Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σκάει η φούσκα της προστασίας της 1ης κατοικίας και φέρνει νέο γύρο πτώσης στα ακίνητα

Σκάει η φούσκα της προστασίας της 1ης κατοικίας και φέρνει νέο γύρο πτώσης στα ακίνητα
Πρόκειται για το μεγαλύτερο παραμύθι των τελευταίων 10 ετών η διάσωση της πρώτης κατοικίας
Πρόκειται για το μεγαλύτερο παραμύθι των τελευταίων 10 ετών η διάσωση της πρώτης κατοικίας.
Διότι πολύ απλά ο νομοθέτης  μετέθεσε το πρόβλημα στο μέλλον δηλαδή στο σήμερα.  
Δόθηκαν πρόχειρες λύσεις ενώ ξεχάστηκε ένα δεδομένο, που ήταν  πόσα χρήματα έχει καταβάλει στην πιστώτρια τράπεζα για την αποπληρωμή του δανείου μέχρι την στιγμή που κοκκίνισε το δάνειο.
Το νομοθετικό πλαίσιο από το Νόμο Κατσέλη όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται προβλέπει τι μπορεί να δίνει ο δανειολήπτης για την αποπληρωμή του δανείου μέχρι την οριστική του εξόφληση, δίνοντας σε κάποιες περιπτώσεις «κούρεμα» του δανείου.
Ο δανειολήπτης και μάλιστα ο συνεπής σε με οικονομική ανατροπή όπως συνέβη το 2010  αλλά  και σήμερα με την  πανδημία  παραμένει απροστάτευτος για δεύτερη φορά σε διάστημα 10 ετών.
Ήρθε αντιμέτωπος από ένα  τσουνάμι  εξελίξεων χωρίς τη δική του υπαιτιότητα για τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν απρόσμενα.  
Πόσο παράλογο είναι να διασωθεί  η πρώτη κατοικία που βρίσκεται στην Εκάλη ή στην Κηφισιά…
Ο νομοθέτης όμως πέταξε  έξω από τη ρύθμιση τα  ψηλά  βαλάντια γιατί δεν αναγνωρίζει ότι κάποια στιγμή και οι οικονομικά εύποροι μπορεί να βρεθούν σε μία  κακή  οικονομική δυσκολία. Εστίασε το ενδιαφέρον του στα  μικρομεσαία εισοδήματα που πριν από  10 και 15  χρόνια  χτύπησαν  την πόρτα  μιας τράπεζας  ζητώντας  ένα  στεγαστικό δάνειο σε ένα ειδυλλιακό οικονομικό περιβάλλον.   
Οι νομοθετικές παρεμβάσεις εστιάζουν στους οικονομικά ασθενέστερους βάζοντας όρους και προϋποθέσεις , οι οποίοι στο τέλος δεν ήταν  σε θέση να εκπληρώσουν τον  αρχικό  τους στόχο.
Μία τρύπα στο νερό.
Δηλαδή.
Τα τελευταία  χρόνια άνοιξε μια συζήτηση  για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές χάνοντας  την ουσία  που ήταν  η διάσωση  αυτών που πραγματικά είχαν ανάγκη.  
Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης με λάθος εργαλεία έριξε ένα σωσίβιο  στην  ταραχώδη  οικονομική κρίση  που ελάχιστοι κατάφεραν να το πιάσουν.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι  δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για να σωθούν  όλοι
Κάποιοι όμως μπορούν να  σώσουν  την πρώτη τους κατοικία γιατί για όσα συνέβησαν δεν ευθύνονται οι ίδιοι.
Δεν  μπορούν να πληρώσουν για όλα τα οικονομικά και πολιτικά λάθη του παρελθόντος  διότι κάποια στιγμή ανέλαβαν το ρίσκο  και το κίνδυνο να εισέλθουν στη διαδικασία αγοράς ενός ακινήτου, που εξελίχθηκε σε εφιάλτη καθώς η χρεοκοπία της χώρας έφτασε  προ των πυλών.
Οι παρατάσεις του ενός εξαμήνου για την  προστασία  της πρώτης κατοικίας δεν  έχουν νόημα.
Η  λάθος αντιμετώπιση του προβλήματος από το 2010  μέχρι σήμερα   θα  έχει ως αποτέλεσμα να κλείσει διαπαντός η τραπεζική αγορά διότι δεν θα υπάρχουν πελάτες  για τα  επόμενα 30 χρόνια που θα ζητούν δάνειο για την αγορά κατοικίας.
Η αγορά ακινήτων θα γίνει όπως η χρηματιστηριακή που ακόμη πληρώνει τη φούσκα του 1999.
Ο αρμόδιοι προλαβαίνουν ακόμη να ρίξουν μία  πραγματική σανίδα σωτηρίας  στην  κτηματαγορά.
Είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουν το ρίσκο της επένδυσης.  
Να δώσουν  λύσεις στους δανειολήπτες με μοναδικό κριτήριο το ύψος  των μηνιαίων   καταβολών που έδωσαν από την εκταμίευση του μέχρι  την χρονική στιγμή  που κοκκίνισε το δάνειο.
Σε αντίθετη περίπτωση θα διαμορφωθεί μια κτηματαγορά που κανένας δεν θα  αναλαμβάνει το ρίσκο της τραπεζικής χρηματοδότησης για την αγορά κατοικίας.
Τα  λάθη στη διάσωση  της πρώτης  κατοικίας θα πληρωθούν με τίμημα την  ίδια  την κτηματαγορά. Δεν είναι μακριά η εποχή που ένα ακίνητο 100 τετραγωνικών μέτρων  θα πωλείται κάτω από 25.000 ευρώ, Οι αξίες θα φτάσουν σε αποτιμήσεις δραχμής  διότι  θα θεωρείται υψηλού ρίσκου η τραπεζική χρηματοδότηση.    
Τι θα κάνουν λοιπόν οι εν δυνάμει εγχώριοι αγοραστές θα περιμένουν να πέσουν  οι τιμές.  Όπως  συνέβη και στην επενδυτική κοινότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών που περιμένει 20 χρόνια να ανέβουν οι τιμές των μετοχών όσο και των βασικών δεικτών του ΧΑ.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν μια φούσκα που θα συμπαρασύρει  τις τιμές των  ακινήτων σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα.
Άλλωστε  η ραγδαία  άνοδος των τιμών των ακινήτων στη δεκαετία του 2000  προήλθε από τον τραπεζικό δανεισμό.
Μια πολλά υποσχόμενη αγορά όπως ήταν της κτηματαγοράς θα συγκρίνεται  με  τις εποχές της δραχμής.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης