Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι όροι για τα δάνεια 7 δισεκ. ευρώ που θα δοθούν στις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση - Η υπουργική απόφαση

Οι όροι για τα δάνεια 7 δισεκ. ευρώ που θα δοθούν στις επιχειρήσεις με κρατική εγγύηση - Η υπουργική απόφαση
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα προικοδοτηθεί με 2 δισεκ. ευρώ με στόχο να χορηγηθούν δάνεια 7 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2020
Η χορήγηση δανείων με κρατική εγγύηση μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί το βασικό εργαλείο παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το Ταμείο Εγγυοδοσίας θα προικοδοτηθεί με 2 δισεκ. ευρώ με στόχο να χορηγηθούν δάνεια 7 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2020.
Το 50% σε μεσαίες και το 50% σε μεγάλες, μη προβληματικές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης  που πρόκειται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες και δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», το Δημόσιο θα εγγυάται έως το 80% του δανείου και η εγγύηση θα είναι 6ετής.
Θα αφορά νέο χρήμα, δεν θα αποτελεί δηλαδή αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού.

Το ποσό του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της επιχείρησης, (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης) για το 2019 ή  το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης του 2019.
Το επιτόκιο θα καθορίζεται ελεύθερα με βάση τραπεζικά κριτήρια αλλά η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αιτηθεί τη δραστική μείωση των προμηθειών που προβλέπονται σε παρόμοια προγράμματα, εκτιμάται ότι θα συμπιέσει το κόστος.
Έπειτα από τεκμηρίωση και βάσει αιτολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου, το ποσό μπορεί να αυξηθεί πέραν των παραπάνω ορίων για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για τη μικρομεσαία επιχείρηση και για τους επόμενους 12 μήνες για μεγάλη επιχείρηση.
 
Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στο θέμα τόνισε οτι «δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν από τις αρχές Μαΐου οι πληττόμενες επιχειρήσεις».
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι περίπου το 85% των επιχειρήσεων της χώρας έχει ενταχθεί στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορωνοϊό και ένα από τα βασικά εργαλεία για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση.
Το κράτος θα εγγυάται το 80% του δανείου.
Το εν λόγω τραπεζικό εργαλείο αφορά τις επιχειρήσεις που είναι ενήμερες τραπεζικά, δηλαδή πλήρωναν κανονικά τις δόσεις των δανείων τους έως το τέλος του 2019, αλλά και επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους.
Οι επιχειρήσεις, για να λάβουν τα δάνεια, θα προσκομίζουν τον τελευταίο ετήσιο τζίρο τους και η κάλυψη δεν θα γίνεται με υποθήκες ακινήτων, ενώ θα μπορούν να κάνουν αίτηση σε όποια τράπεζα θέλουν.
Κατά τον ίδιο, έχει δοθεί εντολή στις τράπεζες να δίνουν εύκολα τα δάνεια.
Επιπλέον, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα για δανειοδότηση και άνω του 25%.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι για παράδειγμα μια επιχείρηση με τελευταίο ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ που θέλει να πάρει δάνειο 25.000, το 80% από αυτά τα 25.000 είναι εγγυημένο από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως η Τράπεζα της Ελλάδος με απόφασή της, «πήρε πάνω της» το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν ώστε οι τράπεζες να έχουν μηδενικό ρίσκο.
«Όταν ξεκινήσει το πρόγραμμα θα παρακολουθώ τις τράπεζες και την ταχύτητα που εγκρίνουν τα δάνεια. Εάν χρειαστεί να ψηφίσω νόμο για να τα δίνουν αυθημερόν θα το κάνω», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης