Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μαύρη τρύπα 5 δισ στον e-ΕΦΚΑ και μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας ως 534 ευρώ το ειδικό επίδομα απ΄ όπου θα παρακρατούνται εισφορές

tags :
Μαύρη τρύπα 5 δισ στον e-ΕΦΚΑ και μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας ως 534 ευρώ το ειδικό επίδομα απ΄ όπου θα παρακρατούνται εισφορές
Ήδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων υπάρχει πρόβλημα και ενδέχεται να χαθούν από εισφορές στον e-ΕΦΚΑ
Μαύρη τρύπα 5 δισ ευρώ στον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων  (2,5 δισ το δίμηνο Μάρτιος-Μαϊος 2020) και ελαστική εργασία που σχεδιάζονται ενόψει της σταδιακής άρσης των μέτρων αλλά και της αύξησης της ανεργίας, δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού.
Ήδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων υπάρχει πρόβλημα και ενδέχεται να χαθούν από εισφορές στον e-ΕΦΚΑ, καθώς άπτονται στη διακριτική ευχέρεια των εργοδοτών περιπτώσεις που εργάζονται και δεν φαίνονται στο σύστημα πότε και ποιες ώρες, καθώς στην ΕΡΓΑΝΗ δηλώνονται τώρα μόνο οι εργαζόμενοι και όχι τα ωράρια και οι μέρες απασχόλησης, οι εξής περιπτώσεις:
1. Ωρομίσθιοι στους οποίους δεν δηλώνονται ώρες, καθώς και ωρομίσθιοι που είναι σε αναστολή σύμβασης και έλαβαν τα 800 ευρώ. Στις περιπτώσεις που αμείβονται με χαμηλότερα ποσά, θα κληθούν οι εργοδότες για το μήνα Μάϊο να πληρώσουν εισφορά επί ποσών (800 ευρώ μεικτά) τα οποία ουδέποτε έδιναν, δηλαδή 266 ευρώ.
2.  Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού, (παρατάθηκε το μέτρο μέχρι 10 Μαϊου) ο προϋπολογισμός πληρώνει τις 3 μέρες στα ταμεία και τη μία ο εργοδότης.
3. Εργαζόμενοι που μπαινοβγαίνουν από την αναστολή σύμβασης.
Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και μόνο για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο (45 μέρες) ο προϋπολογισμός καλείται να καλύψει ασφαλιστικές εισφορές ύψους 350 εκατ. ευρώ και σε σύνολο εφόσον συνεχιστεί η καραντίνα 700 εκατ ευρώ. Ταυτόχρονα με 800 εκατ. ευρώ λιγότερες εισπράξεις από τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ) λόγω της έκπτωσης 25% στις εισφορές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη στο bankingnews περίπου 2 δισ ευρώ από μείωση εσόδων θα κοστίσει η αύξηση της ανεργίας κατά 4% εφόσον από το 16,5% πάει στο 21%.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη οι εισφορές Φεβρουαρίου δείχνουν μείωση της τάξης του 10% με 12% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Το πρώτο διάστημα της κρίσης, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι το έλλειμμα στα έσοδα του ασφαλιστικού θα καλυφθεί από το κράτος. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, στην περίπτωση που τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις ισχύσουν για 3 μήνες, ήτοι δύο 45ήμερα, το κόστος που θα πρέπει να καταβάλλει το δημόσιο προς τον e-ΕΦΚΑ ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε χθες ότι το  Δημόσιο θα καλύπτει ένα μέρος και συγκεκριμένα το 40% έως 60% στη διαφορά του μισθού που θα δίνει ο εργοδότης στον εργαζόμενο, ταυτόχρονα με τις ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα με τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας-όπου χρειάζεται παράταση λόγω της πανδημίας- μπορεί να εφαρμόζεται και το μέτρο της ενδοομιλικής μεταφοράς εργαζομένων, που αφορά επίσης επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ και για όσο χρόνο πλήττονται.
Το μέτρο προβλέπει πως ο εργοδότης μπορεί να μεταφέρει προσωπικό από επιχείρηση του ομίλου σε επιχείρηση του ιδίου ομίλου κατόπιν σχετικής μεταξύ τους συμφωνίας.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας, για το επόμενο διάστημα:
-Το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ θα καταβάλλεται σε εργαζόμενους που είναι σε αναστολή σύμβασης - είτε είναι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές είτε υπολειτουργούν. Με την απλή διαφορά ότι θα είναι 800 μεικτά μείων τις ασφαλιστικές εισφορές (266 ευρώ) 534 ευρώ.
Περιπτώσεις ωρομισθίων ή μερικής απασχόλησης θα προβλέπουν αναλογία στο ωρομίσθιο, ή τα μισά των 534 ευρώ και τα υπόλοιπα ως τα 534 θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό, όπως επίσης και οι εισφορές.
 
 Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης