Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το deal της Eurobank… θα κλείσει παρά την χρηματιστηριακή απαξίωση της DoValue με μόλις 479 εκατ – Πίεση και στην Intrum

Το deal της Eurobank… θα κλείσει παρά την χρηματιστηριακή απαξίωση της DoValue με μόλις 479 εκατ – Πίεση και στην Intrum
Το βασικό σενάριο είναι ότι τελικώς το deal θα κλείσει μεταξύ της Eurobank και της DoValue παρά την υφιστάμενα προβλήματα που δεν είναι αξεπέραστα....
Δεν έχουν υποστεί μεγάλη χρηματιστηριακή απαξίωση μόνο οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδος λόγω του κορωνοιού.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν χρηματιστηριακή αξία 10 δισεκ. που έχει υποχωρήσει στα 3,5 δισεκ. με την Alpha bank και Πειραιώς με κεφαλαιοποίηση κάτω από 1 δισεκ., την Εθνική πέριξ του 1 δισεκ. και της Eurobank μόλις 1,25 δισεκ.
Funds που έχουν κλείσει σημαντικά deals στην Ελλάδα στα προβληματικά δάνεια επίσης έχουν υποστεί μεγάλη χρηματιστηριακή απαξίωση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της DoValue μέτοχος της οποίας είναι το Fortress, η μετοχή έχει υποχωρήσει από 12,62 ευρώ στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στα 5,94 ευρώ.
Η αποτίμηση από 1 δισεκ. έχει υποχωρήσει στα 479 εκατ ευρώ.
Ταυτόχρονα και η Intrum στην Σουηδία αποτιμάται στα 12,3 ευρώ ανά μετοχή με υψηλό 27,87 ευρώ ανά μετοχή ή 303 Σουηδικές κορώνες.
Η κεφαλαιοποίηση της Intrum ανέρχεται στα 1,6 δισεκ. ευρώ.
Γιατί  όμως εστιάζουμε στην DoValue;
Ως γνωστό η DoValue έχει κλείσει συμφωνία με την Eurobank για το πρόγραμμα Cairo 7,5 δισεκ. ευρώ τιτλοποίηση προβληματικών δανείων και την εταιρία διαχείρισης FPS.
Ουσιαστικά η DoValue θα αγοράσει και θα διαχειριστεί σχεδόν 30 δισεκ. ευρώ προσφέροντας 248 εκατ και 40 εκατ σε επόμενη φάση.
Ο καιρός έχει περάσει, ο Απρίλιος 2020 ολοκληρώνεται και η DoValue ακόμη δεν έχει καταβάλλει τα 248 εκατ ευρώ, τα οποία έπρεπε να καταβάλλει εδώ και μήνες.  
Ο βασικός λόγος δεν είναι μόνο ότι μια εταιρία που έχει αξία στο χρηματιστήριο 479 εκατ πως θα καταβάλλει 248 εκατ δηλαδή το 52% της αποτίμησης της…
Ο βασικός λόγος σχετίζεται με τον κορωνοιό και την δομή των NPEs αλλά και τις παραδοχές του deal.
Λόγω της οικονομικής ύφεσης που προκαλεί ο κορωνοιός πολλές από τις παραδοχές στους ισολογισμούς των τραπεζών έχουν αλλάξει παρά την ελαστικοποίηση των κριτηρίων σε προβληματικά δάνεια και κεφάλαια.
Η DoValue είναι πιθανό να ζητάει επαναξιολόγηση του deal με την Eurobank, αν και μια από τις ιδιαιτερότητες του deal της Eurobank είναι ότι χαρίζει το mezzanine bond το μεσαίο ομόλογα από τα τρία που θα εκδοθούν – κύριο, μεσαίο, μικρό μη εξασφαλισμένο.
Τα mezzanine bond προ κορωνοιού είχαν αξία σχεδόν μηδέν, μετά τον κορωνοιό θα έχουν αξία επίσης μηδέν με χειρότερες προδιαγραφές.
Πιθανότατα κάποιοι από τους όρους του βασικού deal θα αλλάξουν σύντομα και εφόσον αυτό συμβεί, π.χ. στις σχεδιαζόμενες αποδόσεις κ.α. τότε θα κλείσει.
Ένας από τους βασικούς λόγους που η αποτίμηση της Eurobank στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει πιεσθεί είναι και οι καθυστερήσεις με την DoValue πέραν από τον κορωνοιό – αν και τα δύο προφανώς και συνδέονται –
Το βασικό σενάριο είναι ότι τελικώς το deal θα κλείσει μεταξύ της Eurobank και της DoValue παρά την υφιστάμενα προβλήματα που δεν είναι αξεπέραστα.
Στο βασικό σενάριο που θα κλείσει το deal Eurobank με DoValue – έχει πιθανότητες 95% η μετοχή θα μπορούσε να αναρριχηθεί της Eurobank στα 0,50 ευρώ έναντι τρέχουσας 0,337 με 0,34 ευρώ.
Εάν σε ένα πολύ περιορισμένης πιθανολόγησης σενάριο - μόλις 5% -  δεν κλείσει το deal η μετοχή της Eurobank θα μπορούσε να υποχωρήσει στα 0,17 με 0,20 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης