Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Eγχώρια ανατιμητική κερδοσκοπία σε τράπεζες +12% και ΧΑ +2,53% στις 610 μον. κόντρα στις χαμηλές προσδοκίες της Συνόδου - Στο 2,32% το 10ετές

Eγχώρια ανατιμητική κερδοσκοπία σε τράπεζες +12% και ΧΑ +2,53% στις 610 μον. κόντρα στις χαμηλές προσδοκίες της Συνόδου - Στο 2,32% το 10ετές
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 600 μονάδων με τις 580 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη
(upd16)Aνατιμητική κερδοσκοπία, υποκινούμενη από εγχώριους επενδυτές, καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 610 μονάδες με επίκεντρο τις τράπεζες, με κέρδη +11,68% η Εθνική αλλά και τον ΟΠΑΠ +9,23% με μέτριες συναλλαγές και παρά τις χαμηλές προσδοκίες στη σημερινή 23 Απριλίου Σύνοδο Κορυφής.
Η προσοχή στρέφεται στις τάσεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού διεθνώς και στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Εν τω μεταξύ, καταρρέει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη με τον σύνθετο δείκτη PMI στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998 λόγω των επιπτώσεων που έχουν προκαλέσει τα παρατεταμένα lockdowns, με τα στοιχεία του Απριλίου σε Γερμανία και Γαλλία να αποτυπώνουν το μέγεθος της κρίσης.

Από την άλλη, εξομαλύνεται η κατάσταση στην αγορά πετρελαίου την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν μείωση της παραγωγής των μεγαλύτερων χωρών παγκοσμίως, προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά ενέργειας ενώ αναμένονται τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 καταγράφει ράλι της τάξεως του +31% στα 18 δολ. ανά βαρέλι ενώ το Brent ενισχύεται κατά +12% στα 23 δολ. ανά βαρέλι.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 600 μονάδων με τις 580 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη ενώ δεν έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο των 550 μονάδων.
Tο ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα 23/4 στη Σύνοδο Κορυφής καθώς θα εξεταστεί μεταξύ των εναλλακτικών σχεδίων και πρόταση της Commission για ένα πακέτο στήριξης 2,2 τρισεκ. ευρώ σχεδόν όσο και το ΑΕΠ της Ιταλίας για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση από το σοκ του κορωνοιού.
Κατά το πιθανότερο σενάριο θα απαιτηθεί χρόνος ίσως μήνες έως ότου σχηματιστεί η τελική πρόταση – απάντηση ενώ θα είναι έκπληξη εάν υπάρξει τελικά  συμφωνία καθώς η Γερμανία επιμένει στις πάγιες θέσεις της καθώς δεν μπορούν να δοθούν δανεικά χωρίς όρους και κανόνες
Ειδικότερα, στις τράπεζες την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +11,68%  και ακολούθησαν Πειραιώς +5,07%, Alpha Bank +4,17% και Eurobank +3,20%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με ισχυρή άνοδο έκλεισε ο OΠΑΠ +9,23% και ακολούθησαν Jumbo 7,51%, Τιτάνας +7,08%....
Ζημιές μετά φόρων 1,685 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η ΔΕΗ για την χρήση του 2019 με αύξηση του κύκλου εργασιών +4%.
Εν τω μεταξύ χθες 22/4 η ΕΚΤ έλαβε μια πρωτοφανή απόφαση στην ιστορία της, αποφάσισε να δέχεται έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ως εγγύηση - collaterals - και ομόλογα και άλλα επιλέξιμα περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας δηλαδή ομόλογα σκουπίδια, junk bond.καθώς αναμένεται  η πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας στις 24 Απριλίου σε ΒΒ+ από την Standard and Poor's
Βασικό κριτήριο στις 7 Απριλίου 2020 οι χώρες ή οι τίτλοι να πληρούσαν τα ελάχιστα αποδεκτά κριτήρια να διέθεταν χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογία ΒΒΒ-
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα δεν πληροί αυτό το κριτήριο - δεν διέθετε βαθμολογία ΒΒΒ- στις 7 Απριλίου - οπότε δεν συμπεριλαμβάνεται, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα ενώ είναι εκτός της επίσημης ποσοτικής χαλάρωσης είναι εντός του Προγράμματος Πανδημίας των 750 δισεκ. του παράλληλου QE, πρακτικά η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει 12-13 δισκ. ελληνικού χρέους.
Επίσης, αύριο 24/4 αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Standard and Poor's και τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS ratings  καθώς απ΄ότι φαίνεται θα προχωρήσουν στην υποβάθμιση των προοπτικών - outlook -  από θετικές σε αρνητικές λόγω της αρνητικής επίδρασης του κορωνοιού στην ελληνική οικονομία και το ΑΕΠ.
Ξεκινά αύριο επίσημα 24/4 προς διαπραγμάτευση το ελληνικό ομόλογο επταετούς διάρκειας, σταθερού επιτοκίου 2% ετησίως, ωστόσο κάνει πράξεις στο 2,17%.
Στην σημερινή αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,32% ενώ ράλι καταγράφεται στην Ιταλία με το 10ετές στο 1,99% μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται έως τον Σεπτέμβριο του 2021 ως εγγύηση - collaterals - και ομόλογα και άλλα επιλέξιμα περιουσιακά στοιχεία που δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας καθώς αναμένεται  η πιθανή υποβάθμιση της Ιταλίας στις 24 Απριλίου σε ΒΒ+ με το μεταξύ τους spread στις 33 μονάδες.
Σταθεροποίηση καταγράφεται και στο ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, καθώς βρίσκεται στις 281 μονάδες  - με χαμηλό τις 98 μονάδες ή 98% που καταγράφηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020 – ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 11047 μονάδες από 9169 μονάδες χθες 22/4.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,87% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,11%.
Λίγο μετά τις 12:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +6,67%.
Λίγο μετά τις 16:00 με τα κέρδη των τραπεζών που συνεχίζονται σε συνδυασμό με την άνοδο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE E 25 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,81%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 324,19 μονάδες με άνοδο +5,65%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +2,53% στις 610 μονάδες έχοντας υψηλό στις 612,14 μονάδες και χαμηλό στις 596,08 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..   
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,3 εκατ. ευρώ, ο όγκος 27,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,12 εκατ. ευρώ και όγκου 162 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Jumbo.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 610 μονάδες, έχοντας διασπάσει την πρώτη αντίσταση των 600 μονάδων και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες και οι 500 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 324 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 330 μονάδες και ακολουθούν οι 380και οι 420 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  300 μονάδες και ακολουθούν οι  270 και οι 250 μονάδες.

Τραπεζικά νέα

Τη χρυσή τομή για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου, αλλά και για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο αναζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Το παζάρι μεταξύ των δυο πλευρών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ το θέμα θα εξεταστεί σήμερα σε νέα τηλεδιάσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
 Η ελληνική πλευρά διεκδικεί την έγκριση των θεσμών για πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία έως το τέλος του έτους αλλά οι θεσμοί  ο μόνο που συζητούν είναι το υφιστάμενο πλαίσιο να παρατεθεί για δύο έως τέσσερις μήνες.
Πέραν όμως της χρονικής διάρκειας υπάρχει και άλλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να εντάξει στην προσωρινή ομπρέλα προστασίας και όσους επλήγησαν από τον ιό.      
Πάντως όλα είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τη κυβέρνηση να έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα να προχωρήσει μονομερώς στην παράταση της προστασίας.
Κι αυτό γιατί αφ ενός κάτι τέτοιο θα μπλόκαρε την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων σε μία περίοδο που το δημόσιο «καίγεται» για ρευστότητα, και αφ ετέρου θα έδινε λάθος μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές προκαλώντας ρήγμα στην αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής.   
Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξει εξπρές ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης και θετική έκθεση από τη Κομισιόν το Μάιο έτσι ώστε το Eurogroup του Ιουνίου να εγκρίνει την αποδέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η επικαιρότητα

Τάσεις επιβράδυνσης καταγράφονται στην εξάπλωση του κορωνοϊού διεθνώς, με τις διαφοροποιήσεις που ισχύουν για κάθε κράτος ξεχωριστά, ανάλογα με το που βρίσκεται στη σχετική καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων.
Τα περιοριστικά μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν στα περισσότερα κράτη, όσα εφάρμοσαν μερική άρση, προχωρούν με σταδιακά βήματα και προφυλάξεις για αποφυγή νέας έξαρσης.
Εν τω μεταξύ, ελπίδες γεννά για την νίκη του ιού Covid-19 η έναρξη την Πέμπτη 23 Απριλίου κλινικών δοκιμών εμβολίου, δηλαδή δοκιμές σε ανθρώπους, έπειτα από απόφαση των αρμόδιων αρχών γεγονός που επιβεβαίωσε ο Bρετανός υπουργός Υγείας, Matt Hancock, την Τρίτη 21 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, το γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Εμβολίων ανακοίνωσε την έγκριση για την έναρξη κλινικών δοκιμών στην Γερμανία για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα προσεγγίζουν τα 2,65 εκατομμύρια.
 Οι θάνατοι έχουν προσεγγίσει τους 185 χιλιάδες ενώ περισσότεροι από 719 χιλιάδες που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί
Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 842.624 με τους νεκρούς  να έχουν φτάσει τους 46.785..
Δεύτερη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ισπανία με 213.024 και 22.157 νεκρούς ενώ η Ιταλία μετρά 25.085 νεκρούς και 187.327 κρούσματα.
Οι νεκροί στην Ελλάδα ανέρχονται σε 125 ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 2.408.
Το σχέδιο της κυβέρνησης εκτιμάται πως θα το παρουσιάσει με τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και πιθανότατα την ερχόμενη Δευτέρα 27/4, όταν και λήγουν τα σημερινά περιοριστικά μέτρα.

Ήπια κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με ήπια κέρδη έκλεισαν σήμερα Πεμπτη (23/4) οι περισσότερες αγορές της Ασίας.
καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου και τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,52%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο -0,19%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,18% και ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,98%

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άνοδος στην Wall Street

Κέρδη καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., τα εταιρικά αποτελέσματα.
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, η οποία καταρρέει λόγω των lockdowns.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 13,5 μονάδες, έναντι 29,7 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1998, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από τη Markit.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πάνω από τα 25 εκατ. διαμορφώνονται αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ σε διάστημα 1,5 μήνα, λόγω της κρίσης που έχει προκαλέσει το lockdown της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία κινείται στο +1,6%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,7%, ο MIB στο Μιλάνο στο +1,9%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,6%, ο S&P στο +1,6% και ο Nasdaq στο +1,6% ενώ το ETF GREC κινείται στο +3,12% (6,02 δολ.).

Κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +11,68%

Με κέρδη έκλεισαν οι τράπεζες με μέτρια όμως συναλλακτική δραστηριότητα και με την Εθνική να ξεχωρίζει με ισχυρά κέρδη +11,68%..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,20 ευρώ, με άνοδο +11,68%  με όγκο 3,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2019 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,6250 ευρώ, με άνοδο +4,17%, με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 965 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 24/3/2019 στα 0,53 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,17 ευρώ, με άνοδο +5,07% με όγκο 928 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 511 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,3488 ευρώ, με άνοδο +3,20% με όγκο 8,3 εκατ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,6950 ευρώ, με άνοδο +2,03% και με κεφαλαιοποίηση 306 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2210 ευρώ, με άνοδο +1,61% και όγκο 348 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 102 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,98 ευρώ, με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο ΟΠΑΠ +9,23%

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, με ισχυρή άνοδο +9,23% έκλεισε ο ΟΠΑΠ και ακολούθησαν Jumbo, Τιτάνας, Φουρλής, ΔΕΗ .....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Ελλάκτωρας, ΟΤΕ και Motor Oil
H Coca Cola έκλεισε στα 22,10 ευρώ, με άνοδο +0,55% και κεφαλαιοποίηση στα 8,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,68 ευρώ, με πτώση -1,35% και αποτίμηση 5,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με άνοδο +4,17% και αποτίμηση 580 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,0450 ευρώ, με άνοδο +2,35% και κεφαλαιοποίηση 474 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 7,81 ευρώ με άνοδο +9,23% και αποτίμηση 2,61 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,10 ευρώ, με άνοδο +7,08% και κεφαλαιοποίηση 998 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,03 ευρώ με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,01 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 6,74 ευρώ με άνοδο +2,35% και κεφαλαιοποίηση 963 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,60 ευρώ με άνοδο +7,51% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,62 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 705 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,36 ευρώ, με άνοδο +5,33% και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0671 ευρώ, με άνοδο +3,39% και κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ.

Ανάκαμψη στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 2,32% λόγω της τοξικής παρέμβασης της ΕΚΤ για την Ιταλία – Προβαίνει και σε αγορές    

Ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα 23 Απριλίου στα ελληνικά ομόλογα απόρροια της προκλητικής απόφασης της ΕΚΤ να αλλάξει τα κανόνες και να αποδέχεται στην ποσοτική χαλάρωση και ομόλογα ΒΒ αρκεί έως τις 7 Απριλίου να ήταν σε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή ελάχιστη βαθμολογία ΒΒΒ-.
Η απόφαση αυτή δεν αφορά την Ελλάδα αλλά ξεκάθαρα αφορά την Ιταλία και άλλες χώρες που κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,32% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,99%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 2,32% με το αμερικανικό 10ετές 0,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 33 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 113 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,40 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,48% με απόδοση αγοράς 1,56% και απόδοση πώλησης 1,39%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,62%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 106,48 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 106,79 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 99,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 98,93 μονάδες βάσης και απόδοση 2,17%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.  
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 110,08 μονάδες βάσης και απόδοση 2,32% με απόδοση αγοράς 2,39% και απόδοση πώλησης 2,24%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 112,68 μονάδες βάσης και απόδοση 2,28% με απόδοση αγοράς 2,35% και απόδοση πώλησης 2,21%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 116,81 μονάδες βάσης και απόδοση 2,36%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 94,43 μονάδες βάσης και 2,33% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 121,50 μονάδες βάσης και απόδοση 2,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 127,58 μονάδες βάσης και απόδοση 2,54%
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης από 290 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 281 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 11.047 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,81% ή 281 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ανάκαμψη και στα ομόλογα της ευρωζώνης με την Ιταλία 1,99%  

Ανάκαμψη καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και της Ιταλίας απόρροια της προκλητικής απόφασης της ΕΚΤ να αλλάξει τους κανόνες και να αποδέχεται και ομόλογα βαθμολογίας ΒΒ στην ποσοτική χαλάρωση.
Μια απόφαση που είχε ως στόχο να προλάβει την υποβάθμιση της Ιταλίας.      
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Απριλίου στο 1,99%.  
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/4/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 9 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,25% με το ιστορικό χαμηλό -0,24% σημειώθηκε στις 4 Μαρτίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,19% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,06% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,16%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης