Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η «μάχη» του χθες με το αύριο για τη μετοχή της ΔΕΗ –Από απώλειες 5% γύρισε σε άνοδο 2%

tags :
Η «μάχη» του χθες με το αύριο για τη μετοχή της ΔΕΗ –Από απώλειες 5% γύρισε σε άνοδο 2%
Η αισιόδοξη και η απαισιόδοξη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ για τη χρήση 2019
Υψηλή μεταβλητότητα παρουσιάζει η μετοχή της ΔΕΗ στο ξεκίνημα των συναλλαγών και στον απόηχο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2019. 
Θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την πορεία της μετοχής ως τη μάχη του χθες με το αύριο για τους επενδυτές, αφού φαίνεται πως στο ξεκίνημα των συναλλαγών οι υψηλές ζημιές κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ επηρέασαν την επενδυτική ψυχολογία και οδήγησαν τη μετοχή στο -5%. 
Στη συνέχεια όμως η μετοχή κινήθηκε υψηλότερα και πήγε μέχρι το +2%, αλλά η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη και τα πρόσημα εναλλάσσονται. 
Οι απαισιόδοξοι βλέπουν ότι η κατάσταση δύσκολα αλλάζει και πως σε δύο χρήσεις οι ζημιές συνολικά ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ με σημαντική απώλεια ιδίων κεφαλαίων από τις διαγραφές περιουσιακών στοιχείων. 
Υψηλές αποσβέσεις, υψηλά χρηματοοικονομικά αλλά και συνολικά υψηλά έξοδα δε δίνουν περιθώρια για κέρδη στην τελική γραμμή. 
Κοιτώντας κάποιος ψυχρά τον ισολογισμό θα έπρεπε να βγάλει το συμπέρασμα πως πρέπει να γίνει απομόχλευση υποχρεώσεων μέσω ενίσχυσης κεφαλαίων αλλά και να μειωθούν τα κόστη. 
Ένα διαφορετικό σενάριο θα ήταν η σημαντική αύξηση των ελεύθερων ταμειακών ροών. 
Τα μέτρα που πήρε πάντως η κυβέρνηση δείχνουν να αποδίδουν και σε αυτό ποντάρουν οι αισιόδοξοι αγοράζοντας τη μετοχή. 
Στην τελεδιάσκεψη αναφέρθηκε μείωση της κατανάλωσης κατά 4% αλλά και όφελος 200 εκατ. ευρώ λόγω των τιμών των καυσίμων ως αποτέλεσμα της κρίσης του Covid-19.
Η διοίκηση σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια επανέλαβε την εκτίμηση για EBITDA το 2020 στην περιοχή γύρω από τα 700 εκατ. ευρώ. 
Ο καθαρός δανεισμός παρά τη μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών από τα 746 εκατ. ευρώ στα 646 εκατ. ευρώ παρέμεινε σταθερός στα 4,7 δισ. ευρώ. 
Οι επενδυτικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν και στα επόμενα χρόνια μεταξύ 700 και 800 εκατ. ευρώ ενώ σταδιακά τα κεφάλαια θα κατευθύνονται στις ΑΠΕ. 
Στο τέλος του 2019 είχε κεφάλαια για ρευστότητα 290 εκατ. ευρώ τα οποία ενισχύθηκαν από πληρωμές του κράτους πρόσφατα κατά 580 εκατ. ευρώ. 
Οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν το Μάρτιο αλλά σύμφωνα με τη διοίκηση τον Απρίλιο δείχνουν σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα. 
Οι πρόσφατες παροχές στους πελάτες λόγω του ιού της Κίνας που έκανε η ΔΕΗ κοστολογούνται στα 40 εκατ. ευρώ αλλά θα καλυφθούν και με το παραπάνω από το όφελος των 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται λόγω των τιμών των καυσίμων.
Σύμφωνα με αναλυτές ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 5,5 φορές και αυτό τους κάνει αισιόδοξους και προτείνουν για αγορά τη μετοχή. 
Άλλοι αναλυτές είδαν τα αποτελέσματα σε επίπεδο EBITDA και χωρίς τα έκτακτα καλύτερα των εκτιμήσεων. 
Η μετοχή ενισχύεται 2,2% και βρίσκεται στα 2,5560 ευρώ με όγκο 335 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 592 εκατ. ευρώ μετά από 20 λεπτά συνεδρίασης. 

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης