Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πάνω από τις 620 μονάδες με πολλούς πρωταγωνιστές αλλά κυρίως τις τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Πάνω από τις 620 μονάδες με πολλούς πρωταγωνιστές αλλά κυρίως τις τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Μετά από καιρό θα λέγαμε η αγορά προσπαθεί να περάσει πάνω από τον κινητό των 30 ημερών (εκθετικό). Σήμερα τα πήγε καλά και μένει να επιβεβαιωθεί η διάσπαση στις επόμενες συνεδριάσεις, ώστε να αποκτήσει και μία απόσταση ασφαλείας. Κάποιες μετοχές το έχουν ήδη καταφέρει.

Ο αντίστοιχος 200άρης είναι αρκετά μακριά και ελάχιστες μετοχές παίζουν πάνω από αυτόν. Ούτε 100άρη δεν έχουν πιάσει οι περισσότερες. Οι τράπεζες έδωσαν σήμερα τον τόνο και ώθησαν υψηλότερα την αγορά. Σε κάποιες μετοχές είδαμε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Δε θα αποκλείαμε κατεύθυνση κεφαλαίων από άλλες μετοχές που ενισχύθηκαν σημαντικά σε τράπεζες.

Έχουν μείνει σημαντικά πίσω και πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι θα καλύψουν μέρος από τη διαφορά. Θα την καλύψουν; Αν ναι τότε η αγορά θα μπορούσε να πάει ακόμα πιο πάνω. Το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού ήταν επίσης καλό. Οι επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στην άρση των περιορισμών. Αύριο θα μάθουμε από τον Πρωθυπουργό πως θα γίνει η δική μας σταδιακή άρση των περιορισμών. Το σίγουρο είναι πως η οικονομία απλά θα αρχίσει να υπολειτουργεί.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μεταξύ των μεγάλων χαμένων και άρα θα επηρεαστεί το ΑΕΠ σημαντικά. Μαθαίνουμε πως πολλά θα είναι τα ξενοδοχεία που δε θα ανοίξουν φέτος. Θα περιμένουν του χρόνου το Μάιο να αρχίσουν να έχουν εισροές. Πολλοί σκέφτονται πως δε θα είναι εύκολο να λειτουργήσουν με τόσους περιορισμούς.

Λογικά τα έξοδα για καθαριότητα θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ αν υπάρχουν περιορισμοί στις κλίνες, αμέσως αυτό δίνει ένα επιπλέον κίνητρο για να μην ανοίξουν. Πολλά ξενοδοχεία θέλουν μεγάλες πληρότητες για να βγάλουν κέρδος.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έδωσαν καλή κίνηση σήμερα και βοήθησαν την αγορά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχε η Alpha Bank και ακολούθησαν οι υπόλοιπες από κοντά.

ΤΙΤΑΝ: Και αυτή έχει μείνει πίσω και αν δούμε τα χαμηλά της και την άνοδο από εκεί σε σύγκριση με άλλες μετοχές, η κίνηση είναι λογική. Στο +7,67% και στα 12,64 ευρώ με όγκο 151 χιλ. τεμάχια.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Από τα επίπεδα που πήρε το πακέτο του ξένου ο βασικός μέτοχος ή μάλλον οι βασικοί η άνοδος είναι σημαντική. Περίπου 1,5 ευρώ. Καθόλου άσχημα σε τέτοια εποχή. Στα 6,21 ευρώ και στο +5,79%. Παίζουν τα κατασκευαστικά σενάρια, το καζίνο στο Ελληνικό κ.α.

CENERGY: Είχε βγάλει πολύ καλά αποτελέσματα και θα λέγαμε πως τη δικαιολογεί την κίνηση. Τα νέα επίπεδα σαφέστατα και ήταν πιο ελκυστικά. Άλλο 1 ευρώ ή 0,80 ευρώ και άλλο 2 ευρώ και πάνω που ήταν πριν καιρό.

ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ: Δυνατό come back από τη μετοχή, βάζει τα γυαλιά σε πολλές άλλες μικρούλες του ΧΑ. Με καλό όγκο πήγε μέχρι και το +30% και κλείδωσε μάλιστα για ώρα. Μετά βγήκαν πωλήσεις και πήγε μέχρι το19%.

ΑΝΕΚ: Θα γίνει νέο τύπωμα μετοχών και θα μειωθούν λίγο τα δάνεια αλλά πάλι είναι πολλά. Η καθαρή θέση είναι θετική και το ερώτημα είναι τι θα βγάλει το 2020. Πάντως νομίζουμε πως μπορεί να βγει από την επιτήρηση. Το πότε δε μπορούμε να το υπολογίσουμε καθώς έχει δοθεί και παράταση στη δημοσίευση των ισολογισμών. Θα αποφασίζει σταδιακά το Δ.Σ. του ΧΑ ή θα περιμένει να βγάλουν όλες;

BYTE: Δυνατή κίνηση από τη μετοχή και παίρνει πίσω μέρος των απωλειών της περιόδου της κρίσης.

ΕΛΤΟΝ: Καλά τα αποτελέσματα που έβγαλε με μόνο αστερίσκο λίγο την αύξηση των απαιτήσεων. Η μετοχή αντέδρασε καλά σήμερα. Στο +8,46% και στα 1,41 ευρώ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Θα λέγαμε πως να κατοχυρώνει κάποιος θέσεις στη συγκεκριμένη μετοχή και να αντλεί πολύτιμη ρευστότητα δεν είναι λάθος κίνηση. Πήγε μέχρι και τα 2 ευρώ, δηλαδή μηδένισε τις απώλειες από την αρχή του έτους. Φθηνή φυσικά η μετοχή, αλλά ξέρετε τώρα παίζουν και συγκρίσεις.

Συνολικά πιστεύουμε πως όπου υπάρχουν υπεραξίες θα πρέπει να βελτιώνεται η ρευστότητα. Η οικονομία θα αργήσει να πάρει μπροστά και το ίδιο θα γίνει και στο εξωτερικό. Βέβαια, οι δικές μας μετοχές δεν είχαν φτάσει τα επίπεδα φούσκας αρκετών του εξωτερικού, και η συγκεκριμένη από παλιά έχει χαμηλότερη απόδοση από αυτή της αγοράς.

ΞΥΛΕΜΠΟΡΙΑ: Μπα-μπαμ έγινε όγκος 60 χιλ. τεμάχια σήμερα και μετά τέλος. Ούτε λέπι δεν πέρασε. Στα 0,1290 ευρώ και στο -2,27%. Με όγκο πέφτει η μετοχή, αλλά δείχνει προσυμφωνημένος εδώ και μέρες.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης