Τελευταία Νέα
Διεθνή

Van der Bellen (Αυστρία): Αισιόδοξος και πεπεισμένος για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Van der Bellen (Αυστρία): Αισιόδοξος και πεπεισμένος για την επιστροφή στην καθημερινότητα
Δεν είναι πολύ μακριά η ημέρα που θα μπορούμε να επιστρέψουμε και πάλι στην οικογενειακή, την σχολική, την οικονομική, την πολιτιστική και την αθλητική καθημερινότητά μας δήλωσε ο Αυστριακός πρόεδρος
Την αισιοδοξία και την πεποίθησή του ότι "δεν είναι πολύ μακριά η ημέρα που θα μπορούμε να επιστρέψουμε και πάλι στην οικογενειακή, την σχολική, την οικονομική, την πολιτιστική και την αθλητική καθημερινότητά μας", τονίζει σε μήνυμά του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Alexander Van der Bellen με την ευκαιρία της σημερινής (27/4/20) 75ης επετείου από την ανακήρυξη της Δεύτερης Αυστριακής Δημοκρατίας.
Στις 27 Απριλίου του 1945 αναλάμβανε τα καθήκοντά της η πρώτη μεταπολεμική, προσωρινή κυβέρνηση στην Αυστρία υπό τον Σοσιαλιστή Carl Rener, με διακήρυξη των τριών κομμάτων -- Σοσιαλιστικού, Λαϊκού και Κομμουνιστικού -- με την οποία ανακηρυσσόταν η ανασύσταση και ανεξαρτησία της χώρας.
Εδάφη της Ανατολικής Αυστρίας και την πρωτεύουσα Βιέννη είχαν απελευθερώσει μερικές ημέρες νωρίτερα από τη γερμανοναζιστική κατοχή τα στρατεύματα του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, ενώ τις επόμενες εβδομάδες συντελέστηκε η απελευθέρωση των υπόλοιπων εδαφών της χώρας από μέρους των μονάδων του βρετανικού, του γαλλικού και αμερικανικού στρατού.
Στο σημερινό μήνυμά του, ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος νωρίτερα το μεσημέρι είχε καταθέσει στεφάνι στην Κρύπτη στην Πλατεία των Ηρώων, τονίζει ότι την 27η Απριλίου 1945 σηματοδοτήθηκε η αναγέννηση της Δημοκρατίας της Αυστρίας και τέθηκαν τα θεμέλια για την ιστορία επιτυχίας της Δεύτερης Δημοκρατίας, μετά τα χρόνια της ναζιστικής δικτατορίας, του ολοκαυτώματος και του πολέμου.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι την 27η Απριλίου 1945, την ημέρα της υπογραφής της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και την ανακήρυξη της Δεύτερης Δημοκρατίας στο Δημαρχείο της Βιέννης, συνεχίζονταν ακόμη οι μάχες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ωστόσο ήταν ορατό πλέον το τέλος του πολέμου .
"Με αυτή την Διακήρυξη δόθηκε στους Συμμάχους το σαφές μήνυμα ότι η Αυστρία θέλει να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της.
Η αποφασιστικότητα και η ενότητα της εποχής εξακολουθεί να αποτελεί έως σήμερα παράδειγμα για όλους μας ότι, ειδικά σε περιόδους κρίσης, ο αυστριακός δρόμος είναι ο σωστός δρόμος, δηλαδή το να θέτουμε πάνω από όλα, αυτά που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Αυστριακός πρόεδρος χαρακτηρίζει την κρίση του κορονοϊού "ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση από την ανασύσταση της Αυστριακής Δημοκρατίας", ενώ επισημαίνοντας πως "για πρώτη φορά εδώ και 75 χρόνια έχουν περιοριστεί δραστικά θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή, η ελευθερία της συνάθροισης, η ελευθερία οικονομικής δραστηριοποίησης", τονίζει ότι για να ξεπεραστεί καλά η κρίση σημαντική προϋπόθεση είναι να υπάρχει συνοχή, σύμπραξη και αλληλεγγύη.
Το μεσημέρι, σε ομιλία του, στη διάρκεια μικρής, λόγω της πανδημίας, τελετής για την 75η επέτειο της ανακήρυξης της Δεύτερης Δημοκρατίας, ο καγκελάριος Sebastian Kurz απέστειλε μήνυμα θάρρους και αισιοδοξίας, για το ξεπέρασμα της κρίσης του κορονοϊού "από την οποία η χώρα θα αναδυθεί ενισχυμένη".
Ο καγκελάριος επεσήμανε ότι η επέτειος της Δημοκρατίας συμπίπτει με μια εποχή κρίσης "στην οποία όλοι δεν αισθανόμαστε πραγματικά να γιορτάζουμε", ενώ υπενθυμίζοντας διακυμάνσεις και διάφορες κρίσεις στη Δεύτερη Δημοκρατία τόνισε: "όμως ως Αυστρία και ως ευρωπαϊκή κοινότητα κρατών, έχουμε αναδυθεί πιο δυνατοί από όλες αυτές τις κρίσεις, και αυτό θα συμβεί κι αυτή τη φορά, είμαι σίγουρος γι αυτό".
Από την πλευρά της, η Pamela Redi-Wagner, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, σε μήνυμά της για την επέτειο υπενθυμίζει την αλληλεγγύη και τη δύναμη της συνοχής, με τις οποίες οι Αυστριακοί πέτυχαν να οικοδομήσουν μία δημοκρατία η οποία λειτουργεί.
Η ίδια προσθέτει ότι στην εποχή της κρίσης του κορονοϊού απαιτείται νέα αλληλεγγύη για μια επιτυχή έξοδο από την κρίση, και ότι ακριβώς τώρα πρέπει να αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως ελευθερία και δημοκρατία είναι οι ύψιστες αξίες και πως και οι δύο δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά πρέπει συνεχώς να προστατεύονται και να προφυλάσσονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης