αυτή θα έχει κατά την τρέχουσα περίοδο  στο πλαίσιο της  ανασυγκρότησης των εθνικών οικονομιών της ζώνης του ευρώ μετά την πανδημία  προέβαλαν προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και προς τον SSM μέλη του Ευρωκοινοβουλίου από τις χώρες που διαθέτουν πιο αδύναμα τραπεζικά συστήματα.
Υψηλά επιτόκια και περιορισμός των πηγών χρηματοδότησης αποτελούν τα μείζωνα ζητήματα των ευρωβουλευτών.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ κα Lagarde παραδέχεται το πρόβλημα σημειώνοντας πως η λύση θα πρεπει να αναζητηθεί  στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του τραπεζικού συστήματος στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, και της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών.
Ως μέσα για την επιτάχυνσης στην εξεύρεση φθηνότερης χρηματοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενδεικτικά αναφέρονται στις απαντήσεις επί των επιστολών  οι εξαγορές και συγχωνεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και ο διασυνοριακός δανεισμός.
Απαντώντας σχετικά στον ευρωβουλευτή της Ιρλανδίας κ. Κέλερ η επικεφαλής της ΕΚΤ κα Christine Lagarde μίλησε για τις αιτιάσεις τους σε ότι αφορά την ετερογένια των επιτοκίων  του  τραπεζικού δανεισμού σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ και, συγκεκριμένα, στο συγκριτικά υψηλό επίπεδο επιτοκίων δανεισμού για στεγαστικά δάνεια και δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην Ιρλανδία.
Τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού σε εταιρείες της ζώνης του ευρώ και σε νοικοκυριά για αγορά σπιτιού έχουν μειωθεί σημαντικά, έως το 2006
περίπου 140 μονάδες βάσης και 150 μονάδες βάσης αντίστοιχα, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε μέτρα χαλάρωσης πιστώσεων στα μέσα του 2014.
Οι δανειολήπτες επωφελήθηκαν από πολύ ευνοϊκά επιτόκια δανεισμού, τα οποία κινούνται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Τα επιτόκια στις χώρες της ζώνης του ευρώ ήταν γενικά χαμηλότερα και πιο σταθερά για τα στεγαστικά δάνεια από ό, τι για τα δάνεια προς
επιχειρήσεις. Αναφερόμενη στην τρέχουσα πραγματικότητα η κα Lagarde επεσήμανε πως τόσο η ΕΕ όσο και η ΕΚΤ αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις εργάζονται σκληρά προκειμένου να ανακουφίσουν τις χρηματοδοτικές πιέσεις νοικουριών και επιχειρήσεων οι οποίες υποφέρουν και αναζητούν κεφάλαια.
Τα επιτόκια τραπεζικού δανεισμού καθορίζονται από διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές, η πιστοληπτική ικανότητα των δανειοληπτών,οι περίοδοι καθορισμού του επιτοκίου, η λήξη  του δανείου και τα επιτόκια αναφοράς της αγοράς,όπως και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του εκάστοτε τραπεζικού συστήματος.
Νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πιθανό να επηρεαστούν σοβαρότερα από τα χαμηλά επίπεδα ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα, καθώς έχουν ασθενέστερη διαπραγματευτική δύναμη από τις μεγάλες εταιρείες.
Εκτός από τα εθνικά μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού, τα οποία δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ η προληπτική εποπτεία και οι  συνεχείς βελτιώσεις της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος , η πορεία προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα μπορούσε να βοηθήσει   στην ενίσχυση του τραπεζικού τομέα, στην ενίσχυση των διατραπεζικών συγχωνεύσεων και εξαγορών , και του διασυνοριακού δανεισμού και τελικώς του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών
Επιπλέον, το έργο της ΕΕ για μια ένωση κεφαλαιαγορών  μπορεί  επίσης να συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση του φάσματος εξεύρεσης διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης διαθέσιμων στους δανειολήπτες.
Η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών πρέπει να συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για
επιχειρήσεις και νοικοκυριά καταλήγει η κα  Lagarde στην επιστολή της.
Απαντώντας στο μέλος του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιταλό Macro Zanni η κα Lagarde σημειώνει την αδυναμία της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα απευθείας από το Δημόσιο Τομέα παρά μόνον από τον ιδιωτικό ενώ για τις δημόσιες εκδόσεις η εξαγορά δύναται να γίνει μόνον μέσω της δευτερογενούς αγοράς .
Στον Πορτογάλο ευρωβουλευτή Nuno Melo η κα Lagarde  καθιστά σαφές πφς είναι θέμα των τοπικών τραπεζών να μεταβιβάσουν την επίδραση του αρνητικού euribor σε ότι αφορά τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων
Είναι θέμα προστασίας των καταναλωτών και όχι της προληπτικής εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων, και παραμένει υπό
ευθύνη των αρμόδιων εθνικών αρχών επισημαίνει η κα Lagarde.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης