Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη λειτουργεί εκ νέου τα εργοστάσια, για να βγει από την οικονομική άβυσσο

Η Ευρώπη λειτουργεί εκ νέου τα εργοστάσια, για να βγει από την οικονομική άβυσσο
Η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομία δεν είναι ένα εύκολο στοίχημα καθώς η παραγωγική αλυσίδα έχει σπάσει
Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην Ευρώπη βάζουν μπροστά τις μηχανές τους σε μια προσπάθεια να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η  οικονομία και να βγει από την άβυσσο που έχει βυθιστεί.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, μεγάλοι κολοσσοί όπως η  Volkswagen, η Airbus και τεράστιες βρετανικές κατασκευαστικές εταιρείες πρόκειται σύντονα να αφήσουν χιλιάδες εργαζομένους τους να επιστρέψουν στις εργασίες τους καθώς η Ευρώπη αρχίζει να βγαίνει σταδιακά από τα Lockdown και βρίσκεται αντιμέτωπη με μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσης της ιστορία.
Εργοστάσια σε Γερμανία και Δανία ξανανοίγουν καθώς τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη χαλαρώσει εκεί, ενώ Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, που χτυπήθηκαν ανελέητα από την πανδημία πρόκειται σύντομα να ακολουθήσουν.
Παρότι οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια ξαναλειτουργούν τίποτα δεν είναι όπως παλιά.
Οι εταιρείες θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής απόστασης και υγιεινής για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους ασφαλείς, αφού η πανδημία σκότωσε στην Ευρώπη περισσότερους από 110.000 ανθρώπους.

Ρεκόρ ανεργίας τον Απρίλιο

Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρηθούν στη "ζωή" οι επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν λάβει εκατοντάδες δισ ευρώ για να αντέξουν την πίεση καθώς ο επιχειρηματικός κλάδος βιώνει μια από τις χειρότερες εποχές του με τον Απρίλιο, να καταγράφει ρεκόρ περικοπών σε θέσεις εργασίας.
Ακόμα και στη Γερμανία, τη μόνη ίσως ευρωπαϊκή χώρα που η οικονομία της μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση, το επιχειρηματικό κλίμα είναι «καταστροφικό», σύμφωνα με το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo.
Η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομία δεν είναι ωστόσο ένα εύκολο στοίχημα καθώς οι μεγάλες βιομηχανίες εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό από μικρότερες και τοπικές επιχειρήσεις οι οποίες παραμένουν σε καθεστώς lockdown ή ακόμη είναι ένα βήμα από την χρεοκοπία και πιθανότατα δεν ξανανοίξουν ποτέ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «σπάει» η παραγωγική αλυσίδα.  
Ο όμιλος PSA για παράδειγμα, δεν έχει κάνει γνωστό πότε θα επαναλειτουργήσει τα εργοστάσια που βρίσκονται στην Ευρώπη ενώ και οι αυτοκινητοβιομηχανίες  Peugeot, Citroen και Opel ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν σύντομα τα εργοστάσια καθώς η αγοραστική δύναμη έχει συρρικνωθεί σημαντικά.
«Είναι σημαντικό να υπάρχει δραστηριότητα στις αντιπροσωπείες προτού πατήσουμε το κουμπί της ενεργοποίησης», δήλωσε στους αναλυτές ο Οικονομικός Σύμβουλος  Philippe de Rovira.
Η έκταση της επανεκκίνησης μάλιστα διαφέρει από χώρα σε χώρα με την Πορτογαλία, για παράδειγμα, η οποία δεν έκλεισε κανένα από τα εργοστάσια στη  διάρκεια της κρίσης.
Image

Μοχλός ανάκαμψης οι αυτοκινητοβιομηχανίες

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη, είναι από τις σημαντικότερες πηγές ενίσχυσης της οικονομίας καθώς απασχολούν 14 εκατομμύρια εργαζομένους σε όλη της ήπειρο.  Αυτό κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει η παραγωγή τους  καθώς θα μπορέσουν να τραβήξουν την οικονομία από την ύφεση.
Η Fiat Chrysler Automobiles NV, η ιταλοαμερικάνικη αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Sevel light van στη νότια Ιταλία και σε άλλα εργοστάσια της χώρας τη Δευτέρα.
Η Ferrari NV σκοπεύει να ανοίξει ξανά τα εργοστάσιά της στο Maranello και την  Modena στις 4 Μαΐου.
Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, έβαλε μπροστά την  παραγωγή του νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου ID.3 στο εργοστάσιο της στο Zwickau της Γερμανίας, την Πέμπτη..
Η Renault SA ξεκίνησε πιο δειλά μια σταδιακή λειτουργία στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα, ξεκινώντας από τρία εργοστάσια κινητήρων και ανταλλακτικών αλλά μόλις το ένα τέταρτο των εργαζομένων της.
Ωστόσο, έχει ανοίξει ξανά τα εργοστάσια της σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Μαρόκο και η Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης