Στις 18:00 αύριο 28/4 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση του lockdown – Κρίσιμες ημερομηνίες με αρχή 4/5, πρόβλημα τα σχολεία

Στις 18:00 αύριο 28/4 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την άρση του lockdown – Κρίσιμες ημερομηνίες με αρχή 4/5, πρόβλημα τα σχολεία
Το ζήτημα των σχολείων παραμένει σοβαρό ζήτημα για τον κορωνοιό - Τι σενάρια εξετάζονται
(upd) Μετά από 40 ημέρες lockdown, που παρέλυσε τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα, λόγω  του covid -19 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα σημάνει την Τρίτη 28 Απριλίου 2020 σε τηλεοπτικό του μήνυμα στις 18:00 το απόγευμα προς τους Έλληνες πολίτες τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να τηρηθούν οι οδηγίες περί προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης ως μέτρο προστασίας απέναντι στη νόσο.
Το διάγγελμα του πρωθυπουργού ήταν προγραμματισμένο αρχικά για τη Δευτέρα 27/4 αλλά το θέμα των σχολείων, φαίνεται πως ήταν εκείνο που μετέθεσε τις δηλώσεις Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα, δηλαδή την Τρίτη 28 Απριλίου.  
Στο μήνυμα του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τους κανόνες συλλογικής υγιεινής, ενώ θα κάνει αναφορά στην αποκλιμάκωση των μέτρων.
Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο κ.Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το σχέδιο και κατόπιν οι αρμόδιοι υπουργοί θα εξειδικεύσουν τη στρατηγική της κυβέρνησης, παρουσιάζοντας τις δέουσες λεπτομέρειες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο είναι έτοιμο, τέθηκαν οι τελευταίες πινελιές και το μόνο «αγκάθι» που υπάρχει, είναι αυτό των σχολείων, όπου παρατηρούνται διχογνωμίες σχετικά με την αναγκαιότητα να επιστρέψουν στις τάξεις μαθητές γυμνασίων και δημοτικών.
Άλλωστε, διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά  και συνεχείς συζητήσεις και το Σάββατο (25/4/2020), ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα και προοδευτικής άρσης των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Στο πρώτο κύμα άρσης των σημερινών περιορισμών που εφαρμόζονται, θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα της ατομικής άθλησης και προπόνησης σε εξωτερικούς χώρους.
Στόχος των συσκέψεων ήταν να μπουν στο μικροσκόπιο όλες οι λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο θα ανακοινώσει με διάγγελμα ο πρωθυπουργός.
Στο Μαξίμου αξιολογούνται τα στοιχεία,  τόσο από τους επιστήμονες του υγειονομικού τομέα, όσο και εκείνα που αφορούν στην πορεία της οικονομίας, αλλά και να οριστικοποιηθούν οι παράμετροι εξόδου από την καραντίνα.
Πάντως, σε όλους τους τόνους οι επιστημονικοί σύμβουλοι, κυβερνητικά στελέχη, αλλά και οι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία, έχουν τονίσει πως απαιτείται προσοχή και υπομονή για μια αργόσυρτη επαναφορά στην κανονικότητα, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας σχετικά με τη διασπορά και τον έλεγχο της λοίμωξης του κορωνοϊού στην κοινότητα,  αλλά και την ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, έτσι ώστε  να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εκτροπής.

Το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα - Που θα εστιάσει ο πρωθυπουργός 

Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του  προς τον ελληνικό λαό, αφού τονίσει πως με τις θυσίες, τη συνέπεια και την πειθαρχία που επέδειξε ο ελληνικός λαός, κερδήθηκε η πρώτη μάχη με τη νόσο, θα τονίσει, πως θα πρέπει η διαδικασία μετάβασης στην κανονικότητα να γίνει με όλα τα μέτρα προφύλαξης και κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκειμένου να μη χαθούν όσα με κόπο κατακτήθηκαν.
Αυτό που θα κάνει σαφές ο πρωθυπουργός είναι πως σε καμία περίπτωση η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που θα διαρκέσει για περίπου ένα δίμηνο δεν σημαίνει ότι θα πάψουν να ισχύουν περιορισμοί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συνοπτικά οι ημερομηνίες – ορόσημο προς την έξοδο από το lockdown:

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020:
Ανοίγουν, υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία για συγκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Δευτέρα 4 Μαΐου:
Ανοίγουν καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και υπηρεσίες του Δημοσίου.
Η λειτουργία τους θα συνοδεύεται από κανόνες, όπως συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά και ραντεβού για τα κομμωτήρια.

Δευτέρα 11 Μαΐου ή Δευτέρα 18 Μαΐου 2020
Ανοίγουν καφέ, εστιατόρια και πιθανώς εμπορικά κέντρα.
Οι όροι λειτουργίας θα είναι  ιδιαίτερα αυστηροί, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τραπέζια μόνο στους εξωτερικούς χώρους σε πρώτη φάση.
Όσον αφορά στα εστιατόρια μπορεί η επανεκκίνησή τους να λάβει χώρα στο τρίτο κύμα, αφού ειδικά στο εσωτερικό θα πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις όχι μόνο μεταξύ των τραπεζιών αλλά και ανάμεσα στους συνδαιτυμόνες.  
Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα καταστημάτων, θα εξαρτάται από την επιδημιολογική παρατήρηση και την πορεία των κρουσμάτων εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Δευτέρα 25 Μαΐου ή Δευτέρα 1 Ιουνίου:
Ανοίγουν γυμναστήρια, κινηματογράφοι και θέατρα, πάλι με αυστηρούς όρους λειτουργίας για τις αποστάσεις μεταξύ των πελατών. 
Εάν τα εστιατόρια δεν ανοίξουν στο δεύτερο κύμα, τότε θα λειτουργήσουν και αυτά στις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Δευτέρα 1 Ιουνίου:
Πλήρης επανεκκίνηση των δικαστηρίων ενώ μπορεί να παραταθεί το δικαστικό έτος για ένα μήνα.

Δευτέρα 15 Ιουνίου:
Οι αποφάσεις για τα ξενοδοχεία συνδυάζονται με την άρση των περιορισμών στα δρομολόγια των πλοίων και στις πτήσεις από το εξωτερικό.
Πάντως πρώτα θα πρέπει  να ανοίξουν τα 12μηνης λειτουργίας και αργότερα εκείνα που βρίσκονται σε νησιά και πληρούνται προϋποθέσεις για τη λειτουργίας τους για ένα εύλογο χρονικά διάστημα. 
Η επανεκκίνηση του τουρισμού προγραμματίζεται μέσα στον Ιούνιο.
Στο ενδιάμεσο θα μειωθούν οι περιορισμοί κυκλοφορίας όχι όμως για πάρκα, παραλίες και μεγάλους ανοιχτούς δημόσιους χώρους, ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός με κίνδυνο τη διασπορά του ιού.
   
Απαγόρευση κυκλοφορίας – Δευτέρα 4 Μαΐου:
Ελευθερία στις μετακινήσεις αλλά πιθανώς με διατήρηση των sms στο 13033 ή με έγγραφα μετακινήσεων όμως προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες και με περισσότερες επιλογές ανάλογα με τις κατηγορίες οικονομικών δραστηριοτήτων που τίθενται σε επαναλειτουργία.
Οι περιορισμοί σε κάθε περίπτωση θα παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.

 Πτήσεις –  Δευτέρα 18 Μαΐου:
Επανεξετάζεται η απαγόρευση πτήσεων από και προς Ιταλία, Βρετανία, Ολλανδία, Ισπανία και Τουρκία για τις οποίες υπάρχει απαγορευτικό μέχρι τις 15 Μαΐου, εφόσον ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να έχει ο επιβάτης μαζί του έγγραφο, που να αποδεικνύει πως το τελευταίο 15νθήμερο δεν παρουσιάζει προβλήματα υγείας.   
 
Πλοία – Μέσα Μαζικής Μεταφοράς -  Δευτέρα 4 Μαΐου 2020:
Για τα δρομολόγια των πλοίων υπάρχει απαγορευτικό μέχρι τις 4 Μαΐου και τότε θα επανεξεταστεί το μέτρο.
Όσον αφορά στα Μέσα Μεταφοράς στην πόλη, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους επιβάτες.  

Σχολεία:
Προτεραιότητα η Γ’ Λυκείου με πιθανές ημερομηνίες επανέναρξης των μαθημάτων στις 11 ή 18 Μαΐου με στόχο οι πανελλαδικές να διεξαχθούν εντός του Ιουνίου.
Και εδώ θα τηρηθούν  οι αποστάσεις και ουσιαστικά τα τμήματα θα «σπάσουν» σε περισσότερες αίθουσες για να μην υπάρξει συγχρωτισμός.
Οι μαθητές των μικρότερων βαθμίδων θα επιστρέψουν για λίγες μέρες στα σχολεία και θα δώσουν ραντεβού με τις αίθουσες τον Σεπτέμβριο. 
Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι στις 11 Μαΐου ξεκινούν τα μαθήματα για τους μαθητες της τρίτης Λυκείου οποίοι θα δώσουν και πανελλήνιες εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο ενώ οι υπόλοιπες βαθμίδες θα ανοίξουν σταδιακά.
Η 25η Μαΐου είναι η πιθανότερη ημερομηνία έναρξης για τα γυμνάσια, τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και ίσως και για τα δημοτικά σχολεία.
Πιθανή είναι η εναλλάξ λειτουργία ιδιαίτερα στα δημοτικά, δηλαδή εξετάζεται τη μία εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί να κάνουν μάθημα με 15 μαθητές της τάξης και την άλλη εβδομάδα με τους υπόλοιπους. 
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS