Γεννηματά: Χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα με 40% επιδότηση του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες

Γεννηματά: Χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα με 40% επιδότηση του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες
Πρέπει να δοθεί άμεσα παράταση στην προστασία της Α’ κατοικίας, σύμφωνα με την Φ. Γεννηματά
«Χρειάζεται άμεσα ένα ειδικό πρόγραμμα επιδότησης εργασίας, με 40% επιδότηση του μισθού των εργαζομένων για 6 μήνες.
Για τις  κλειστές επιχειρήσεις για το 100% των υπαλλήλων τους και για τις υπόλοιπες για όσους εργαζόμενους έθεσαν σε αναστολή», ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όπως επεσήμανε, «τα στοιχεία υπάρχουν στο  ΕΡΓΑΝΗ, άρα μπορούν πολύ γρήγορα, χωρίς γραφειοκρατία και με διαφάνεια να προσδιορισθούν ποιοι είναι οι δικαιούχοι.
Επιπλέον για να ανοίξουν τα ξενοδοχεία πρέπει να επιδοτηθεί ( για τρεις μήνες), ο μισθός των εργαζομένων τους για να μην χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας».
Σχετικά με το που θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι,  η κ. Γεννηματά σημείωσε πως αφορά περίπου ένα  εκατομμύριο εργαζόμενους που το συνολικό ύψος επιδότησης τους  έχει κόστος 2 δισ ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από το πρόγραμμα SURE που εγκρίθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και αντιστοιχεί στην Ελλάδα ποσό μεταξύ 1 έως και 1.5 δις ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα μπορούν να αξιοποιηθούν αδιάθετα 600 εκ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
«Υπάρχουν λοιπόν χρήματα από ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς πρόσθετο δημοσιονομικό  κόστος για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.
Για τις επιχειρήσεις ανέφερε πως «είναι αδιανόητο να ζητά η κυβέρνηση να δίνουν προκαταβολή φόρου για το 2020 με τα δεδομένα του 2019.
Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές ή έχουν πληγεί από την κρίση να έχουν μηδενική προκαταβολή φόρου και όσες λειτουργούν να έχουν στο 50%.
Αυτό το μέτρο δεν έχει κόστος γιατί στο τέλος θα γίνει εκκαθάριση με βάση τα πραγματικά τους έσοδα».
Πρόσθεσε ότι οι αγρότες είναι εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση, ενώ έπρεπε να είναι βασικός πυλώνας για την ανάταξη της  ελληνικής οικονομίας, την επόμενη μέρα.
Ακόμη, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι πρέπει να δοθεί άμεσα παράταση στην προστασία της Α’ κατοικίας,  όπως έχει προτείνει το Κίνημα Αλλαγής με σχετική τροπολογία στη Βουλή,  εξηγώντας πώς «επειδή δεν θέλουμε να κρύβονται πίσω από τους αδύναμους και από αυτούς που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν οι συνειδητοί κακοπληρωτές, έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία για τη συνολική αντιμετώπιση του κρίσιμου θέματος.
Με επιστολή μου στον πρόεδρο της Βουλής ζητήσαμε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής και εκεί να συνθέσουμε μια πρόταση ευρείας πολιτικής στήριξης και κοινωνική αποδοχής, δίκαιη και βιώσιμη».
Όπως ανέφερε, «αν καταλήξει η επιτροπή σε μία κοινά αποδεκτή λύση, θα δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους εταίρους μας.
Αφού δεν ισχύει βέβαια, αυτό που μας λέει ο κ. Τσίπρας, ότι δήθεν μας έβγαλε από τα μνημόνια.
Γιατί και στο συγκεκριμένο θέμα χρειάζεται η έγκριση των εταίρων και δεν μπορούμε μόνοι μας να προχωρήσουμε σε δικές μας εθνικές πολιτικές».
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε τέλος, πως «έχουμε εδώ και πάνω από ένα χρόνο προτείνει μια  bad bank συνολικά για τα κόκκινα δάνεια.
Έπεσαν τότε να μας φάνε γιατί είμαστε – λέγανε – λαϊκιστές και ότι αυτά είναι ξεπερασμένες αντιλήψεις.
Πρόσφατα η ίδια πρόταση διατυπώθηκε δημόσια από το  Διοικητή  της Τράπεζας της Ελλάδας, συζητείται δε ευρέως και στα ευρωπαϊκά όργανα και κερδίζει συνεχώς  έδαφος».
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS