Επιμένει στις επικίνδυνες προκλήσεις στη Μεσόγειο η Τουρκία - Το Yavuz ξεκίνησε γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου

Επιμένει στις επικίνδυνες προκλήσεις στη Μεσόγειο η Τουρκία -  Το Yavuz ξεκίνησε γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου
«Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο και το Oruc Reis και το Barbaros συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες αλλά και το Yavuz ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου», είπε ο Τούρκος υπουργός
Έρευνες στα δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκίνησε το γεωτρύπανο Yavuz , όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Fatih Donmez σε συνέντευξη του, στο τουρκικό δίκτυο TVNET.
«Αυτή τη στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο και το Oruc Reis και το Barbaros συνεχίζουν τις σεισμικές έρευνες αλλά και το Yavuz ξεκίνησε τις γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου στο σημείο Selcuklu-1», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος ρωτήθηκε αν η Τουρκία έχει στόχο την αναβολή προγράμματος ερευνών και γεωτρήσεων λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου, αλλά απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.
«Από τη στιγμή που έχεις κάνει μια επένδυση για έρευνες είναι μεγαλύτερο το κόστος να σταματήσεις.
Εμείς και σε συσκέψεις που κάναμε με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου και με την βοήθεια του Θεού έχουμε ως στόχο να συνεχίσουμε κανονικά το πρόγραμμα ερευνών και γεωτρήσεων.
Εμείς θα ξεπεράσουμε την κρίση αυτή κι έχουμε την ανάγκη σε αυτά τα προϊόντα καθώς θα αυξηθεί πάλι η ζήτηση», τόνισε, όπως γράφει η Millyet.

Ομόθυμη καταδίκη

Την ανησυχία τους για τις νέες τουρκικές προκλήσεις έχουν εκφράσει ΗΠΑ και Ρωσία, καλώντας παράλληλα σε αποκλιμάκωση και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κύπρο σε δήλωση του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ενώ προτρέπει τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τις επιχειρήσεις «σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη».
Από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη νέα  παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της, σε περιοχή η οποία έχει νομίμως οριοθετηθεί με τη Συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου (2003), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, αναφέρεται, καλύπτει μέρος των ερευνητικών τεμαχίων 6 και 7, τα οποία έχουν δεόντως αδειοδοτηθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑL.
«H εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός των τεμαχίων αυτών αποτελούν αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές εθιμικό δίκαιο, προς αποκλεισμό οποιουδήποτε άλλου κράτος, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», τονίζεται.
Η Λευκωσία αναφέρει πως η εξαγγελθείσα, νέα, τουρκική γεώτρηση, η έκτη σε λιγότερο από ένα χρόνο, «αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, η οποία συνεχίζει την υλοποίηση των παράνομων επεκτατικών της σχεδιασμών, εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας που μαστίζει την ανθρωπότητα».
«Πρόκειται για άλλη μια ''πειρατική'' ενέργεια που συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
Το ίδιο ισχύει και για τις συνεχιζόμενες σεισμικές έρευνες που η Τουρκία διενεργεί παράνομα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη συνεχιζόμενη ''στρατικοποίηση'' των θαλασσών γύρω από την Κύπρο, η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται.
Σύμφωνα με την Λευκωσία, η κλιμακούμενη και προκλητική στάση της Τουρκίας συνιστά, ανάμεσα σε άλλα, «ξεκάθαρη περιφρόνηση προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν, είχε επιβάλει περιοριστικά μέτρα εναντίον δύο ανώτατων αξιωματούχων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων».
«Καλούμε, εκ νέου, όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία ή συνδρομή σε παράνομες δραστηριότητες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα και δικαιώματά της με κάθε νόμιμο μέσο, στη βάση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου» , καταλήγει η ανακοίνωση.
Εικόνα
 

bankingnews.gr

BREAKING NEWS