Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις διεθνείς αγορές, πάνω από τις 620 μονάδες ο Γ.Δ.

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Ακολουθεί τις διεθνείς αγορές, πάνω από τις 620 μονάδες ο Γ.Δ.
ΑΓΟΡΑ: Από τη μία η διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρα από τους οίκους αξιολόγησης με υποβάθμιση μόνο των προοπτικών αλλά σε σταθερές και όχι αρνητικές, και από την άλλη των θετικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών δίνει ένα αέρα αισιοδοξίας στο ξεκίνημα. Ίσως οι οίκο αξιολόγησης να εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι απέναντι σε αυτή τη κρίση έναντι προηγούμενων.

Επιπλέον τα μέτρα χαλάρωσης που ετοιμάζουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη για την άρση του lockdown δίνει ένα επιπλέον αέρα αισιοδοξίας στις αγορές. Το ξεκίνημα της αγοράς ήταν πάνω από +1% αλλά δεν είχαν ανοίξει αρκετά βαριά χαρτιά όπως τράπεζες.

Μόλις άνοιξαν και οι τράπεζες η αγορά πήγε στο +2,5%. Καλό το άνοιγμα και για την Coca Cola με άνοδο άνω του 4%. Ο Γενικός Δείκτης κινείται πάνω από τις 630 μονάδες με την πλειονότητα των μετοχών να έχουν καλή άνοδο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έχουν υστερήσει, ίσως και λόγω των εκτιμήσεων για τα νέα κόκκινα δάνεια. Σήμερα έχουν άνοδο όλες οι συστημικές άνω του 4% με την Alpha Bank και την Εθνική να έχουν λίγο καλύτερη πορεία στα πρώτα λεπτά.

ΔΕΗ: Συνεχίζει ανοδικά παρά τη σημαντική άνοδο της περασμένης Παρασκευής. Οι επενδυτές ποντάρουν στη βελτίωση των EBITDA το 2020 μετά τα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία φαίνεται πως αποδίδουν όπως φάνηκε στο τέταρτο τρίμηνο.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Καλή κίνηση και από τη συγκεκριμένη. Στα 6,94 ευρώ πάει προς την περιοχή των 7 ευρώ. Η αντίδραση από τα χαμηλά είναι αρκετά καλή.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Νέα ανοδική κίνηση και η μετοχή είναι στα 1,87 ευρώ και στο +6% με όγκο 12 χιλ. τεμάχια. Σημειώνουμε πως όταν κατέθεσε η στήλη τις προτάσεις της ήταν στα 1,97 ευρώ, επομένως με τέτοια κρίση και βύθιση τιμών η συγκεκριμένη τα έχει πάει εξαιρετικά.

ΑΝΕΚ: Νομίζουμε πως το γύρισμα της καθαρής θέσης (σε σύνολο) σε θετικό έδαφος ξανά θα σημάνει την επιστροφή της μετοχής σε κανονική διαπραγμάτευση. Παράλληλα οι τράπεζες ετοιμάζουν μετοχοποίηση δανείων ύψους 10,8 εκατ. ευρώ εξέλιξη που θα βελτιώσει περαιτέρω την καθαρή θέση.

Η αύξηση θα αποτελέσει και μία μικρή ασπίδα στη δύσκολη χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Άτυχη η εταιρεία, όπως και πολλές. Τώρα που κατάφερε να αυξήσει το τζίρο, αλλά κυρίως να μειώσει τα κόστη της και να βγάλει καλά κέρδη, να έρχεται ο ιός της Κίνας και τα πλοία να πηγαινοέρχονται άδεια. Το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά και εμείς πιστεύουμε πως η ανάγκη για μετοχοποίηση δανείων είναι μεγαλύτερη από αυτή που αναφέρει ο ισολογισμός.

FLEXOPACK: Καθαρή θέση 74,2 εκατ. ευρώ από 67,7 εκατ. ευρώ με συνολικές υποχρεώσεις 39 εκατ. ευρώ από 42,6 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 15,4 εκατ. ευρώ και ουσιαστικά μηδενίζουν τις τραπεζικές υποχρεώσεις και αφήνοντας μόλις 1,3 εκατ. ευρώ ως καθαρό δανεισμό μαζί με τις μισθώσεις.

Πωλήσεις 89,2 εκατ. ευρώ από 84,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 7,2 εκατ. ευρώ από 7,1 εκατ. ευρώ. Η χαμηλότερη φορολογία αύξησε τα καθαρά κέρδη καθώς σε επίπεδο προ φόρων είναι λίγο μειωμένα. Τα EBITDA στα 14,6 εκατ. ευρώ από 14,2 εκατ. ευρώ. Οι αποσβέσεις αυξήθηκαν σημαντικά. Πολύ καλή η πορεία των ταμειακών ροών.
Το Δ.Σ. θα προτείνει στη γενική συνέλευση τη διανομή μερίσματος 0,0632 ευρώ ανά μετοχή.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Η διοίκηση δε μπορεί να πει πόσο θα είναι ακριβώς το τίμημα αλλά βάσει των ανακοινώσεων βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Δεν αλλάζει κάτι σε αυτά που έχουμε γράψει γιατί την ίδια ενημέρωση είχε η στήλη όταν βγήκε η πρώτη ανακοίνωση και επικοινώνησε με την εταιρεία.

Ακριβές τίμημα φυσικά και δε μπορούμε ούτε εμείς να πούμε αφού τα ποσοστά των εταιρειών που θα πουληθούν και είναι στο δάνειο της Fortress επηρεάζουν. Ένα εύρος πάντως το έχουμε και θεωρούμε πως είναι σημαντικά υψηλότερο από την αποτίμηση. Η γενική συνέλευση θα κρίνει την πορεία των κεφαλαίων. Ελπίζουμε οι βασικοί μέτοχοι να αποφασίσουν προς το συμφέρον όλων των μετόχων. Έχουν παράλληλα και μία ευκαιρία για restart. Για να δούμε.

Στο άνοιγμα η μετοχή είναι στα 1,83 ευρώ με άνοδο 8,16% και όγκο περίπου 12 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση είναι στα 74,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης