Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λύγισε λόγω του γυρίσματος των ξένων αγορών

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Λύγισε λόγω του γυρίσματος των ξένων αγορών
ΑΓΟΡΑ: Το γύρισμα σε απώλειες άνω του 1% του DAX στο τελευταίο μισάωρο της δικής μας συνεδρίασης μας επηρέασε. Ξεχώρισε βέβαια η ΔΕΗ καθώς οι επενδυτές που πιστεύουν στο turnaround είναι περισσότεροι από αυτούς που βλέπουν πως οι ζημιές παραμένουν μεγάλες τα τελευταία χρόνια.

Οι τράπεζες είχαν πωλητές με αποτέλεσμα να κρατήσουν χαμηλά την αγορά, ενώ ξεχώρισαν και κάποια βαριά χαρτιά τα οποία στήριξαν το δείκτη. Πολύ καλή η εβδομάδα για τον ΟΠΑΠ καθώς κέρδισε πάνω από 1 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 606,41 μονάδες με απώλειες 0,67% και χαμηλό τζίρο 46 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση δεν έχει μεταβολή αφού ξεκίνησε από τα επίπεδα που έκλεισε σήμερα.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Μεταξύ καλών εταιρειών, γνωστές στους αναγνώστες από τις τακτικές αναφορές της στήλης υπάρχουν μεγάλες διαφορές στις αποδόσεις από την αρχή του έτους ή στις κινήσεις από τα χαμηλά. Μάλιστα κάποιες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο τις απώλειες από την αρχή του έτους. Ίσως να υπάρχει ευκαιρία για αύξηση ρευστότητας προκειμένου να εκμεταλλευτούν οι επενδυτές άλλες ευκαιρίες.

Ίσως δηλαδή να πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Μία μετοχή που υποχωρεί μόλις 10% από την αρχή του έτους δίνει ευκαιρία για αύξηση ρευστότητας και τοποθέτηση σε άλλη που χάνει 40%. Πάντα βέβαια να κοιτάμε τα θεμελιώδη. Με άλλα λόγια βάζουμε και κανένα κέρδος στην τσέπη αν υπάρχει.

ΔΕΗ: Στο ξεκίνημα βρέθηκε στα 2,39 ευρώ και στο -4,40% αλλά οι αγοραστές είχαν δύναμη και την πήγαν μέχρι και τα 2,7280 ευρώ και στο +9,12%. Η άποψή μας είναι πως χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα ώστε να μπει μια και καλή σε τροχιά ανάπτυξης. Δεν είναι δυνατό τέτοια επιχείρηση να παραπαίει και κάθε λίγα χρόνια να χρειάζεται κινήσεις και δράσεις σωτηρίας.

Με υψηλό όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση και ισχυρή άνοδο 7,20%. Η τιμή στα 2,68 ευρώ και η αποτίμηση στα 621 εκατ. ευρώ.

AEGEAN: Υψηλή μεταβλητότητα με το υψηλό να είναι στα 5,59 ευρώ αλλά να υποχωρεί γρήγορα και τελικά να κλείνει σε χαμηλό ημέρας και στα 5,20 ευρώ με απώλειες 3,53%. Ο όγκος στις 80 χιλ. τεμάχια.

ΟΠΑΠ: Από τις μετοχές που εντυπωσίασαν την εβδομάδα καθώς κέρδισε πάνω από 1 ευρώ με αφορμή την αύξηση του ποσοστού στη Stoiximan. Στα 7,9450 ευρώ και στο +1,73% με όγκο 521 χιλ. τεμάχια.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Από τις μετοχές που επίσης ξεχώρισαν την εβδομάδα που πέρασε. Σήμερα πήγε μέχρι και τα 1,84 ευρώ, δηλαδή σχεδόν μηδένισε τις απώλειες από την αρχή του έτους. Με όπλο τις μάσκες η μετοχή είχε δυνατή κίνηση. Έδωσε ευκαιρίες για κατοχύρωση κερδών και αύξηση ρευστότητας. Εξακολουθούμε να τη θεωρούμε φθηνή αλλά η κίνηση από 1,40 στα 1,84 ευρώ σε βάζει σε πειρασμούς…

ΕΛΤΟΝ: Σταθερή η πορεία του ομίλου το 2019 με τις πωλήσεις να υποχωρούν οριακά στα 131,2 εκατ. ευρώ από 132,7 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 3,35 εκατ. ευρώ από 3,46 εκατ. ευρώ. Με την τρέχουσα αποτίμηση κοντά στα 35 εκατ. ευρώ η μετοχή παίζει με p/e 10 φορές περίπου.

Η καθαρή θέση είναι στα 52,8 εκατ. ευρώ επομένως και ο δείκτης p/bv είναι ελκυστικός και κάτω από μία φορά. Οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονταν στα 42,6 εκατ. ευρώ εκ των οποίων δάνεια 23,2 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 2,33 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος διατηρούσε αποθέματα 23,1 εκατ. ευρώ και είχε απαιτήσεις 45,5 εκατ. ευρώ.

Θα λέγαμε πως μοναδικός μας πονοκέφαλος είναι το ύψος των απαιτήσεων, οι οποίες αν μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά θα άλλαζαν τελείως την εικόνα καθώς θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ραγδαία τα δάνεια και να βελτιωθούν οι ταμειακές ροές. Η διοίκηση αναφέρει πως οι απομειώσεις που έχει κάνει είναι αρκετές και δε χρειάζεται να κάνει άλλες.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Πιέστηκε σήμερα και έκανε όγκο 89 χιλ. τεμάχια. Πήγε μέχρι τα 1,16 ευρώ και έκανε αρκετά κομμάτια στα χαμηλά. Τελικά έκλεισε στα 1,20 ευρώ με απώλειες 1,96%.

ΕΚΤΕΡ: Αμετάβλητη στα 0,8810 ευρώ αλλά έχει δώσει και αυτή ωραία κίνηση από τα χαμηλά της.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Κάνει υψηλούς όγκους στις τελευταίες συνεδριάσεις και σήμερα ειδικά… ξέφυγε. Άλλαξαν χέρια 50 χιλ. τεμάχια σε λίγα λεπτά και καθοδικά. Μάλλον μας φάνηκαν ενημερωμένες οι δύο πλευρές για τις συναλλαγές. Στα 0,1320 ευρώ και στο -8,33%.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Μηχανάκι στα 8,24 ευρώ και αύξησε τον όγκο στη μετοχή. Οι αγοραστές αν δεν υπήρχε ο πωλητής θα μπορούσαν να την είχαν πάει ψηλότερα. Ο όγκος στις 120 χιλ. τεμάχια και δεν είναι μικρός για τα δεδομένα της.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: 4 συνεχόμενες ανοδικές και περιορισμός των απωλειών από την αρχή του έτους. Η εταιρεία αξίζει περισσότερα και ίσως λόγω της κίνησης της ΣΙΔΜΑ κάποιοι θυμήθηκαν τη διαφορά που έχει η μία με την άλλη.

CENTRIC: Διατηρεί την εξαιρετική της συμπεριφορά μέσα στην κρίση.

Καλό Σαββατοκύριακο

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης