Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πτωτικό ξεκίνημα με τράπεζες και ΔΕΗ στο επίκεντρο

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Πτωτικό ξεκίνημα με τράπεζες και ΔΕΗ στο επίκεντρο
ΑΓΟΡΑ: Υπάρχουν τώρα ανησυχίες για το φάρμακο κατά του Covid-19 αφού κάποιες κλινικές δοκιμές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Νομίζουμε πως κάποιοι βιάστηκαν την ώρα που πολλοί ειδικοί εδώ και καιρό έχουν πει ότι το φάρμακο θα καθυστερήσει. Από την άλλη η Σύνοδος Κορυφής δεν πήρε τις αποφάσεις που θα ήθελαν οι αγορές. Με το πάσο τους οι ευρωπαίοι ηγέτες….

Έχουμε και τη Fitch που πρόλαβε άλλους οίκους και υποβάθμισε τις προοπτικές της χώρα και θα επηρεάσει την αγορά σήμερα. Είναι και τα βραχυπρόθεσμα κέρδη σε αρκετές μετοχές που ίσως κάνουν αρκετούς επενδυτές να θελήσουν να αντλήσουν ρευστότητα. Τα βλέμματα θα στραφούν και στη ΔΕΗ λόγω των αποτελεσμάτων. Μάχη του χθες με το αύριο θα είναι στη μετοχή.

Το ΧΑ ξεκίνησε με απώλειες αντίστοιχες των αγορών της Ευρώπης. Οι απώλειες ξεπερνούν το 1,5% και ο γενικός δείκτης δοκιμάζει ξανά τις 600 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα πρώτα λεπτά είναι περιορισμένη.

ΔΕΗ: Οι ζημιές από διαγραφές περιουσιακών στοιχείων είναι τεράστιες. Επιπλέον τα EBITDA όπως έχουμε ξαναγράψει θα πρέπει να πάνε στο 1 δισ. ευρώ για να δούμε κέρδη. Με 700 εκατ. ευρώ το 2020 ίσως ξαναδούμε ζημιές. Πήρε και κάποια μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών λόγω του ιού η εταιρεία αλλά θα υπερκαλυφθούν από το όφελος των 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται λόγω των τιμών των καυσίμων.

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε από τα σχόλια των αναλυτών, τα EBITDA του 2019 ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και σε αρκετούς αρέσει η μετοχή λόγω αποτίμησης και δείκτη EV/EBITDA (5,5 φορές). Βέβαια η ΔΕΗ σε δύο χρήσεις είχε ζημιές 2,7 δισ. ευρώ περίπου. Αυτό το νούμερο είναι τεράστιο. Η απώλεια στην καθαρή θέση είναι επίσης μεγάλη. Κόστος μισθοδοσίας, τόκοι, αποσβέσεις και άλλα επηρεάζουν την τελική γραμμή.

Η λογική όταν βλέπεις τέτοια νούμερα λέει αύξηση κεφαλαίου και δραστική περικοπή στα κόστη. Όμως εδώ έχουμε μία δημόσια ουσιαστικά επιχείρηση όπου πολλές αποφάσεις είναι δύσκολες. Πρέπει επίσης να βελτιωθούν οι ελεύθερες ταμειακές ροές ώστε σε βάθος χρόνου να φέρουν απομόχλευση. Τεράστιο και το νούμερο των συνολικών υποχρεώσεων.

ΔΕΗ: Το χθες με το αύριο αναμετράται πλέον στο ταμπλό του ΧΑ. Οι αγοραστές βλέπουν ότι τα χειρότερα πάνε πίσω, ενώ οι πωλητές κοιτάζουν το παρελθόν και εκτιμούν ότι μπορεί και φέτος να έχουμε δυσάρεστα. Η αποτίμηση βέβαια σε σύγκριση με μερικούς μήνες πριν είναι σημαντικά χαμηλότερη και άρα πιο ελκυστική.

Η μετοχή ξεκίνησε με απώλειες της τάξης του 3% στα πρώτα λεπτά με όγκο 80 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 561 εκατ. ευρώ.

ΝΙΚΑΣ: Ο κλάδος παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος παίκτης (σε τζίρο όχι σε κέρδη) έμεινε εκτός και το ποσοστό του το πήραν οι ανταγωνιστές, κέρδη είναι δύσκολο να βγουν. Νέες ζημιές αν και μειωμένες ανακοίνωσε η Νίκας παρά τη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων και την αύξηση των μεριδίων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Πρέπει να ζητήσει άμεσα από όλες τις εισηγμένες να δώσουν εκτιμήσεις για την πορεία εσόδων και EBITDA λόγω Covid-19. Αφού το κάνουν κάποιες μπορούν όλες. Η ενημέρωση πρέπει διαχυθεί σε όλους τους μετόχους.

ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ: Αυξημένη στο ξεκίνημα με αποτέλεσμα πολλές μετοχές λίγο μετά το άνοιγμα να οδηγηθούν σε δημοπρασία (ΑΜΕΜ). Βλέπουμε λοιπόν μετοχές όπως Τιτάν, Δρομέας, Q&R, Ιατρικό Αθηνών, Ιντρακόμ, Αλουμύλ, Reds, Ιντραλότ και άλλες να έχει ενεργοποιηθεί ο αυτόματος μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας.

INTRALOT: Έδωσε ενημέρωση για τις επιπτώσεις λόγω Covid-19 και περιμένει ομαλοποίηση στα τέλη του 2020.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με απώλειες ξεκίνησαν και τις μεγαλύτερες για την Εθνική η οποία χθες βέβαια είχε σημαντικά υψηλότερη άνοδο από τις άλλες συστημικές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης