Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P: Υποβαθμίζεται σε σταθερό το outlook της Πορτογαλίας - Στο ΒΒΒ η αξιολόγηση

S&P: Υποβαθμίζεται σε σταθερό το outlook της Πορτογαλίας - Στο ΒΒΒ η αξιολόγηση
Η S&P υποβαθμίζει το outlook της Πορτογαλίας
Σε σταθερό -από θετικό- υποβάθμισε το outlook (προοπτικές) της Πορτογαλίας η S&P, χωρίς να μεταβάλλει την αξιολόγηση «ΒΒΒ» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο αμερικανικός οίκος, οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση των πορτογαλικών αρχών για πολιτικές υπέρ της ανάπτυξης και τα συνετά δημόσια οικονομικά.
«Αναμένουμε η φετινή σοβαρή και συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση θα πλήξει σκληρά την Πορτογαλία.
Η πορτογαλική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7,7% το 2020 και στη συνέχεια να ανακάμψει, κατά 4,2% το 2021 και 4% το 2022. (…)
Αναμένουμε ότι ο παγκόσμιος τουρισμός θα χρειαστεί περισσότερο από ένα χρόνο για να ανακάμψει, υπονοώντας ότι η ανάκαμψη της Πορτογαλίας μπορεί να διαιρεθεί ομοιόμορφα μεταξύ 2021 και 2022, και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να συνεχίσει να καταγράφει μέτρια ελλείμματα φέτος και επόμενο.
Αν και πιστεύουμε ότι ακόμη υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους μπορεί να είναι βιώσιμα σε οικονομίες όπως η Πορτογαλία, όπου το ιδιωτικό χρέος συνεχίζει να μειώνεται, οι τρέχουσες ρυθμίσεις πολιτικής εντός της υρωζώνης δεν είναι βέλτιστες.
Συγκεκριμένα, η ευρωζώνη φαίνεται να κωλύεται, σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από την έλλειψη κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας ικανής να αντιμετωπίσει οικονομικά σοκ, όπως φαίνεται να συμβαίνει με την πανδημία. (…)
Αναμένουμε από τις πορτογαλικές αρχές να συνεχίσουν να ακολουθούν συνετές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.
Η οικονομία της Πορτογαλίας είναι μικρή και ανοιχτή, και οι τομείς υπηρεσιών υψηλής έντασης εργασίας, όπως ο τουρισμός, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο σοκ του COVID-19», σημειώνεται.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις του οίκου:
Image

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης