Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Δημοσιονομικό έλλειμμα 10% και χρέος πάνω από 155% το 2020 λόγω κορωνοϊού

Ιταλία: Δημοσιονομικό έλλειμμα 10% και χρέος πάνω από 155% το 2020 λόγω κορωνοϊού
Μαύρα είναι τα μαντάτα για την ιταλική οικονομία, καθώς προβλέπεται δημοσιονομικό έλλειμμα 10% το 2020 και χρέος στο 155% επί του ΑΕΠ
Πέριξ του 10% θα αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας έναντι του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα ανέλθει στο 155% (από 134,8%), εκτίμησε ανώτερος Ιταλός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Στην αρχή του χρόνου η ιταλική κυβέρνηση προέβλεπε έλλειμμα 2,2% του ΑΕΠ φέτος, μετά το 1,6% που κατέγραψε το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 12ετίας.
Αλλά τα σχέδια της Ρώμης διέγραψε η πανδημία.
Στον αντίποδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπει έλλειμμα μέχρι 3% επί του ΑΕΠ, ώστε τα κράτη-μέλη να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η ιταλική κυβέρνηση είχε καταγράψει διψήφιο έλλειμμα για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Η Ιταλία, που είναι μία από τις χώρες που χτυπήθηκε σκληρά από τον Covid-19, αναμένεται να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της οικονομίας το αργότερο την Παρασκευή 24 Απριλίου.
Η πανδημία του κορωνοϊού, που άρχισε να εξαπλώνεται στην Ιταλία την 21η Φεβρουαρίου, ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει καραντίνα. Το lockdown γονάτισε την ιταλική οικονομία.
Η χερσόνησος θρηνεί πλέον τουλάχιστον 22.170 θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, επί συνόλου σχεδόν 169.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα νέα κρούσματα μόλυνσης αυξήθηκαν ξανά χθες Πέμπτη, φθάνοντας τα 3.786.
Ζητώντας να μην κατονομαστεί, πηγή είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει έγκριση από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα για ένα νέο πακέτο δαπανών που θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 55 δισεκατομμύρια ευρώ, οδηγώντας στο 10% -ή και παραπάνω- επί του ΑΕΠ.
«Ο στόχος για το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το ανώτατο όριο της ΕΕ το 3% το επόμενο έτος» πρόσθεσε η πηγή.
Το δημόσιο χρέος, το οποίο ξεπερνά τα 2,4 τρισεκατομμύρια ευρώ και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, θα υπερβεί το 155% του ΑΕΠ φέτος, από το 134,8% που ήταν το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης