Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι επιπτώσεις του Covid-19 ανά ελληνική εταιρεία – Απώλειες έως και 100% στο τζίρο και άγνωστη η επιστροφή στην κανονικότητα

Οι επιπτώσεις του Covid-19 ανά ελληνική εταιρεία – Απώλειες έως και 100% στο τζίρο και άγνωστη η επιστροφή στην κανονικότητα
Προς τα τέλη του έτους βλέπουν κάποιες εταιρείες την επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις
Απώλεια εσόδων κοντά στο 100% παρουσιάζουν αρκετές εταιρείες λόγω του lockdown, αλλά λίγες είναι αυτές που έχουν δώσει ενημέρωση για τις επιπτώσεις στο πρώτο τρίμηνο και στο δεύτερο.
Σε αρκετές τηλεδιασκέψεις οι αναλυτές έχουν βγάλει κάποια χρήσιμα συμπεράσματα και προσπαθούν να αποτυπώσουν τις επιπτώσεις με άγνωστο ΧΑ το πότε θα ξεκινήσει η κατανάλωση να επιστρέφει στην κανονικότητα.
Ανάλογα με τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων οι επιπτώσεις διαφέρουν.
Για καταστήματα λιανικής οι απώλειες αγγίζουν το 100% και όποιες πωλήσεις γίνονται είναι αυτές των eshop οι οποίες καταγράφουν μεγάλη αύξηση αλλά στις περισσότερες εταιρείες δεν μπορούν να καλύψουν την απώλεια λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων λιανικής.
Οι πωλήσεις καυσίμων επίσης έχουν μειωθεί δραματικά επηρεάζοντας τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ και Motor Oil, οι οποίες πλήττονται και από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου λόγω των αποθεμάτων που διαθέτουν.
Η βιομηχανία, η οικοδομική δραστηριότητα, οι κλωστοϋφαντουργία, οι εταιρείες αλουμινίου επίσης έχουν κλείσει και οι πωλήσεις στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται μέσω των αποθεμάτων.
Οι εταιρείες έχουν αναστείλει συμβάσεις και ωφελούνται από την κάλυψη των μισθών και των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος, ενώ άλλες έχουν όφελος από τη μείωση του ενοικίου και άλλες θα γράψουν απώλειες και θα περιμένουν να κάνουν χρήση του φορολογικού κινήτρου που δίνει η κυβέρνηση.
Αναλυτικά και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι παρακάτω εισηγμένες έχουν ποσοτικοποιήσει περισσότερο τις επιπτώσεις.

ΔΕΗ

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν το Μάρτιο αλλά σύμφωνα με τη διοίκηση τον Απρίλιο δείχνουν σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα.
Οι πρόσφατες παροχές στους πελάτες λόγω του ιού της Κίνας που έκανε η ΔΕΗ κοστολογούνται στα 40 εκατ. ευρώ αλλά θα καλυφθούν και με το παραπάνω από το όφελος των 200 εκατ. ευρώ που αναμένεται λόγω των τιμών των καυσίμων.
Η διοίκηση  σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές στα πρωινά τους σχόλια επανέλαβε την εκτίμηση για EBITDA το 2020 στην περιοχή γύρω από τα 700 εκατ. ευρώ.

Intralot

Σύμφωνα με τα στοιχεία του H2GC, η τρέχουσα πρόβλεψη για την αγορά των τυχερών παιχνιδιών δείχνει ότι το GGR σε παγκόσμιο επίπεδο για το 2020 αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 2013 και 2012, δηλαδή περίπου 400 δισ. δολάρια 15% χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19, έχοντας επηρεαστεί σημαντικά μεταξύ άλλων παραγόντων από την αναβολή ή την ακύρωση σημαντικών αθλητικών γεγονότων και αγώνων παγκοσμίως
Η απαγόρευση κυκλοφορίας (lockdown), το κλείσιμο των καταστημάτων και η έλλειψη
περιεχομένου αθλητικών στοιχημάτων είναι οι κύριες πηγές επιπτώσεων στα έσοδα της εταιρίας κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου, είτε καθολικά όπως στην Μάλτα, την Αυστραλία και το Μαρόκο είτε μερικώς όπως στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και τη Χιλή.
Αναμένουμε επί του παρόντος ότι ο αντίκτυπος της κρίσης στα ακαθάριστα έσοδα GGR του
Ομίλου θα κορυφωθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 και υποθέτουμε μια βαθμιαία επιστροφή στα προϋπολογισμένα επίπεδα μέχρι τον Νοέμβριο / Δεκέμβριο 2020, καθώς η δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει πιθανώς από τον Ιούνιο 2020 και μετά. Αξιολογώντας τα δεδομένα του Μαρτίου και των αρχών Απριλίου 2020 και τις διαθέσιμες
προβλέψεις του lockdown ανά περιοχή, η βέλτιστη εκτίμηση της εταιρίας για τις επιπτώσεις για το 2020 κυμαίνεται από 25-30 εκατ. Ευρώ σε επίπεδο EBITDA του Ομίλου.

Κλουκίνας-Λάππας

Η εταιρεία το Α' δίμηνο του 2020 σημείωσε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Μετά από την εξάπλωση του COVID-19 και την υποχρεωτική αναστολή  της λειτουργίας όλων των καταστημάτων λιανικής από 18/03/2020, υπήρξε μείωση του τζίρου η οποία όμως περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2019, με αποτέλεσμα για το διάστημα 18/3-22/4/2020 να καταφέρει να διατηρήσει το 48% του τζίρου της αντίστοιχης συγκριτικής περιόδου.
Συνεπώς η διοίκηση εκτιμά ότι το A' τετράμηνο του 2020 θα κλείσει με μια υποχώρηση του κύκλου εργασιών της εταιρίας της τάξεως του 23%.

AS COMPANY

Το πρώτο δίμηνο του 2020 ο Όμιλος παρουσίαζε βελτίωση των πωλήσεων σε ενοποιημένη βάση περίπου 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ήδη όμως, από τις αρχές Μάρτιου 2020 έχει παρατηρηθεί - λόγω της πανδημίας του COVID-19 αντιστροφή αυτής της βελτιωμένης πορείας, τάση που αναμένεται να συνεχισθεί και στους επόμενους μήνες.
Αναμένοντας ότι οι ειδικές συνθήκες του λιανικού εμπορίου αναμένεται να επηρεάσουν τη λειτουργία της αγοράς καθ’ όλο το δεύτερο τρίμηνο του 2020, η Διοίκηση εκτιμά πως η αρνητική επίδραση στις πωλήσεις θα κυμανθεί σε επίπεδο περίπου -30% σε ετήσια βάση σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά μεγέθη, εφόσον η διάρκεια των εκτάκτων μέτρων (κλειστά τα καταστήματα λιανικής) δεν υπερβεί τις 10 εβδομάδες .

INTERTECH

Μετά από συνεννόηση με τον βασικότερο της προμηθευτή, εξασφάλισε επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής υποχρεώσεων καθώς επίσης και αναβολή προγραμματισμένων παραλαβών προϊόντων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητά της το άμεσο χρονικό  διάστημα.
Η εταιρεία κατά το πρώτο δίμηνο του 2020 παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 16%,   ποσοστό που όμως  διακυβεύεται στους επόμενους μήνες λόγω των επιπτώσεων αυτής της πανδημίας στην οικονομία.

Αττικές Εκδόσεις

Τα έσοδα διαφήμισης μηνός Μαρτίου στο σύνολο των μέσων του ομίλου παρουσίασαν απώλειες της τάξης του 32% σε σχέση με τον αντίστοιχο  μήνα του προηγούμενου έτους.
Η πτώση ήταν μεγαλύτερη στα παραδοσιακά μέσα (έντυπα, ραδιόφωνα της τάξης του 35%), ενώ τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης συγκράτησαν το συνολικό ρυθμό των απωλειών στο -20%.

Ικτίνος

Οι πωλήσεις  προς την Κίνα  στο πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν αισθητά μειωμένες, ενώ κάμψη αναμένεται και στο 2ο τρίμηνο  του έτους.
Ανάκαμψη προβλέπεται το β εξάμηνο του 2020.
Σημειώνεται ότι το 96% των πωλήσεων της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. κατευθύνεται σε αγορές του εξωτερικού, ενώ πάνω από το 50% των εξαγωγών κατευθύνονται στην Κίνα.
Η εταιρεία για τις πρώτες 45 ημέρες του 2020 είχε μια αύξηση του κύκλου εργασιών 24%. Μετά όμως από την εξάπλωση του COVID-19 υπήρξε μείωση του τζίρου κατά 40% καταλήγοντας να κλείσει το α τρίμηνο του 2020  με μια υποχώρηση του κύκλου εργασιών κατά 22%.

Lamda Development

Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 με απόφαση της κυβέρνησης ανεστάλη η λειτουργία των τριών εμπορικών κέντρων του Ομίλου στις 13/3/2020.
Τα έσοδα από την εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων και των ταμιακών ροών του Ομίλου.
Επιπροσθέτως ο Όμιλος έχει απολέσει εξολοκλήρου τα έσοδα από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων καθώς επίσης τα έσοδα από την διαφημιστική εκμετάλλευσή των χώρων των εμπορικών κέντρων και το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών.
Επίσης έχει απολέσει τα έσοδα των εμπορικών καταστημάτων στην Μαρίνα Φλοίσβου.
Τόσο η απώλεια εισοδήματος από την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών κέντρων του Ομίλου όσο και η επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια λόγω του γεγονότος ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη.
Ενδεικτικά το σύνολο του εσόδου από την εκμετάλλευση των εμπορικών κέντρων του Ομίλου και την Μαρίνα Φλοίσβου σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 7,0 εκατ. ευρώ.
Η επίπτωση σε μηνιαία βάση, στα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου εκτιμάται στο ποσό των 6,5 εκατ. ευρώ περίπου.
Το ποσό αυτό μετά από την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας που αναλογούν στο EBITDA των εμπορικών κέντρων GOLDEN HALL και MED COSMOS και την Μαρίνα Φλοίσβου εκτιμάται στο ύψος των 5,3 εκατ. ευρώ.
Η επίπτωση στην καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) και στο NAV ανά μετοχή σε μηνιαία βάση εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ποσό των 4 εκατ. ευρώ και 0,023 ευρώ ανά μετοχή αντίστοιχα.

ΟΠΑΠ

Ο οικονομικός αντίκτυπος σε μηνιαία βάση, υποθέτοντας επέκταση των υφιστάμενων περιορισμών, εκτιμάται σε ευρώ 130-140 εκατ. σε επίπεδο Καθαρών Εσόδων προ Εισφορών (GGR) και σε ευρώ 50-53 εκατ. σε επίπεδο Κερδών προ τόκων, φόρων κι αποσβέσεων (EBITDA). Η εταιρεία προχωρά ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να περιορίσει αυτόν τον πιθανό αντίκτυπο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης