Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone institute: Η παγκόσμια εκστρατεία εκφοβισμού από την δικτατορία της Κίνας για τον κορωνοιό

Gatestone institute: Η παγκόσμια εκστρατεία εκφοβισμού από την δικτατορία της Κίνας για τον κορωνοιό
Επιθετική εκστρατεία παραπληροφόρησης από την Κίνα για τον κορωνοιό
Στην παγκόσμια εκστρατεία εκφοβισμού της Κίνας, κάνοντας χρήση επιθετικής παραπληροφόρησης για τον κορωνοιό αναφέρεται εκτενώς το Gatestone institute.
Οι Κινέζοι ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί στο Twitter, το οποίο χρησιμοποιούν για να επιτεθούν, να εκφοβίσουν και να σιωπήσουν Δυτικούς δημοσιογράφους, νομοθέτες και μελετητές δεξαμενών σκέψης - ουσιαστικά σε όποιον αντιτίθεται στην επίσημη εκδοχή της Κίνας για τον κορωνοιό.
Υπό την πίεση των Κινέζων αξιωματούχων, ο Esther Osorio, σύμβουλος επικοινωνίας του Josep Borrell, επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας της ΕΕ, παρενέβη προσωπικά για να καθυστερήσει την κυκλοφορία της αρχικής έκθεσης.
Στις 25 Απριλίου, η South China Morning Post, η οποία έλαβε επίσης αντίγραφο της αρχικής έκθεσης, αποκάλυψε ότι η Κίνα είχε απειλήσει να παρακρατήσει ιατρικό εξοπλισμό από την Ευρώπη εάν το τμήμα της έκθεσης που αφορούσε την Κίνα δεν αφαιρεθεί.
Στις 15 Απριλίου, η πιο δημοφιλής εφημερίδα της Γερμανίας, η Bild, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο, «Τι μας οφείλει η Κίνα μέχρι στιγμής», το οποίο ανάφερε ότι η Κίνα πρέπει να πληρώσει στη Γερμανία 150 δισεκατομμύρια ευρώ (162 δισεκατομμύρια δολάρια) ως αποζημίωση για την πανδημία του κορωνοϊού.
Το άρθρο περιελάμβανε μια λεπτομερή λίστα οικονομικών ζημιών, συμπεριλαμβανομένων 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για απώλειες σε μικρές επιχειρήσεις και 24 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον  τουρισμό.
«Κυριαρχείς με την παρακολούθηση.
Δεν θα είσαι πρόεδρος χωρίς επιτήρηση.
Παρακολουθείς τα πάντα, κάθε πολίτη, αλλά αρνείσαι να παρακολουθείς τις αρρώστιες στην χώρα σου» ανέφερε ο  αρχισυντάκτης Bild, είσαι επικίνδυνος για ολόκληρο τον κόσμο  απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχωρήσει στις κινεζικές πιέσεις σχετικά με την ευθύνη για την πανδημία του κορωνοιού.

Επιθετική εκστρατεία παραπληροφόρησης

Οι αποκαλύψεις αυξάνονται καθώς οι Κινέζοι διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο διεξάγουν μια επιθετική εκστρατεία παραπληροφόρησης - που περιγράφεται ως στυλ διπλωματίας "Wolf Warrior", που πήρε το όνομά της από μια κινεζική σειρά ταινιών δράσης - με στόχο τον έλεγχο σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.
Οι Κινέζοι ήταν ιδιαίτερα επιθετικοί στο Twitter, το οποίο χρησιμοποιούν για να επιτεθούν, να εκφοβίσουν και να σιωπήσουν Δυτικούς δημοσιογράφους, νομοθέτες και μελετητές δεξαμενών σκέψης - ουσιαστικά όποιον αντιτίθεται στην επίσημη εκδοχή των κινέζων.
Κατά το 2019, περισσότεροι από 60 Κινέζοι διπλωμάτες και διπλωματικές αποστολές δημιούργησαν λογαριασμούς Twitter ή Facebook, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, παρόλο που και οι δύο πλατφόρμες έχουν απαγορευτεί στην Κίνα, και τις χρησιμοποιούν για να επιτεθούν στους επικριτές της Κίνας σε όλο τον κόσμο.
Στις 21 Απριλίου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico Europe που εδρεύει στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι είχε λάβει εκ των προτέρων αντίγραφο μιας έκθεσης της ΕΕ σχετικά με τις δραστηριότητες παραπληροφόρησης της Κίνας και της Ρωσίας που σχετίζονται με τη νόσο του κορωνοιού (Covid-19).
Η Κίνα συνέχισε να διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία παραπληροφόρησης για να μεταθέσει τις ευθύνες για το ξέσπασμα της πανδημίας και να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της.
Κινέζοι αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πεκίνο για να προσπαθήσουν να μην εκδοθεί η έκθεση, σύμφωνα με τους New York Times.
Η Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ δημοσίευσε τελικά την έκθεση - Covid-19 Disinformation - στις 24 Απριλίου, αλλά η γλώσσα για την Κίνα ήταν πολύ ήπια.
Οι New York Times εξήγησαν:
Η αρχική έκθεση ανέφερε τις προσπάθειες της Κίνας να περιορίσει τις αναφορές για την προέλευση του ιού, εν μέρει κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξάπλωση της νόσου διεθνώς. Σημείωσε ότι η Κίνα επέκρινε τη Γαλλία ότι άργησε να ανταποκριθεί στην πανδημία και είχε προωθήσει ψευδείς κατηγορίες ότι Γάλλοι πολιτικοί χρησιμοποίησαν ρατσιστικά σχόλια ενάντια στον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ....
Ο Ινδός γεωπολιτικός αναλυτής Brahma Chellaney συνόψισε τις ευρύτερες επιπτώσεις των δράσεων της ΕΕ:
Η ΕΕ λογοκρίνει την έκθεσή της μετά από πιέσεις από την Κίνα. Ωραιοποιώντας την έκθεσή της, η ΕΕ αφαίρεσε αναφορές στην εκστρατεία παραπληροφόρησης που σχετίζεται με την πανδημία της Κίνας.
Η ΕΕ παραμένει ένας αδύναμος σύνδεσμος ενάντια στον αυταρχισμό της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, Κινέζοι διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, στοχοποιούν τις κυβερνήσεις και τα άτομα που πιστεύουν ότι έχουν προσβάλει την Κίνα.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αυτό αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις.
Η Κίνα θέλει οι άλλες χώρες να γνωρίζουν ποιος είναι το αφεντικό, έγραψε ο παρατηρητής της Bethany Allen-Ebrahimian.
Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αδιαλλαξία της Κίνας αντικατοπτρίζει τις λεπτές ισορροπίες εντός του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος και ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping τροφοδοτεί τον εθνικισμό για να εδραιώσει τον έλεγχό του εν μέσω αυξανόμενου εγχώριου θυμού για την κακή διαχείριση της κρίσης του κορωνοιού.
Όλες οι κυβερνήσεις ανησυχούν για το πώς θα επιβιώσουν από αυτήν την πληγή, αλλά για μια αυταρχική κυβέρνηση, οι φόβοι είναι υπαρξιακοί ανέφερε η National Post του Καναδά.
Σε κάθε περίπτωση, οι τακτικές της κινεζικής πίεσης έχουν λειτουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις - συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Φιλιππίνων.
Στις 15 Απριλίου, η πιο δημοφιλής εφημερίδα της Γερμανίας, η Bild, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο, «Τι μας οφείλει η Κίνα μέχρι στιγμής», το οποίο πρότεινε ότι η Κίνα πρέπει να πληρώσει στη Γερμανία 150 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο απάντησε κατηγορώντας τον Bild για ρατσισμό.
Σε επιστολή, ο εκπρόσωπος της πρεσβείας Τάο Λίλι έγραψε:
Η έκθεσή σας όχι μόνο δεν έχει ουσιώδη γεγονότα και ακριβή χρονοδιαγράμματα, αλλά δεν διαθέτει ούτε ένα ελάχιστο όριο δημοσιογραφικής επιμέλειας και δικαιοσύνης.
Με το άρθρο της εφημερίδας σας τροφοδοτείτε τον εθνικισμό, την προκατάληψη, την ξενοφοβία και την εχθρότητα εναντίον της Κίνας.
Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτιέμαι, ποια τα κίνητρα της αντιπαράθεσης των λαών μας και των κρατών μας.
Ο αρχισυντάκτης της Bild, Julian Reichelt, αντέδρασε με τη δική του επιστολή: "Είσαι επικίνδυνος για Ολόκληρο τον Κόσμο". Δημοσιεύθηκε στα γερμανικά και στα αγγλικά και απευθύνθηκε απευθείας στον Πρόεδρο Xi Jinping.
Η Bild έγραψε:
Διοικείται με έλεγχο.
Δεν θα είστε πρόεδρος χωρίς παρακολούθηση.
Παρακολουθείτε τα πάντα, κάθε πολίτη, αλλά αρνείστε να ελέγξετε την εξάπλωση του κορωνοιού.
Κλείνετε κάθε εφημερίδα και ιστότοπο που σας κάνει κριτική, αλλά όχι για τους πάγκους όπου πωλείται σούπα νυχτερίδας.
Δεν παρακολουθείτε μόνο τους ανθρώπους σας, αλλά τους θέτετε σε κίνδυνο - και μαζί με αυτούς και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η επιτήρηση είναι μια άρνηση της ελευθερίας.
Και ένα έθνος που δεν είναι ελεύθερο, δεν είναι δημιουργικό.
Ένα έθνος που δεν είναι καινοτόμο, δεν εφευρίσκει τίποτα.
 Γι 'αυτό έχετε κάνει τη χώρα σας τον παγκόσμιο πρωταθλητή στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η Κίνα στηρίζεται με τις εφευρέσεις άλλων, αντί να εφεύρει μόνη της.
Ο λόγος που η Κίνα δεν καινοτομεί και εφευρίσκει είναι ότι δεν αφήνετε τους νέους στη χώρα σας να σκέφτονται ελεύθερα.
Η μεγαλύτερη εξαγωγική επιτυχία της Κίνας (που κανείς δεν ήθελε να έχει, αλλά έχει πάει σε όλο τον κόσμο) είναι ο κορωνοιός.
Δημιουργήσατε μια αδιάκριτη, αδιαφανή Κίνα.
Πριν από τον κορωνοιό, η Κίνα ήταν γνωστή ως κράτος επιτήρησης.
Τώρα, η Κίνα είναι γνωστή ως κράτος επιτήρησης που μολύνει τον κόσμο με μια θανατηφόρα ασθένεια.
Αυτή είναι η πολιτική σας κληρονομιά.
Η πρεσβεία σου μου λέει ότι δεν ανταποκρίνομαι στην παραδοσιακή φιλία των λαών μας.
Υποθέτω ότι το θεωρείτε μεγάλη «φιλία» όταν τώρα στέλνετε γενναιόδωρα μάσκες σε όλο τον κόσμο.
Δεν πρόκειται για φιλία, θα το αποκαλούσα ιμπεριαλισμό κρυμμένο πίσω από ένα χαμόγελο - ένα Δούρειο ίππο.
Ο κορωνοιός θα είναι το πολιτικό σου τέλος, αργά ή γρήγορα.
Άλλα πρόσφατα παραδείγματα προσπαθειών από Κινέζους διπλωμάτες να εκφοβίσουν εκείνους που αμφισβητούν την κινεζική κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

Αυστραλία

Στις 23 Απριλίου, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον κάλεσε όλες τις χώρες που είναι μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να υποστηρίξουν μια ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Είπε ότι όλα τα μέλη της ΠΟΥ πρέπει να υποχρεωθούν να συμμετάσχουν σε μια αναθεώρηση και πρόσθεσε ότι η Αυστραλία θα προωθήσει την έρευνα κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης του ΠΟΥ στις 17 Μαΐου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Geng Shuang, απάντησε:
Η λεγόμενη ανεξάρτητη έρευνα που προτείνει η Αυστραλία είναι στην πραγματικότητα πολιτική χειραγώγηση.
Συνιστούμε στην Αυστραλία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές της προκαταλήψεις.

Βραζιλία

Ο Πρέσβης της Κίνας στη Βραζιλία, Γιανγκ Γουίνγκινγκ, μοιράστηκε ένα tweet, το οποίο αργότερα διαγράφηκε, αποκαλώντας στην οικογένεια του Προέδρου Τζέιρ Μπολσονάρο ένα «τεράστιο δηλητήριο» αφού ο γιος του Έντουαρντο κατηγόρησε την «κινεζική δικτατορία» για την πανδημία του κορωνοϊού.
Το tweet προκάλεσε επίπληξη από τον υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Ernesto Araújo, ο οποίος είπε ότι το tweet ήταν ακατάλληλη συμπεριφορά για έναν πρέσβη.

Καναδάς

Στις 19 Απριλίου, η κινεζική πρεσβεία στην Οττάβα κατήγγειλε το Macdonald-Laurier Institute (MLI), ένα κορυφαίο καναδικό think tank, αφού δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή που κατηγόρησε τις κινεζικές αρχές ότι συγκάλυψαν την πανδημία.
Η κινεζική πρεσβεία έγραψε:
Πρόσφατα, το Ινστιτούτο Macdonald-Laurier, ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι ρίζες της πανδημίας βρίσκονται στην Κίνα, στοχοποιώντας το  Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και την κινεζική κυβέρνηση.
 Η κινεζική πλευρά εκφράζει τη σθεναρή της αντίθεση σε τέτοιες ενέργειες του MLI ....
Προτρέπουμε το MLI να τηρήσει την επαγγελματική ηθική, να επικεντρωθεί στο έργο που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνει ως δεξαμενή σκέψης, να αποφύγει πολιτικοποιώντας το ερευνητικό έργο και να εγκαταλείψει τις ανοησίες κατά της Κίνας.
Ο Charles Burton, συνεργάτης και ειδικός στα θέματα της Κίνας στο MLI, δήλωσε ότι η σιωπή της Οτάβα θα ενθαρρύνει μόνο την Κίνα να καταπνίξει την ελεύθερη κριτική στον Καναδά.
Στις 14 Απριλίου, η The Globe and Mail, μεγάλης κυκλοφορίας εφημερία στον Καναδά, δημοσίευσε ένα άρθρο γνώμης με τίτλο, «Ο πολιτισμός της διαφθοράς και της καταστολής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος έχει κοστίσει σε ζωές σε όλο τον κόσμο.
 Το άρθρο κατηγόρησε το Κ.Κ.Κ. ότι κρύβει, καταστρέφει, πλαστογραφεί, κατασκευάζει, καταστέλλει, παραπληροφορεί  σχετικά με την επιδημία.
Ποινικοποιεί την διαφωνία.
Η Κίνα είναι υπεύθυνη για την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση
στην ιστορία.
Η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα απάντησε ότι το άρθρο ήταν «γεμάτο μίσος και προκατάληψη» εναντίον του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας (CPC):
Την 1η Απριλίου, το The Globe and Mail δημοσίευσε ένα άρθρο γνωμοδότησης, "Γιατί θα εμπιστευόμαστε τους επίσημους αριθμούς COVID-19 της Κίνας;"
Η κινεζική πρεσβεία στην Οτάβα απάντησε:
Το άρθρο θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα δημοκρατικό κράτος και η Κίνα είναι μια χώρα υπό την ηγεσία της Κομμουνιστικής κυβέρνησης, οδηγώντας σε ένα γελοίο συμπέρασμα ότι τα δεδομένα των ΗΠΑ είναι πιο διαφανή από αυτά της Κίνας ....
Προτρέπουμε το The Globe and Mail να εγκαταλείψει την προκατάληψη, να σεβαστεί τα γεγονότα και να σταματήσει να κάνει ανεύθυνες παρατηρήσεις ενάντια στις προσπάθειες της Κίνας να καταπολεμήσει το COVID-19.

Γαλλία

Στις 14 Απριλίου, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Drian κάλεσε τον Πρέσβη της Κίνας στη Γαλλία, Lu Shaye, να εκφράσει τη διαφωνία του με ορισμένες πρόσφατες παρατηρήσεις εκπροσώπων της Κίνας στη Γαλλία ως μέρος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο γενικός γραμματέας των Reporters Without Borders (RSF), Christophe Deloire είπε:
Αυτό το μάθημα δημοσιογραφίας για τον γαλλικό τύπο είναι ακατάλληλο να προέρχεται από έναν εκπρόσωπο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μια χώρα που κατατάσσεται 177η από τις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου της RSF και έχει τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους στον κόσμο

Γερμανία

Στις 12 Απριλίου, η εφημερίδα Welt am Sonntag ανέφερε ότι είχε διαρρεύσει έγγραφα από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, τα οποία αποκάλυψαν ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν επικοινωνήσει απευθείας με αξιωματούχους και υπαλλήλους σε διάφορα ομοσπονδιακά υπουργεία και τους ζήτησαν να «εκφραστούν θετικά» σχετικά με τη διαχείριση της Κίνας στην κρίση κορωνοϊού.
Η κινεζική πρεσβεία στο Βερολίνο απάντησε κατηγορώντας την Welt am Sonntag ότι "θέλει να συκοφαντήσει" την Κίνα.

Ινδία

Ο Κινέζος Πρεσβευτής στην Ινδία, Ji Rong, επανειλημμένα κατηγόρησε τους Ινδούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης.
Στις 8 Απριλίου, έγραψε στο Twitter:
Τα παράπονα ορισμένων οργανώσεων στο UNHRC που ζητούν από την Κίνα να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκλήθηκαν από το # COVID19 είναι γελοίο και εντυπωσιακή ανοησία.

Φιλιππίνες

Στις 29 Μαρτίου, το Υπουργείο Υγείας ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά του που έκανε μια ημέρα νωρίτερα ότι δύο παρτίδες δοκιμαστικών συσκευών για τον κορωνοιό ήταν ελαττωματικές.
Η Υφυπουργός Υγείας, Maria Rosario Vergeire, δήλωσε ότι τα κιτ από τους κινέζους κατασκευαστές BGI Group και Sansure Biotech ήταν μόνο 40% ακριβή στη διάγνωση του Covid-19 και ότι ορισμένα από αυτά θα έπρεπε να απορριφθούν.
Η κινεζική πρεσβεία στη Μανίλα ανέφερε:
Η κινεζική πρεσβεία απορρίπτει σθεναρά τυχόν ανεύθυνες παρατηρήσεις και τυχόν απόπειρες υπονόμευσης της συνεργασίας μας σε αυτό το θέμα.

Σουηδία

Στις 18 Ιανουαρίου, η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, Ann Linde, κάλεσε τον Πρέσβη της Κίνας στη Σουηδία, Gui Congyou, να δώσει εξηγήσεις για τα σχόλια του ότι οι «συχνές επιθέσεις στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα και την κινεζική κυβέρνηση από ορισμένα σουηδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης» ήταν συγκρίσιμες με έναν μπόξερ βάρους 48 κιλών με έναν με διπλάσια κιλά.
Η Utgivarna, μια ομάδα που εκπροσωπεί τα ιδιωτικά και δημόσια μέσα ενημέρωσης της Σουηδίας, σε μια δήλωση είπε:
«Πολλές φορές, ο πρέσβης της Κίνας Gui Congyou προσπάθησε να υπονομεύσει την ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία έκφρασης σύμφωνα με το σουηδικό σύνταγμα με ψευδείς δηλώσεις και απειλές.
Είναι απαράδεκτο το ότι η μεγαλύτερη δικτατορία του κόσμου προσπαθεί να αποτρέψει την ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε δημοκρατία όπως η Σουηδία.
Αυτές οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Βενεζουέλα

Στις 18 Μαρτίου, η κινεζική πρεσβεία στη Βενεζουέλα δημοσίευσε μια επιθετική «δήλωση» που αποτελείται από 17 tweets αφού άγνωστοι βουλευτές της Βενεζουέλας αναφέρθηκαν στον κορωνοϊό ως «Κινέζικο Κορωνοϊό» ή «κορωνοιός από το Wuhan».
Η κινεζική πρεσβεία είπε ότι οι νομοθέτες υπέστησαν «πολιτικό ιό» και συνέστησαν να «αναζητήσουν θεραπεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης