Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άλμα στις ευρωπαϊκές αγορές αίρονται τα lockdowns - Το ενδιαφέρον στις κεντρικές τράπεζες - Ο DAX +2,6%, τα futures της Wall έως +1,2%

Άλμα στις ευρωπαϊκές αγορές αίρονται τα lockdowns - Το ενδιαφέρον στις κεντρικές τράπεζες - Ο DAX +2,6%, τα futures της Wall έως +1,2%
Tο ενδιαφέρον στρέφεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ και Fed) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας
(upd) H σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων προσφέρει σημαντική ώθηση στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ και Fed) κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Η Bank of Japan ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ προχώρησε σε σημαντική αύξηση των αγορών εταιρικών ομολόγων.
Η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Οι αναλυτές δεν αναμένουν πολλές νέες σημαντικές ανακοινώσεις, αν και η ΕΚΤ προβλέπεται να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Σε μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων, περίπου 170 εταιρίες του δείκτη S&P 500 θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων οι Apple, Amazon , Facebook, Microsoft, Caterpillar , Ford, General Electric και Chevron.
Οι αναλυτές αναμένουν μείωση κατά 15% στα κέρδη πρώτου τριμήνου για τις εταιρίες του S&P 500, με τα κέρδη του ενεργειακού κλάδου να εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 60%, αυξάνοντας τους φόβους για αθέτηση πληρωμής χρεών.
Tα futures των δεικτών της Wall Street ενισχύονται έως +1,2%.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως δείκτης φόβου, υποχωρεί στις 35,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύεται 2,6% στις 10.600 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει άνοδο 2,3% στις 17.249 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει κέρδη 1,7% στις 5.846 μονάδες.
Στις 4.476 μονάδες διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι με άνοδο 1,9%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύεται 1,85% στις 6.736 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται κατά 1,7%, ακολουθώντας την πορεία των ασιατικών αγορών ύστερα από τη δέσμευση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για απεριόριστες αγορές ομολόγων, προκειμένου να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού.
https://pbs.twimg.com/media/EWmH4jvWsAAvmcA?format=jpg&name=small

Άλμα 12% καταγράφει η μετοχή της Deutsche Bank, μετά την ανακοίνωσή της ότι αποτελέσματα του α΄τριμήνου 2020 θα ξεπεράσουν τις προσδοκίες.
Η Deutsche Bank δημιούργησε περισσότερα έσοδα από τα αναμενόμενα το πρώτο τρίμηνο του 2020, σημείωσε έκπληξη στα κέρδη, ωστόσο τόνισε ότι θα χάσει έναν βασικό στόχο κεφαλαίου, αν και προσωρινά.
Η Deutsche bank αναμένει να αναφέρει κέρδη προ φόρων σε ενοποιημένη βάση ύψους 206 εκατομμυρίων ευρώ (223 εκατομμύρια δολάρια) και καθαρό κέρδος 66 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα έσοδα αναμένεται να είναι 6,4 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις από το Bloomberg για 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η έκθεση της Deutsche Bank - πλήρεις λεπτομέρειες παραμένουν προγραμματισμένες για τις 29 Απριλίου - υποδηλώνει ότι η Deutsche bank ακολούθησε τις πρακτικές των αμερικανικών τραπεζών.
Το περασμένο καλοκαίρι, ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή σχεδόν 18.000 θέσεων εργασίας τα επόμενα τρία χρόνια ως μέρος μιας τεράστιας αναδιάρθρωσης για την αποκατάσταση της κερδοφορίας της τράπεζας μετά από 5 χρόνια ζημιών.
Τον Μάρτιο, η τράπεζα ανέστειλε τα σχέδια για απολύσεις ευρείας κλίμακας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. 
Image

Η μετοχή της Lufthansa ενισχύεται κατά 7,2%, καθώς το Βερολίνο αναμένεται να λάβει αποφάσεις για κρατική βοήθεια προς την αεροπορική εταιρία, ενώ η μετοχή της Air France KLM σημειώνει άνοδο 5,2% αφού η κυβέρνηση ανέφερε ότι θα προσφέρει κρατική βοήθεια ύψους 7 δισεκ. ευρώ.
Η εταιρία φαρμάκων και ζιζανιοκτόνων Bayer, ενισχύεται κατά 3,1% καθώς τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Η μετοχή της Adidas διέγραψε τις αρχικές της απώλειες καταγράφοντας άνοδο 2,5% ύστερα από τις θετικές της προβλέψεις για τις διαδικτυακές πωλήσεις και τις αγορές στην Κίνα.
Η εταιρία ανακοίνωσε βουτιά 93% στα κέρδη πρώτου τριμήνου και προειδοποίησε για μεγαλύτερο πλήγμα στα έσοδα του δεύτερου τριμήνου.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω Ιαπωνίας και ΗΠΑ - Στο +2,17% ο Nikkei, ο Kospi +1,79%

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (27/4) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, όσο και από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να ενισχύσει τη στήριξή της προς τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +2,71% στις 19.783,22 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +1,50% στις 5.321,40 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +1,79% στις 1.922,77 μονάδες, ενώ μικρότερη είναι η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο +0,61% και τις 4.523,38 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +2% στις 24.309 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +2,13% και τις 10.567,27 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπεριωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με ήπια κέρδη της τάξεως του +0,25% στις 2.815,49 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,28% και τις 10.452,17 μονάδες.
Μάλιστα, η άνοδος στις αγορές της Κίνας ήρθε παρά το γεγονός ότι τα βιομηχανκά κέρδη της χώρας κατέγραψαν πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, αντικατοπτρίζοντας την αναταραχές που προκλήθηκαν στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων από τον κορωνοϊό.
Τα κέρδη των βιομηχανικών εταιρειών στην Κίνα υποχώρησαν κατά -34,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας πτώσης -38,3% το πρώτο δίμηνο του 2020.
Επιπλέον, τα βιομηχανικά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2020 κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -36,75 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσεων κατέγραψαν πτώση της τάξεως του -45,5% σε ετήσια βάση, ενώ τα κέρδη για τις ιδιωτικές εταιρείες υποχώρησαν κατά -29,5%.
Νωρίτερα, η Εθνική Επιτροπή Υγεία ανακοίνωσε μόλις τρια νέα κρούσματα μόλυνσης από τον από τον Covid-19 στη χώρα για το τελευταίο 24ωρο, ενώ δεν υπήρξε κανένας νέος θάνατος.
Την ίδια στγμή, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα ανήλθε μόλις στα δέκα, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επιβράδυνση των κρουσμάτων στη χώρα συνεχίζεται.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Bank of Japan δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών και κρατικών ομολόγων, ενώ θα επικεντρωθεί και στην ενίσχυση «ειδικών ενεργειών προμήθειας κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ως απάντηση στον νέο κορωνοϊό».
«Η Τράπεζα αναγνωρίζει ότι τα ισχύοντα μέτρα νομισματικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αποφασίστηκαν σήμερα, θα συμβάλουν στη στήριξη των οικονομικών και των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με διάφορα μέτρα από την ιαπωνική κυβέρνηση», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, δήλωσε ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομία και τις τιμές υποχωρούν», προσθέτοντας παράλληλα ότι η Τράπεζα θα διατηρήσει τον στόχο της για τον πληθωρισμό στο 2%.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «θα προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση χωρίς δισταγμό εάν χρειαστεί», καθώς και ότι «δεν αποκείουμε μία εμβάθυνση των αρνητικών επιτοκίων από τις μελλοτνικές επιλογές μας».
Επιπλέον, ο κ. Kuroda ανέφερε ότι «θα διατηρήσουμε τον στόχο απόδοσης για τα κρατικά ομόλογα γύρω στο 0% ακόμα και όταν επιλυθεί το ζήτημα γύρω από τον κορωνοϊό».
Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή (24/4) οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με κέρδη, γεγονός που έδωσε περαιτέρω ώθηση στις ασιατικές αγορές κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +1,11% στις 23.775,27 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,39% στις 2.836,74 μονάδες.
Όσον αφορά τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του +1,65% στις 8.634,52 μονάδες, με τον δείκτη ωστόσο να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες της τάξεως του -0,2%.

Νέες ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ

Νέες απώλειες καταγράφει σήμερα Δευτέρα (27/4) το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω ανησυχιών ότι οι περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου παγκοσμίως δε θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν άμεσα την πτώση της ζήτησης.
Την ίδια στιγμή, τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 518,6 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου 2020, πλησιάζοντας στα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 2017, και συγκεκριμένα στα 535 εκατ. βαρέλια.
Η κατακόρυφη πτώση που έχε σημειωθεί στην παγκόσμια ζήτηση έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τους αποθηκευτικούς χώρους πετρελαίου, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες δε θα υπάρχουν πλέον διαθέσιμες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.
- Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -4,23% στα 23,76 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξεως του -24% την προηγούμενη εβδομάδα.
- Η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημειώνει πτώση -17,12% στα 14,04 δολ. ανά βαρέλι, ενώ οι απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας διαμορφώθηκαν στο -7%.
Image
Image



Παράλληλα, οι εξέδρες γεωτρήσεων στις ΗΠΑ βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, την ίδια στιγμή που οι εξέδρες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Καναδά υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες συνεδριάζουν έτοιμες για νέα μέτρα.. στο μέλλον – ΕΚΤ 30 Απριλίου, FED 28-29/4

Οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη συνεδριάζουν τις προσεχείς ημέρες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου αρχίζουν να αποσύρονται τα lockdown τα μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού.
Στην Ιαπωνία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, ενώ προχώρησε σε σημαντική αύξηση των αγορών εταιρικών και εμπορικών ομολόγων.
Επίσης αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1%, ενώ παράλληλα διατήρησε τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, η Bank of Japan δήλωσε ότι θα αυξήσει τις αγορές εταιρικών ομολόγων, ενώ θα επικεντρωθεί και στην ενίσχυση «ειδικών ενεργειών προμήθειας κεφαλαίων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης ως απάντηση στον νέο κορωνοϊό».
Στις 30 Απριλίου συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΕΚΤ και θα δοθεί και συνέντευξη τύπου.
Στις 28 και 29 Απριλίου συνεδριάζει η αμερικανική κεντρική τράπεζα Fed.
Με βάση ενδείξεις δεν θα ανακοινώσουν νέα σημαντικά μέτρα σε αυτή την φάση, το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στα σχόλια της Lagarde (ΕΚΤ) και του Powell (FED) για την ύφεση του 2020 και τις προοπτικές ανάκαμψης των οικονομιών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg οι διεθνείς κεντρικές τράπεζες παραμένουν υπό πίεση για να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν τις οικονομίες τους απέναντι στην ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοιός, έχοντας δεσεμυτεί να δαπανήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια για αγορές περιουσιακών στοιχείων.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες από κοινού καλύπτουν σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας, έχουν προγραμματίσει τις συνεδριάσεις τους την νέα εβδομάδα.
Με τις κυβερνήσεις σε ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ να αρχίζουν να αποσύρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα, οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής ίσως χρειαστεί να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν την ύφεση και να επιταχύνουν την ανάκαμψη.
Μεταξύ των επιλογών:
Επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης, διευκόλυνση της πίστωσης σε προβληματικές επιχειρήσεις και δέσμευση για χαμηλά επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Αναμένουμε από την ΕΚΤ να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης, το Πρόγραμμα Πανδημίας για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης και η Τράπεζα της Ιαπωνίας να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στις εταιρείες.
Η Fed δεν θα ανακοινώσει κάποιο νέο μέτρο, αλλά θα επιβεβαιώσει ότι έχει την δυνατότητα να κάνει περισσότερα.

FED 28 και 29 Απριλίου 2020

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα FED θα συνεδριάσει στις 28-29 Απριλίου θα είναι η πρώτη προγραμματισμένη συνάντηση από τον Ιανουάριο, αλλά οι αξιωματούχοι έχουν συναντηθεί πολλές φορές από τότε.
Έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και ξεκίνησε μια σειρά διευκολύνσεων έκτακτης ανάγκης και ανορθόδοξων πολιτικών.
Ο ισολογισμός της Fed έχει ήδη φτάσει τα 6,57 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η πλειοψηφία των οικονομολόγων σε ποσοστό 90% δήλωσαν ότι δεν περίμεναν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσφέρουν πρόσθετες οδηγίες για το πόσο σκοπεύουν να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν ή για το μελλοντικό ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης κλίμακας.
Ωστόσο, οι επενδυτές θα αναζητήσουν οποιεσδήποτε ενδείξεις από τον πρόεδρο Jerome Powell σχετικά με το πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στις ΗΠΑ και στις προοπτικές ανάκαμψης.
Με βάση ενδείξεις τα επιτόκια του δολαρίου θα παραμείνουν κοντά στο μηδέν έως το 2023.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 30 Απριλίου 2020

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στις 28 Απριλίου εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των κυβερνήσεων για κοινή δημοσιονομική δράση.
Να σημειωθεί ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ έχει ανέλθει στα 5,2 τρισεκ. ευρώ.
Αφού η Πρόεδρος Lagarde είπε στους ηγέτες την περασμένη εβδομάδα ότι μπορεί να έχουν κάνει πολύ λίγα, πολύ αργά, και προειδοποιώντας ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 15% το 2020, η Σύνοδος Κορυφής κατέληξε σε αδιέξοδο.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν την ΕΚΤ να ενισχύει την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης αργότερα το 2020.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τη νομισματική πολιτική σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα.
Μόλις πρόσφατα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της κατά περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το 2020 και διευκόλυνε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Ωστόσο, το 25% των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς Πανδημίας από 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η αύξηση θα ανακοινωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Έχοντας συμφωνήσει την περασμένη εβδομάδα να αποδεχθούν τα ομόλογα σκουπίδια ως εγγύηση, υπάρχει επίσης εκτίμηση ότι θα προσθέσει και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης