Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS, TS Lombard: Τα… χρήματα από το ελικόπτερο θα αναδειχθούν ως καλύτερη επιλογή εν μέσω κορωνοϊού

UBS, TS Lombard: Τα… χρήματα από το ελικόπτερο θα αναδειχθούν ως καλύτερη επιλογή εν μέσω κορωνοϊού
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την κρίση του κορωνοϊού, με το ΔΝΤ να προβλέπει κατά 7,5% συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης το 2020
Στην άποψη ότι αν και δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στην ευρωζώνη, τελικά φαίνεται πως η ΕΚΤ θα φτάσει σε ένα σημείο όπου «τα χρήματα από το ελικόπτερο» θα είναι η καλύτερη επιλογή εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, συγκλίνουν οι αναλυτές.
Ο όρος που επινοήθηκε από τον οικονομολόγο του 20ου αιώνα, Milton Friedman, αναφέρεται σε μια αντισυμβατική νομισματική πολιτική, όπου η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήματα και τα διανέμει απευθείας στους πολίτες της.
Στόχος είναι η ενίσχυση των καταναλωτικών δαπανών και -κατά συνέπεια- μια οικονομική ανάκαμψη, κατά τη διάρκεια της ύφεσης.
Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες ιδέες σχετικά με το πως οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τον Covid-19, με το ΔΝΤ να προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 7,5% το 2020.
Η ΕΚΤ έχει λάβει διαφορετικά μέτρα για να μετριάσει ορισμένες από αυτές τις επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να αγοράσει 750 δισ. ευρώ (815 δισ. δολ.) σε κρατικά ομόλογα φέτος.
Ωστόσο, τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα έδειξαν ότι το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ θα μπορούσε να λήξει τον Οκτώβριο εάν η κεντρική τράπεζα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα με τον τρέχοντα ρυθμό.
Οι ειδικοί δήλωσαν στο CNBC ότι τα χρήματα από το ελικόπτερο εγείρει ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, τις ξένες επενδύσεις (καθώς αναμένεται υποτίμηση του νομίσματος) και δεν είναι σαφές πως ο κόσμος θα χρησιμοποιήσει τα επιπλέον χρήματα.
Ωστόσο, επεσήμαναν κι ότι εάν η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών -που είναι στο πλαίσιο του ρόλου του- τότε είναι μια έγκυρη επιλογή.
Ο John Wraith από τη UBS δήλωσε ότι εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράζει ξένα κρατικά ομόλογα για ακόμα έξι με 12 μήνες με μικρά αποτελέσματα, «τι θα κάνουμε;
Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσουν τα χρήματα από ελικόπτερο».
Την ίδια στιγμή, ο Dario Perkins από τη TS Lombard επεσήμανε επίσης ότι τα χρήματα από το ελικόπτερο θα μπορούσε να είναι μια επιλογή.
«Δεν υπάρχει λόγος η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυτό το βήμα τώρα» είπε αλλά συμπλήρωσε «μπορείτε να σκεφτείτε ακόμα μία κρίση τόσο μεγάλη όσο αυτή;».
Επί του παρόντος, η ΕΚΤ έχει αποφύγει αυτή την επιλογή.
Σε επιστολή -που έφερε την υπογραφή της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde- η Τράπεζα ανέφερε: «το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ποτέ το θέμα... των χρημάτων από το ελικόπτερο.
Κατά συνέπεια, η ΕΚΤ δεν έχει λάβει επίσημη θέση σε αυτό το θέμα».
«Όταν η ΕΚΤ λέει ότι δεν το έχει συζητήσει ποτέ, προφανώς σημαίνει ότι το έκαναν» είπε ο Frederik Ducrozet από την Pictet Wealth Management.
Το κυριότερο ερώτημα όμως είναι πώς να προσφέρουμε δυνητικά χρήματα σε ελικόπτερα.
«Μπορείς να είσαι δημιουργικός με αυτά τα πράγματα», είπε ο Perkins, από την TS Lombard.
 
Πως μπορεί να συμβεί;

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, François Villeroy de Galhau, δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι εάν υπήρχε «μεγάλος κίνδυνος για τη σταθερότητα των τιμών» τότε μια κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να επιλέξει τα χρήματα από ελικόπτερο για εταιρείες και να στηρίξει απευθείας τις επιχειρήσεις και όχι τους πολίτες.
Κάποιοι αναλυτές έχουν επίσης προτείνει η ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει αρνητικά επιτόκια στη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στις τράπεζες μέσω του προγράμματος TLROs.
Αυτό θα σήμαινε ότι η κεντρική τράπεζα θα πληρώνει τις εμπορικές τράπεζες να λάβει νέα κεφάλαια, κάτι που με τη σειρά του θα μπορεί να επιτρέψει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις να λάβουν πίστωση με περισσότερο ευνοϊκούς όρους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης