Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στα 6 τρισ. δολ. οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο προγραμμάτων QE το 2020

Fitch: Στα 6 τρισ. δολ. οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο προγραμμάτων QE το 2020
Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο των QE θα φθάσουν τα 6 τρισ. δολάρια το 2020, σύμφωνα με τη Fitch Ratings
Οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing, QE) θα φθάσουν τα 6 τρισ. δολάρια παγκοσμίως το 2020, σύμφωνα με έκθεση της Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών επεκτείνονται εξαιρετικά γρήγορα καθώς αγοράζουν μεγάλες ποσότητες δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων και αυξάνουν τον δανεισμό τους σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στο πλαίσιο των προσπάθειών τους να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού.
«Τα 6 τρισεκ. δολάρια είναι ένα συγκλονιστικό ποσό που ισούται με περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού παγκόσμιου QE που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο 2009 έως 2018.
Η έκταση της ένεσης ρευστότητας έγινε εμφανής όταν θεωρείται ότι στα μέσα Μαρτίου ο ισολογισμός της Fed διαμορφωνόταν στα 4,3 τρισεκ. δολάρια, αλλά στα τέλη Απριλίου (23 Απριλίου) είχε ανέλθει σε 6,5 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ.
Σε μόλις έξι εβδομάδες τον Μάρτιο-Απρίλιο, η Fed αγόρασε συνολικά 1,4 τρισεκ. δολάρια ΗΠΑ, υπερβαίνοντας τις αγορές που πραγματοποίησε καθ 'όλη τη διάρκεια της περιόδου για τα QE1, QE2 και QE3 στο αποκορύφωμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. (…)
Εξίσου εντυπωσιακό, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, η ΕΚΤ αγόρασε περίπου 120 δισεκ. ευρώ σε μόλις τέσσερις εβδομάδες από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου 2020, σε σύγκριση με περίπου 20 δισεκ. ευρώ ανά μήνα πριν από την εξάπλωση του ιού. (…)
Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει επιπλέον 200 δισεκ. στερλίνες.
Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ιαπωνίας επικεντρώνεται στην αγορά περισσότερων ETF (χρηματιστηριακά κεφάλαια) αυξάνοντας τον στόχο της για φέτος σε 12 τρισκε. γεν», σχολιάζει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης