Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2019 της ΑΝΕΚ και το μήνυμα της καθαρής θέσης

tags :
Μια ματιά στα αποτελέσματα χρήσης 2019 της ΑΝΕΚ και το μήνυμα της καθαρής θέσης
Οι ομολογιούχοι έχουν υποβάλει δηλώσεις άσκησης μετατροπής των ομολογιών σε κοινές μετοχές της ΑΝΕΚ συνολικού ύψους 10,8 εκατ. ευρώ
Θετικά μηνύματα στέλνει ο ισολογισμός της ΑΝΕΚ για τη χρήση 2019, καθώς από τη μία ο όμιλος κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις αλλά κυρίως να μειώσει τα κόστη με αποτέλεσμα να βγάλει κέρδη και να γυρίσει και πάλι θετική η συνολική καθαρή θέση.
Βέβαια το 2020 λόγω Covid-19 αποτελεί μία δύσκολη χρήση και για τη συγκεκριμένη εταιρεία καθώς οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί κάνουν τα καράβια να πηγαίνουν στους προορισμούς τους σχεδόν άδεια.
Ο τζίρος ανήλθε στα 173,9 εκατ. ευρώ από 168,2 εκατ. ευρώ με το κόστος πωληθέντων να μειώνεται στα 133,6 εκατ. ευρώ από 136,6 εκατ. ευρώ.
Έτσι τα μικτά κέρδη ανήλθαν στα 40,2 εκατ. ευρώ από 31,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 2,5 εκατ. ευρώ από ζημιές 13,8 εκατ. ευρώ.
Και μπορεί η καθαρή θέση που αφορά τους ιδιοκτήτες της μητρικής να είναι αρνητική ακόμα κατά 9,2 εκατ. ευρώ από -16 εκατ. ευρώ αλλά το σύνολο (το οποίο αποτελεί κριτήριο για την επιτήρηση) είναι θετικό κατά 3,3 εκατ. ευρώ από 8,8 εκατ. ευρώ.
Έτσι δε μπορεί να αποκλειστεί η δυνατότητα άρσης της επιτήρησης για την εισηγμένη, ενώ τονίζεται πως προχωράει μετατροπή δανείων σε μετοχές, εξέλιξη που θα ενισχύσει περαιτέρω την καθαρή θέση καθώς της μητρικής παραμένει αρνητική.
Σημειώνεται πάντως και το γεγονός πως οι τραπεζικές υποχρεώσεις έχουν γίνει βραχυπρόθεσμες και είναι ύψους 258,7 εκατ. ευρώ.
Έτσι το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό.
Οι ταμειακές ροές πήγαν καλά με αποτέλεσμα να σημειωθεί και αύξηση ταμειακών διαθεσίμων στα 8,5 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως βάσει δανειακών συμβάσεων προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής μέρους του ομολογιακού δανείου σε μετοχές, σε περίπτωση ύπαρξης αρνητικών ιδίων κεφαλαίων και επαναφοράς τους σε θετικό επίπεδο.
Ήδη, οι ομολογιούχοι έχουν υποβάλει δηλώσεις άσκησης μετατροπής των ομολογιών σε κοινές μετοχές της Εταιρείας.
Κατά το χρόνο που θα συντελεστούν όλες οι διαδικαστικές προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος μετατροπής των εν λόγω ομολογιών, θα επέλθει αύξηση του μετοχικού
κεφαλαίου της Εταιρείας κατά το ποσό των 10,8 εκατ. ευρώ με την έκδοση 36.146.665 νέων κοινών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 η κάθε μία.
Η σχετική διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης